Corlăţean: Secretarul general al NATO a acceptat invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în 2015

Noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a acceptat invitaţia de a efectua o vizită oficială în România anul viitor, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 16:39
Corlăţean: Secretarul general al NATO a acceptat invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în 2015

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi la Bruxelles o întâlnire cu noul secretar general al NATO.

„Eu i-am adresat (n.r. secretarului general al NATO) invitaţia de a efectua o vizită oficială în cursul anului următor, invitaţie care a fost acceptată şi pe canale diplomatice uzuale o să lucrăm pentru definitivarea perioadei şi a agendei vizite”, a declarat, pentru AGERPRES, Corlăţean, după întrevederea de la Cartierul General NATO.

Corlăţean a precizat că agenda discuţiilor a vizat în principal măsurile de implementare a deciziilor politice adoptate la Summitul NATO din Ţara Galilor, priorităţile noului secretar general al NATO şi diferitele dosare de actualitate în relaţiile internaţionale.

El a apreciat că discuţiile au fost extrem de substanţiale şi au pus în evidenţă rolul important, recunoscut şi activ al României în cadrul NATO.

„Am insistat asupra necesităţii de a pune în practică în primul rând acele elemente vizând Readiness Action Plan, elementele de comandă şi control ale NATO care urmează să fie implementate pe teritoriul României, măsurile de reasigurare ale aliaţilor din flancul estic şi nord-vestic al NATO, forţa de reacţie rapidă şi exerciţiile militare comune”, a spus ministrul de Externe.

El a indicat că discuţiile au vizat şi relaţiile cu partenerii Alianţei, precizând că poziţia României este cunoscută, ţara noastră susţinând implementarea măsurilor adoptate la summitul NATO privind cooperarea cu Georgia, pachetul de măsuri legat de Ucraina şi cooperarea cu Republica Moldova pentru consolidarea capacităţii naţionale de apărare.

„A fost subliniat rolul important al României ca naţiune coordonatoare în cadrul Alianţei în unul din cele patru proiecte care au fost confirmate pe relaţia pe Ucraina, acel Trust Fund pentru apărarea cibernetică. România este naţiunea coordonatoare”, a arătat Corlăţean.

El a subliniat importanţa fundamentală a relaţiei transatlantice, precizând că România este cunoscută ca fiind un aliat extrem de clar şi consecvent pentru susţinerea relaţiei transatlantice, cu SUA şi cu Canada.

„Eu am confirmat seriozitatea şi consecvenţa poziţiei României, angajamentul asumat pentru creşterea alocărilor pentru Apărare, potrivit celor decise la Summit, respectiv obiectivul de a atinge 2% din PIB alocat Apărării la orizontul anului 2017”, a afirmat ministrul de Externe.

Corlăţean a precizat că în discuţiile cu secretarul general al NATO a fost abordată necesitatea unei evaluări în profunzime şi cristalizării viziunii de ansamblu a Alianţei pe termen lung pentru relaţia cu Rusia care a fost marcată de evenimentele „dramatice” din bazinul Mării Negre şi acţiunea agresivă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, el a spus că a discutat cu oficialul NATO despre scutul antirachetă, precizând că l-a informat că acest proiect va deveni operaţional la baza de la Deveselu în 2015.

În plus, discuţiile au vizat evoluţiile din dosarele internaţionale importante şi de actualitate, respectiv evoluţiile din Afganistan şi perspectivele misiunii Resolut Support în Afganistan.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Washington Post: Rusia se pregătește să atace Ucraina cu o armată de 175.000 de militari
Washington Post: Rusia se pregătește să atace Ucraina cu o armată de 175.000 de militari
Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în Ucraina cu până la 175.000 de militari, anul viitor, scrie vineri ziarul Washington ...
FMI se pregătește să-și revizuiască în jos previziunile privind relansarea economiei, din cauza apariției noii variante Omicron
FMI se pregătește să-și revizuiască în jos previziunile privind relansarea economiei, din cauza apariției noii variante ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) intenţionează să revizuiască în jos previziunile sale de creştere globală din ...
O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022
O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022
Volkswagen a prezentat o nouă interpretare a crossoverului compact T-Roc, acesta fiind programat să ajungă la dealeri ...