Coreea Nord: Un tren aparţinând aparent lui Kim Jong Un, reperat într-un oraş de coastă – site american

Un tren aparţinând, după toate probabilităţile, lui Kim Jong Un a fost reperat pe nişte imagini foto luate din satelit într-o staţiune balneară în estul Coreei de Nord, susţine site-ul american 38North, într-un moment în care starea de sănătate a liderului nord-coreean generează numeroase speculaţii, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 26 apr. 2020, 12:04
Coreea Nord: Un tren aparţinând aparent lui Kim Jong Un, reperat într-un oraş de coastă - site american

Trenul apare pe clişee în zilele de 21 şi 23 aprilie într-o gară rezervată familiei Kim, a precizat site-ul într-un articol difuzat sâmbătă.

Prezenţa acestui tren „nu probează prin nimic totuşi că în locul respectiv s-ar afla liderul nord-coreean şi nici nu sugerează ceva despre starea sănătăţii sale”, potrivit 38North, citat de Agerpres.

„Dar aceasta acreditează informaţiile potrivit cărora Kim s-ar afla într-o zonă rezervată elitei pe coasta de est”, continuă site-ul.

Experţi în Coreea de Nord fac tot felul de speculaţii cu privire la starea sănătăţii lui Kim, care nu a mai apărut în niciuna dintre imaginile oficiale ale festivităţilor din 15 aprilie. Această zi este totuşi cea mai importantă din calendarul politic nord-coreean pentru că este cea în care întreaga ţara aniversează naşterea fondatorului regimului, Kim Ir Sen, bunicul actualului lider.

Kim nu a mai apărut în public de la o reuniune a biroului politic al partidului aflat la putere în 11 aprilie şi un turneu de inspecţie la o bază aeriană, care fusese evocată de presa oficială nord-coreeană, în 12 aprilie.

Daily NK, o publicaţie online administrată de transfugi nord-coreeni, afirmase că liderul nord-coreean fusese operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare şi că era în convalescenţă în provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, această publicaţie avansa ideea că Kim, în vârstă de 30 de ani, ar fi tratat de urgenţă din cauza unor probleme legate de „tabagismul său excesiv, obezitate şi oboseală”.

Coreea de Sud, aflată în continuare în război din punct de vedere tehnic cu Coreea de Nord, a minimalizat aceste informaţii.

CNN, care citează un responsabil american, a relatat la rândul său că Washingtonul „studiază informaţii” potrivit cărora Kim Jong Un ar fi „în stare gravă după o operaţie chirurgicală”.

Dar joi, preşedintele american Donald Trump a apreciat că informaţiile despre o posibilă degradare a stării de sănătate a liderului nord-coreean sunt „eronate”.

Tot joi, canalul sud-coreean SBS informa, citând un responsabil sud-coreean neindentificat, că Kim pare să fie la Wonsan de cel puţin patru zile şi că va reapărea în curând în public.

Postul respectiv de televiziune adăuga că armata sud-coreeană supraveghează locul unde se află trenul lui Kim, care fusese văzut la Wonsan, în timp ce avionul pe care îl utilizează adeseori pentru a se deplasa la Wonsan se afla la Phenian.

Nu este pentru prima oară când „absenţa” lui Kim alimentează tot felul de speculaţii, notează AFP.

În 2014, el nu mai fusese văzut timp de şase săptămâni, reapărând ulterior cu un baston. Serviciile de informaţii sud-coreene, citate de Yonhap, afirmaseră că el a suferit o operaţie pentru înlăturarea unui chist la gleznă.

Acoperirea actualităţii nord-coreene este în special complicată, mai ales pentru tot ceea ce are legătură cu viaţa privată a lui Kim, considerată unul dintre secretele cele mai bine păstrate ale regimului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...