Coronavirus – 132 de morţi. SUA ar putea să suspende toate zborurile spre China

Bilanşul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat puternic miercuri, la 132, au apărut 1.500 de noi cazuri, iar Japonia a anunţat că îşi va evacua pe calea aerului cetăţenii aflaţi în oraşul Wuhan, care este epicentrul epidemiei, relatează Reuters citat de News.ro.
Economica.net - mie, 29 ian. 2020, 06:30
Coronavirus - 132 de morţi. SUA ar putea să suspende toate zborurile spre China

Mai multe ţări încearcă să îşi evacueze cetăţenii din Wuhan. Un avion charter al Statelor Unite a decolat miercuri din Wuhan, a declarat un oficial american, dar nu este clar cine s-a aflat la bord.

Oficiali ai Statelor Unite au declarat că administraţia de la Casa Albă analizează dacă să suspende zborurile către China, o măsură drastică care să ţină sub control răspândirea bolii, scrie News.ro.

Numărul de infecţii cu noul coronavirus în China l-a depăşit pe cel din epidemia SARS în această ţară în 2002-2003, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, notează AFP.

Autorităţile sanitare chineze au anunţat miercuri că au înregistrat 5.974 de cazuri confirmate de contaminare în China continentală, cu peste 1.400 mai mult decât cu o zi înainte, şi 132 de decese.

Virusul SARS a infectat 5.327 de persoane în ţară

Cetăţeni UE vor fi evacuaţi din Wuhan după ce a fost activat mecanismul UE de protecţie civilă

Cel puţin 250 de francezi şi peste 100 de cetăţeni ai altor state membre ale UE vor fi repatriaţi cu două avioane care vor decola din Wuhan, oraşul chinez aflat în carantină din cauza epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat marţi Comisia Europeană, care a activat, la cererea Franţei, mecanismul de protecţie civilă al UE, relatează agenţiile AFP şi EFE.

”În timp ce epidemia cu noul coronavirus se intensifică, mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat în urma unei cereri de asistenţă din partea Franţei, pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor UE în Wuhan”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În baza acestui mecanism au fost trimise la Wuhan două avioane pentru operaţiunea de evacuare, dar numai persoanele ”sănătoase ori asimptomatice vor fi autorizate să călătorească”, mai precizează executivul UE.

Cu primul avion vor fi evacuaţi cei circa 250 de cetăţeni francezi, grupul celor din alte state membre ale UE urmând să fie preluat de al doilea avion. Prin activarea mecanismului de protecţie civilă al UE, Comisia Europeană cofinanţează această operaţiune. Prima aeronavă urmează să decoleze din Franţa miercuri dimineaţă, iar a doua în altă zi din cursul acestei săptămâni.

Orice cetăţean european din regiunea respectivă din China, indiferent de naţionalitate, poate solicita repatrierea, arată comunicatul Comisiei Europene. În zilele următoare ar putea fi depuse şi alte cereri de asistenţă.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanţ, a anunţat că Centrul UE de coordonare a reacţiei la situaţii de urgenţă dialoghează cu statele membre.

Conform cifrelor OMS, citate de EFE, au fost înregistrate 4.428 de cazuri de coronavirus în China, cu 106 decese, în timp ce alţi 45 de pacienţi din 13 ţări au avut rezultate pozitive la testele pentru acest coronavirus.

Emiratele Arabe Unite anunţă cel puţin un caz de infectare cu noul coronavirus din China

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite au detectat cel puţin o persoană infectată cu noul coronavirus din China, în cadrul unei familii provenite din Wuhan – acesta fiind, probabil, primul caz identificat în Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii, citat de AFP.

„Ministerul Sănătăţii şi Prevenţiei a anunţat un caz de infectare cu noul coronavirus la o familie provenind din oraşul Wuhan din China”, a raportat agenţia oficială WAM.

„Starea de sănătate a celor afectaţi este stabilă”, a adăugat aceasta, fără a preciza numărul de persoane infectate cu coronavirusul.

Aeroporturile din Golful Persic, inclusiv cel din Dubai, care găzduieşte unul dintre cele mai importante „hub-uri” aeriene ale lumii, au decis ca pasagerii provenind din China să treacă prin camere termice.

Douăzeci şi şase de decese suplimentare provocate de noul coronavirus au fost înregistrate în China, ridicând la 132 de morţi bilanţul total al maladiei. Numărul persoanelor infectate a ajuns miercuri la 5.974 în toată ţara, potrivit celor mai recente date oferite de autorităţile sanitare chineze.

Guvernul din Dubai a declarat joi că aproximativ 989.000 de turişti chinezi au vizitat Emiratul anul trecut, un număr aşteptat să depăşească un milion în acest an.

În 2019, circa 3,6 milioane de chinezi au tranzitat aeroportul din Dubai.

Dezvoltarea unor vaccinuri împotriva noului virus chinez a început în Statele Unite

Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite şi cei ai grupului Johnson & Johnson au demarat procedurile de dezvoltare a unor vaccinuri potenţiale împotriva noului tip de coronavirus apărut în China, 2019-nCoV, însă această activitate va dura mai multe luni, au anunţat marţi coordonatorii proiectului, citaţi de AFP.

„Am lansat deja procedura de dezvoltare a unui vaccin la NIH alături de mai mulţi colaboratori ai noştri”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), într-o conferinţă de presă organizată la Washington.

Dezvoltarea noilor vaccinuri se bazează pe colaborarea cu compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, finanţată pentru acest proiect de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, o organizaţie de tip parteneriat public-privat.

Anthony Fauci a recunoscut că este posibil ca epidemia să scadă în intensitate înainte ca un vaccin să fie obţinut, aşa cum s-a întâmplat în cazul epidemiei de SARS din 2002-2003.

Va fi nevoie de trei luni pentru a demara un test de fază 1, apoi de trei luni pentru a obţine datele necesare, înainte de eventuala lansare a unui test de fază 2 pe un eşantion mai mare de persoane, a precizat acelaşi medic.

„Vom avansa ca şi cum ar trebui să implementăm deja vaccinul. Avem în vedere cele mai grave scenarii, în cazul în care această epidemie se va intensifica”, a completat el.

La fel cum a subliniat în aceeaşi conferinţă de presă şi Alex Azar, secretarul pentru Sănătate, Anthony Fauci i-a îndemnat pe oamenii de ştiinţă chinezi să îşi îmbunătăţească cooperarea cu cercetătorii americani.

La scurt timp după aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Guvernul chinez au anunţat că s-au pus de acord pentru a trimite experţi internaţionali în China. Autorităţile de la Washington au cerut celor de la Beijing încă din 6 ianuarie să permită accesul specialiştilor americani în epidemii, a dezvăluit Alex Azar.

Directorul ştiinţific de la Johnson & Johnson, Paul Stoffels, a declarat marţi într-un comunicat că această companie lucrează la un vaccin, folosind aceeaşi tehnologie ca cea utilizată împotriva virusului Ebola, în prezent administrată în Republica Democrată Congo şi în Rwanda.

„Aceeaşi tehnologie a fost utilizată pentru a dezvolta candidaţii noştri vaccinali contra Zika şi VIH”, a adăugat el.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...