Coreea de Sud, Japonia şi China anunţă reluarea cooperării trilaterale

Liderii sud-coreean, chinez şi japonez au lăsat deoparte duminică rivalităţile istorice şi teritoriale şi au anunţat, într-un summit trilateral la Seul, dorinţa de a coopera din nou asupra chestiunilor comerciale şi de securitate, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 01 nov. 2015, 12:15
Coreea de Sud, Japonia şi China anunţă reluarea cooperării trilaterale

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye şi premierii japonez şi chinez, Shinzo Abe şi Li Keqiang, au discutat timp de o oră şi jumătate la Seul despre o serie de subiecte, printre care un acord de liber-schimb şi programul nuclear nord-coreean, scrie Agerpres.

Niciun acord specific nu era aşteptat de la acest summit a cărui simplă organizare a fost considerată ca având o puternică încărcătură simbolică, în contextul disputelor dintre cele trei ţări.

‘Împărtăşim ideea conform căreia cooperarea trilaterală a fost complet restabilită cu ocazia acestui summit’, se arată într-un comunicat comun.

Cei trei lideri au decis de asemenea ca acest tip de summit trilateral să aibă loc anual. Următorul va fi organizat în 2016 în Japonia.

China, Coreea de Sud şi Japonia – cele mai mari trei economii din Asia de Nord-Est – au lansat în urmă cu şapte ani principiul unui summit anual. Însă din cauza tensiunile dintre Seul şi Tokyo, nicio reuniune trilaterală nu a mai avut loc din 2012.

Economia s-a aflat duminică în centrul discuţiilor, într-un moment în care Beijingul, în plină relansare economică, vrea să-şi dinamizeze relaţiile comerciale cu cei doi vecini ai săi.

Comunicatul comun vorbeşte de asemenea despre un angajament în favoarea unui acord trilateral de liber-schimb, care ar completa Tratatul de liber-schimb Trans-Pacific (TPP) creat de SUA, dar la care Seulul şi Beijingul nu participă.

Cei trei lideri şi-au afirmat de asemenea ‘opoziţia fermă’ faţă de dezvoltarea de arme nucleare în Peninsula Coreeană.

Park Geun-hye a indicat că această reuniune a constituit ‘un mare pas în direcţia păcii şi securităţii’ în Asia de Nord-Est.

‘Împărtăşim acest interes (…) Trebuie să păstrăm obiectivul de denuclearizare a Coreii de Nord’, a spus ea, într-un moment în care secretarul american al apărării Ashton Carter efectua o vizită în Zona Demilitarizată (DMZ) între cele două Corei.

După vizita la DMZ, şeful Pentagonului a făcut apel duminică la Phenian să se abţină de la orice provocare şi să renunţe la programul nuclear. El a mai spus în faţa presei că SUA rămân angajate în procesul de discuţii în format de şase pentru obţinerea denuclearizării peninsulei.

După summitul trilateral, atenţia se va îndrepta asupra primei întâlniri bilaterale între Park Geun-hye şi Shinzo Abe, care va avea loc luni la Seul.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...