Corlăţean: Putem face lucruri extraordinare împreună când UE este interesată în a avea parteneri stabili

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, la ceremonia dedicată semnării Acordurilor de Asociere dintre Rep. Moldova, Georgia şi Ucraina şi Uniunea Europeană (UE), că atâta vreme cât şi la nivelul Uniunii Europene există interes pentru a avea 'parteneri stabili', împreună statele europene pot realiza multe dintre obiectivele propuse.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 20:16
Corlăţean: Putem face lucruri extraordinare împreună când UE este interesată în a avea parteneri stabili

Corlăţean şi-a exprimat convingerea că ziua de 27 iunie va rămâne ca un moment istoric, fiind rezultatul unor eforturi susţinute şi a unei reforme interne a celor trei state.

‘Acest moment este rezultatul unui efort extraordinar pe care Guvernele Rep. Moldovei, Georgiei şi Ucrainei şi popoarele acestor ţări l-au efectuat în aceşti ani, dar şi rezultatul unui proces de reformă internă şi foarte multă muncă. Acest proces a fost susţinut de o voinţă extraordinară, uneori în momente dificile. În acelaşi rând, este şi rezultatul unui sprijin politic, de asistenţă pentru cele trei ţări din partea partenerilor europeni. (…) 27 iunie este o dată care am convingerea că va rămâne ca un moment istoric şi trebuie să înţelegem că atunci când, şi din punctul de vedere al UE, există un interes pentru a avea parteneri stabili, democratici, şi împărtăşind un sistem comun de valori bazate pe democraţie, pe dorinţa de progres şi prosperitate, iată că putem face lucruri extraordinare împreună’, a spus Corlăţean, în luarea sa de cuvânt.

Ministrul a felicitat Guvernele celor trei state semnatare şi a mulţumit instituţiilor europene pentru sprijinul şi eforturile politice depuse, precizând că prin semnarea Acordurilor de asociere la UE de către Rep.Moldova, Georgia şi Ucraina ‘se deschide poarta şi perspectiva unei viitoare integrări europene şi este un drept legitim al celor trei state de a-şi propune să facă parte dintr-un sistem de valori democratice’.

Ministerul de Externe a ţinut să precizeze că România ‘respectă şi susţine’ destinaţia europeană pe care cele trei state şi-au asumat-o, adăugând faptul că România şi-a propus să fie primul stat care va ratifica cele trei Acorduri.

‘România şi-a propus să fie primul stat care ratifică atât Acordul de asociere al Rep. Moldova, cât şi celelalte două Acorduri de asociere, mâine, într-o şedinţă extraordinară a Guvernului. Mâine vom aproba proiectele de lege de ratificare, acestea urmând să fie transmise Parlamentului’, a mai spus Corlăţean.

La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a mulţumit autorităţilor române şi instituţiilor europene pentru sprijinul acordat ţării în vederea semnării Acordului de asociere şi liber schimb cu UE, adăugând că astfel Rep. Moldova intră într-o ‘nouă conjunctură politică’.

‘Rep. Moldova a reuşit să convingă Bruxelles-ul că este un partener credibil, iar integrarea europeană este o prioritate a întregii societăţi moldoveneşti. (…) Semnarea Acordului plasează Rep.Moldova într-o nouă conjunctură politică, regională şi europeană, conferindu-i mai multă credibilitate şi predictibilitate. Succesul de azi al Rep.Moldova se datorează şi contribuţiei şi sprijinului constant al partenerilor noştri europeni, fără de care ar fi fost imposibilă această realizare remarcabilă’, a spus Reniţă, adăugând că mulţumeşte instituţiilor statului român pentru sprijinul acordat, dar şi ministrului de externe, Titus Corlăţean, ‘pentru care integrarea europeană a Rep. Moldova este cu adevărat o prioritate’.

Totodată, Reniţă i-a felicitat şi pe colegii din Ucraina şi Georgia pentru semnarea Acordurilor de asociere la UE, afirmând că ‘împreună suntem mai puternici’.

Oficialul moldovean şi-a rostit discursul în limba română, ‘limba oficială a Uniunii Europene’.

Şi ambasadorul Georgiei, Giorgadze Ilia, consideră că semnarea de către ţara a Acordului de asociere cu UE face ca ziua de 27 iunie să fie una istorică atât pentru Georgia, cât şi pentru Rep. Moldova, Ucraina, ‘şi pentru întreaga Europă’.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că Georgia a pus în practică măsuri pentru reformarea sistemului, lupta împotriva corupţiei şi a discriminării, integrarea europeană reprezentând un obiectiv important pentru politica externă a Georgiei.

‘Georgia a fost mereu o parte a civilizaţiei europene, a culturii şi a istoriei. (…) O prioritate a Georgiei pe plan extern este integrarea europeană’, a spus ambasadorul, adăugând că în ciuda ‘agresiunilor’ Federaţiei Ruse, Georgia îşi menţine dorinţa de a face parte din UE şi de a-şi îndeplini angajamentele asumate, ‘ceea ce face ca integrarea europeană să fie ireversibilă’.

De asemenea, ambasadorul a precizat că Georgia a pornit pe un drum bun, ‘care ne va aduce acolo unde ne este locul’.

Nu în ultimul rând, ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, a punctat faptul că parcursul european pe care l-a ales ţara sa ‘a costat multe vieţi omeneşti’.

‘Pentru poporul ucrainean acordul nu este doar un document care deschide noi posibilităţi în diferite domenii, ci reprezintă o opţiune a Ucrainei faţă de valorile democratice. Această opţiune a costat Ucraina multe vieţi omeneşti. Preţul definitiv nu poate fi numit nici azi deoarece agresiunea faţă de statul nostru continuă, iar Crimeea rămâne ocupată’, a spus Teofil Bauer.

Ambasadorul i-a felicitat pe reprezentanţii Rep. Moldovei şi Georgiei pentru semnarea Acordului de asociere a ţărilor lor la UE, afirmând că ‘este mai uşor să parcurgi calea europeană dacă eşti împreună cu prieteni de nădejde’.

La eveniment au mai participat şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic românesc, reprezentanţi ai Parlamentului României şi ai Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...