1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

News

Corlăţean: Declaraţiile lui Orban privind autonomia maghiarilor din Europa de Est e inacceptabilă

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a calificat joi ca inacceptabilă declaraţia premierului ungar Victor Orban prin care acesta din urmă susţinea ca toţi maghiarii din Europa Centrală şi de Est să aibă autonomie teritorială. Declaraţia se referea la statele vecine cu Ungaria, între care Orban a nominalizat Ucraina.

22 mai, 2014 | Agerpres

'Noi nu suntem de acord cu această poziţie, nu e un lucru nou. Aceste forme de autonomii pe criterii etnice sunt chestiuni inacceptabile (...) pentru că nu sunt standarde europene acceptate. În ceea ce priveşte declaraţia privind Transcarpatia unde există nu doar mii, poate chiar zeci de mii, de fapt mai mulţi, în Trancarpatia există foarte multe asociaţii româneşti, români adevăraţi, românii de acolo niciodată n-au dorit separare, dar au dorit să li se respecte identitatea lor naţională, să le fie respectat dreptul la educaţie, la a vorbi limba maternă, drepturi europene, consacrate la nivel european. E o diferenţă de atitudine', a spus Corlăţean într-o emisiune la TVR1.

Şeful diplomaţiei române a adăugat că 'acest gen de declaraţii nu ajută, mai ales într-o perioadă tensionată care vizează Ucraina' şi că e în interesul României ca Ucraina să fie o ţară stabilă.

'Cu o Ucraină democratică, mai democratică, mai stabilă şi interesată de procesul european, şi noi Bucureştiul putem să discutăm altfel (...) interesul nostru firesc, legitim, transparent, privind prezervarea identităţii naţionale româneşti din Ucraina', a afirmat Corlăţean.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO