Corlăţean: Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă în Norvegia în privinţa protecţiei copilului

Senatorul Titus Corlăţean a afirmat, după vizita delegaţiei parlamentare române în Norvegia, că în această ţară a fost demarat un proces de reformă legislativă şi instituţională în privinţa protecţiei copilului.
Economica.net - sâm, 23 ian. 2016, 13:38
Corlăţean: Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă în Norvegia în privinţa protecţiei copilului

‘Cred că percepţia autorităţilor norvegiene după această vizită, după conţinutul discuţiilor, lucrurile vor fi privite şi înţelese altfel. (…) Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă a acestei instituţii despre care până alaltăieri ni se spunea că este o instituţie impecabilă. O reformă şi legislativă şi instituţională. (…) În materia drepturilor omului s-a întâmplat un lucru fundamental în ultimii 20 de ani. Niciun stat nu mai este deplin suveran să facă ceea ce doreşte în plan intern în materia drepturilor omului’, a afirmat Corlăţean, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a spus că deja s-a constituit o comisie care să lucreze la schimbarea legii protecţiei copilului în Norvegia şi ‘mai mult decât atât, se gândesc să înfiinţeze un tribunal al familiei, care să înlocuiască, ca şi decizie, o instituţie judecătorească şi să înlocuiască deciziile aproape finale ale Barnevernet’.

Corlăţean a precizat că delegaţia parlamentară le-a prezentat autorităţilor norvegiene o listă cu ‘măsuri disproporţionate şi elemente de conduită abuzivă din partea Barnevernet şi chestiuni de viciere a unor proceduri’.

El a afirmat că măsura de separare a copiilor luată în cazul familiei Bodnariu a fost luată ‘fără niciun pas intermediar, fără niciun fel de investigare socială corectă la faţa locului, fără consiliere psihologică’.

‘Sunt chestiuni foarte serioase pe care noi le-am prezentat şi autorităţile norvegiene. Fac meseria asta de vreo 22 de ani. A fost una dintre cele mai grele, mai complicate acţiuni de politică externă pe care le-am făcut, vreau însă să marchez faptul că a fost o deschidere a autorităţilor norvegiene la care nu m-am aşteptat (…) Suntem convinşi în ceea ce priveşte corectitudinea acestei cauze şi eu cred că autorităţile norvegiene cu care am avut un dialog extrem de corect şi de deschis au înţeles că această solidaritate a societăţii româneşti va merge va departe şi se va adânci, şi vor fi mai departe şi vor fi în continuare şi proteste de stradă şi demersuri pe lângă parlamente naţionale şi mecanisme europene care se pun in funcţie pentru că aproape toţi membrii familiei Bodnariu (n.r. mai puţin Ruth – mama) sunt cetăţeni ai UE şi Norvegia trebuie să ţină cont şi de acest aspect’, a adăugat Corlăţean.

În perioada 20-22 ianuarie, o delegaţie a Camerei Deputaţilor, condusă de vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Dolha, din care au făcut parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane şi o delegaţie a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...