1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

News

Un europarlamentar român cere UE măsuri pentru șomerii tineri

Europarlamentarul român Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European /PE/, consideră că Uniunea Europeană /UE/ trebuie să-şi mobilizeze în regim de urgenţă eforturile şi resursele într-o strategie comună pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, în condiţiile în care unul din patru tineri europeni nu are loc de muncă, procent ce creşte alarmant în sudul şi estul UE, până la 64% în Grecia, potrivit unui comunicat de presă.

12 sep, 2013 | Agerpres

Eurodeputatul român subliniază în acest sens că Garanţia pentru Tineret, lansată de Comisia Europeană la presiunea Socialiştilor Europeni, nu este suficientă, mai ales că acest program nu beneficiază încă de un buget corespunzător. 'Este nevoie şi de măsuri care să stimuleze mobilitatea educaţională şi profesională a tinerilor, spiritul lor antreprenorial, eficientizarea procedurilor de recunoaştere a calificărilor şi diplomelor, precum şi convergenţa între sistemele de învăţământ şi necesităţile pieţei muncii", notează în comunicat vicepreşedintele social-democrat.

În acest context, Corina Creţu aminteşte că Parlamentul European a adoptat miercuri, la Strasbourg, două rezoluţii prin care solicită măsuri pentru a împiedica recurgerea la stagii ca mijloc de exploatare a forţei de muncă tinere şi pentru extinderea Garanţiei pentru Tineret de la categoria până în 25 de ani la toţi absolvenţii cu vârste până la 30 de ani. Acest program vizează propunerea unui loc de muncă sau a unui stagiu după o perioadă de şomaj de maxim patru luni.

"Unul din patru tineri europeni, în medie, nu are loc de muncă, iar procentul creşte alarmant în sudul şi estul UE, până la 64% în Grecia. Toate statisticile indică o deteriorare continuă a situaţiei tinerilor, iar măsurile necesare se lasă aşteptate. E o pierdere majoră pentru potenţialul de creştere economică, din cauza utilizării insuficiente a competenţelor sau a necoordonării lor cu piaţa muncii. Exista, în ciuda şomajului ridicat, patru milioane de posturi încă neocupate în UE, din cauza nepotrivirii de competenţe", notează Corina Creţu, potrivit comunicatului citat. Europarlamentarul PSD menţionează că pierderile economice determinate în 2011 de şomajul în rândul tinerilor sunt estimate la 153 miliarde euro, adică 1,2% din PIB-ul UE.

'Şomajul tinerilor este o povară economică şi socială tot mai greu de gestionat, care amplifică ponderea locurilor de muncă temporare şi precare, excluziunea, migraţia şi tensiunile în societate', insistă europarlamentarul român, care îndeamnă la 'investiţii masive pentru creştere economică şi locuri de muncă, menite să îmbunătăţească situaţia acestei categorii de vârstă care e cea mai puternic afectată de criză'.

Potrivit Corinei Creţu, un prim pas trebuie să fie 'sporirea finanţării politicilor pentru tineret şi educaţie în bugetul în discuţie pentru viitorii şapte ani'. Dar, 'din păcate, declaraţiile ambiţioase de intenţii ale Comisiei şi Consiliului nu se reflectă încă şi în angajamentele financiare", notează vicepreşedintele social-democrat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO