Corlăţean: României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen

României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, avertizând că va fi mai complicat de aderat la acest spaţiu dacă nu se obţine o decizie favorabilă la Consiliul JAI din decembrie.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 10:00
Corlăţean: României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen

„Nu acceptăm procese care sunt necredibile, (…) abuzive şi discriminatorii. Abuzive pentru că nu există fundament juridic legal european pentru a adăuga alte aşa-zise criterii la cele care sunt standard şi discriminatorii pentru că acest tip de argumente n-au fost folosite faţă de alte state”, a declarat, la Digi24, ministrul Afacerilor Externe, explicând că în 2007 au fost invitate să adere la Schengen nouă state, iar câteva dintre ele nu îndeplineau toate criteriile, dar „li s-a acordat un termen, după data aderării, pentru a pune în practică acele chestiuni”.

Întrebat dacă mai există vreo speranţă pentru o decizie favorabilă la Consiliul JAI din decembrie, Titus Corlăţean a subliniat că România mizează pe această soluţie, mai ales că pe agenda provizorie este înscris deja proiectul de decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Mergem pe premisa ca în baza Consiliul JAI din martie să putem lua o decizie (…). Dacă unii vor rămâne blocaţi în decizia lor internă de a conexa totuşi (aderarea la Schengen – n.r.) cu MCV, asta e, decembrie va trece şi va trebui să reluăm aceste discuţii ulterior, dar o spun foarte clar va fi mai dificil pentru că, după decembrie urmează o perioadă de pre-campanie şi campanie electorală pentru Parlamentul European, urmează alegeri municipale şi locale în Franţa. Dacă nu e decembrie s-ar putea să fie mai complicat. Decembrie ar fi un termen rezonabil de bun pentru luat o decizie”, a declarat Titus Corlăţean.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen, subiect care ar fi trebuit să fie dezbătut la Consiliul JAI din decembrie 2013.

„Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen”, se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.

Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia „măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană”.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”, a anunţat la 8 octombrie, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013.

În condiţiile în care Olanda aşteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este însă puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Surse diplomatice au precizat pentru MEDIAFAX că la întâlnirea ministrului de Externe cu ambasadorii UE acreditaţi la Bucureşti, din 14 octombrie, subiectele Schengen şi MCV au fost menţionate doar în treacăt, întrucât poziţia Olandei este, pentru moment, „inflexibilă”.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...