Coreea de Nord va reporni un reactor nuclear oprit în 2007

Coreea de Nord a anunţat marţi că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 şi a sugerat că va putea să reia îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite, relatează AFP.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 06:44
Coreea de Nord va reporni un reactor nuclear oprit în 2007

Coreea de Nord a precizat că „va reamenaja şi va reporni” toate instalaţiile complexului său nuclear de la Yongbyon, între care o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.

Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe.

Această decizie este conformă cu intenţia Coreei de Nord de a-şi „consolida arsenalul nuclear atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea” şi este necesară rezolvării penuriei „grave” de electricitate, potrivit unui purtător de cuvânt al programului de energie nucleară nord-coreean, citat de agenţia de presă oficială a regimului comunist KCNA.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să îşi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi al unor garanţii de securitate.

Procesul părea că se respectă după dezactivarea Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008.

Dar Phenianul a refuzat permanent inspecţiile la instalaţiile sale şi s-a retras în decembrie 2008 din cadrul negocierilor multilaterale privind programul său nuclear la care participau China, Statele Unite, Japonia, Rusia şi cele două Corei.

În 2010, regimul a dezvăluit oamenilor de ştiinţă americani că lucrează la construirea unui reactor nuclear, oficial pentru folosirea lui civilă, cu uraniu îmbogăţit.

Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atrăgându-şi de fiecare dată criticile comunităţii internaţionale. Aceasta sugerase în februarie 2012 că intenţionează să îşi suspende programele nucleare şi testele cu rachetă după un acord încheiat cu Statele Unite în privinţa ajutoarelor alimentare.

Dar acest acord a fost abandonat după un tir ratat în 13 aprilie, care ar fi fost, potrivit experţilor, un test de rachetă balistică disimulat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...