Corlăţean: MAE caută un sediu suplimentar, în caz de necesitate, pentru Ambasada României din Irak

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat sâmbătă că MAE caută un sediu suplimentar, 'chiar mai sigur', unde să fie mutată Ambasada României din Irak în caz de necesitate, dacă 'evoluţiile vor merge într-o direcţie proastă'.
Economica.net - sâm, 14 iun. 2014, 13:44
Corlăţean: MAE caută un sediu suplimentar, în caz de necesitate, pentru Ambasada României din Irak

‘Ne-am luat toate măsurile de precauţie. Eu am fost în anii anteriori de două ori la ambasadă. Este o locaţie mai specială, protejată împotriva unor eventuale atacuri. Situaţia de securitate din Irak şi din Bagdad din anii anteriori ne-a determinat să luăm astfel de măsuri. Deci, din start, ambasada noastră este destul de bine protejată, ceea ce nu înseamnă că nu ne luăm măsurile de siguranţă şi în clipa de faţă am transmis instrucţiuni chiar ieri pentru a căuta o locaţie suplimentară, în caz de necesitate, chiar mai sigură, dacă cumva evoluţiile vor merge într-o direcţie proastă. Deocamdată suntem într-un contact permanent şi în funcţie de evoluţii, transmitem instrucţiunile care se impun’, a spus Corlăţean, care a participat la Conferinţa internaţională ‘Forum: diplomaţie culturală, media şi turism’, la Sibiu.

Acesta a explicat că o eventuală mutare a Ambasadei României din Irak într-un loc mai sigur este o măsură firească, ce s-a mai luat şi pentru protecţia diplomaţilor români din Siria.

‘Sunt măsuri de securitate fireşti pentru personalul nostru diplomatic, pe care le luăm în astfel de situaţii. Nu a fost numai cazul Bagdadului, în lunile, anii anteriori au mai fost situaţii, dacă ar fi să mă refer la Siria, la Damasc şi alte situaţii, în care există nişte proceduri speciale, specifice în astfel de situaţii, care se activează automat’, a afirmat şeful diplomaţiei.

Întrebat dacă există români afectaţi de situaţia din Irak şi care au cerut ajutorul Ambasadei României din Bagdad, ministrul Corlăţean a răspuns: ‘Până la acest moment – şi suntem în contact permanent cu ambasada noastră la Bagdad, cu ambasadorul – nu avem semnalate situaţii speciale. Folosesc şi acest prilej pentru a transmite încă o dată un semnal de avertisment românilor să evite deplasările în Irak în această perioadă’.

Forţele de securitate irakiene se pregăteau sâmbătă pentru o contraofensivă împotriva jihadiştilor la nord de Bagdad, după ce premierul Nouri al-Maliki a anunţat că guvernul său i-a acordat ‘puteri nelimitate’, conform AFP.

Irakul se confruntă cu o ofensivă a insurgenţilor din gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL), care continuă să câştige teren. Aceştia au cucerit marţi provincia Ninive (nord) şi capitala acesteia, Mosul, oraşul Tikrit şi alte regiuni ale provinciei Salah ad Din (nord), precum şi sectoare ale provinciilor Diyala (est) şi Kirkuk (nord). Ei controlează din ianuarie Fallujah, oraş situat la 60 kilometri vest de Bagdad.

Potrivit unui comunicat transmis joi, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Irak, pe fondul recentelor evenimente determinate de acţiunile militare ale grupării armate Statul Islamic din Irak şi Levant.

MAE recomandă cu precădere evitarea provinciilor Ninewah, Salahuddin, Kirkuk, Al-Anbar şi Diyala, a oraşelor Ramadi, Mosul şi Tikrit, expuse unor riscuri semnificative de atacuri ale insurgenţilor.

‘Situaţia de securitate precară reduce semnificativ posibilităţile de intervenţie şi de asistenţă atât din partea reprezentanţelor diplomatice române din Bagdad şi Erbil, cât şi din partea autorităţilor locale’, preciza MAE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...