Corina Creţu: Regiunea de NE a României – cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor UE în perioada 2007 – 2013

Regiunea de Nord-Est a României are cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2007 - 2013, a declarat sâmbătă, la Iaşi, comisarul european Corina Creţu, la dezbaterea "Dialog cu cetăţenii".
Economica.net - sâm, 01 oct. 2016, 12:46
Corina Creţu: Regiunea de NE a României - cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor UE în perioada 2007 - 2013

„Deşi este cea mai săracă, Regiunea de Nord-Est a României are cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2007 – 2013. Aţi folosit banii europeni mult mai bine ca celelalte şapte regiuni din România”, a afirmat comisarul european.

Corina Creţu a apreciat şi faptul că municipiul Iaşi a ştiut să folosească banii europeni pe proiecte de calitate.

„Este un oraş care într-adevăr a folosit în modul cel mai eficient fondurile europene pentru modernizarea Capitalei Moldovei”, a spus ea.

Prezent la dezbatere, europarlamentarul Cătălin Ivan a subliniat modul în care fondurile au dus la schimbări majore ale Iaşiului.

„Uităm foarte repede cum era înainte. Uităm cum arătau bulevardele, uităm blocajele de la Biblioteca Centrală. Uităm tot şi vrem ca totul să arate foarte bine. Uităm cum arăta Iaşiul fără pasajul Octav Băncilă, că două mari cartiere erau izolate de centrul Iaşiului. Avem impresia că pasajul (construit cu fonduri europene – n.r.) era acolo dintotdeauna. Nu a fost aşa. Poate ar trebui să prezentăm mai des cum era oraşul înainte şi cum este acum”, a spus Cătălin Ivan.

Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii de la Iaşi, comisarul european Corina Creţu a evidenţiat importanţa politicilor de coeziune de la nivelul UE şi a subliniat necesitatea luptei cu populismul şi euroscepticismul.

„Pe primari, autorităţile locale, îi consider partenerii şi aliaţii mei în implementarea politicii de coeziune. (…) Este poate politica cea mai vizibilă, care arată cum poate Europa să schimbe în bine viaţa de zi cu zi a oamenilor. Poate că slăbiciunea noastră cea mai mare este că nu reuşim să comunicăm îndeajuns care sunt beneficiile UE, ale fondurilor europene, bugetului european care la ora actuală este un buget al solidarităţii inclusiv financiare între statele mai puţin dezvoltate şi statele dezvoltate. Din acest punct de vedere cred că este de datoria noastră să ne luptăm cu populismul care începe să apară, cu euroscepticismul, dar, sigur, trebuie să învăţăm şi din criticile cetăţenilor”, a mai spus comisarul european Corina Creţu.

În cadrul dezbaterii s-a vorbit şi despre viitorul Uniunii Europene, despre rolul României în Europa, oportunităţile şi provocările cu care se confruntă Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Conflictul dintre acţionarii Generali se adânceşte, după o nouă demisie din Consiliul de Administraţie
Conflictul dintre acţionarii Generali se adânceşte, după o nouă demisie din Consiliul de Administraţie
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a anunţat luni că reprezentantul lui Leonardo Del Vecchio, al ...
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale ...
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...