Coronavirus 2019-nCoV – Ce ştim despre boala care a ucis 81 de oameni în China

Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează luni Reuters, citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 27 ian. 2020, 08:20
Coronavirus 2019-nCoV - Ce ştim despre boala care a ucis 81 de oameni în China

Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

– Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.

– Focarul actual se răspândeşte în prezent ”relativ repede” şi ”acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată”, a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.

– Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.

– Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.

– Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.

– La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.

– Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.

– Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.

– Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.

– OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.

– Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerulului.

Ţările şi teritoriile unde s-au înregistrat cazuri de infectări

Bilanţul epidemiei de infectări cu coronavirus, un virus din familia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), a ajuns la 2.744 de cazuri confirmate în China, unde s-au înregistrat 80 de decese de la începutul răspândirii sale, în decembrie, pornind din oraşul chinez Wuhan. Redăm în continuare lista ţărilor şi teritoriilor care au anunţat cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus, potrivit AFP.

China – 2.744 cazuri confirmate

Circa 2.744 de persoane au fost infectate în China, unde 80 de pacienţi au decedat, potrivit celui mai recent bilanţ prezentat luni de autorităţi.

Un număr de alte 24 de decese au fost înregistrate în provincia Hubei, epicentrul epidemiei, dar niciun nou deces nu a fost confirmat în afara acestei regiuni, a anunţat luni administraţia centrală.

Un prim deces a fost anunţat duminică în gigantica metropolă Shanghai, cel al unui bărbat în vârstă de 88 de ani.

Şase cazuri au fost înregistrate în regiunea autonomă Hong Kong. Mai multe dintre persoanele infectate au călătorit la Wuhan.

Cinci cazuri au fost semnalate în regiunea autonomă Macao. Primul a fost anunţat pe 22 ianuarie. Este vorba despre o femeie de afaceri de 52 de ani care venise cu trenul, în urmă cu trei zile, din oraşul vecin chinez Zhuhai.

Thailanda – cinci cazuri

Persoanele infectate cu coronavirus sunt patru chinezi din Wuhan şi un cetăţean thailandez care a staţionat în acest oraş.

În Thailanda a fost identificat primul caz de îmbolnăvire în afara teritoriului Chinei, pe 8 ianuarie.

Statele Unite – cinci cazuri

Cele cinci persoane contaminate cu coronavirus sunt din California, Arizona, Illinois şi statul Washington. Toate aceste persoane ”au călătorit direct la Wuhan”, potrivit autorităţilor.

Australia – cinci cazuri

Australia a confirmat luni cel de-al cincilea caz de infectare cu coronavirus la o femeie de 21 de ani care s-a aflat în ultima cursă aeriană din Wuhan înainte ca autorităţile să plaseze oraşul în carantină, potrivit Reuters.

Primul pacient confirmat în Australia este un bărbat care a călătorit din Wuhan la Melbourne cu o săptămână înainte. Ceilalţi trei au călătorit de asemenea recent în China.

Malaezia – patru cazuri

Este vorba despre patru chinezi din Wuhan care au venit să-şi petreacă vacanţa în Malaezia. Printre aceştia, o femeie de 66 de ani şi doi tineri care au sosit cu două zile înainte via Singapore, precum şi un bărbat de 40 de ani ajuns în ţară la bordul unui autocar împreună cu un grup de turişti chinezi.

Singapore – patru cazuri

Primul caz a fost anunţat pe 23 ianuarie: un bărbat de 66 de ani care sosise din Wuhan în urmă cu trei zile. Fiul acestuia, de 37 de ani, care îl însoţea, a fost testat de asemenea pozitiv pentru coronavirus. În aceeaşi situaţie se află şi o rezidentă din Wuhan, de 52 de ani, care a sosit pe 21 ianuarie. Cel mai recent caz a fost anunţat duminică, fiind vorba despre un bărbat de 36 de ani sosit miercuri.

Franţa – trei cazuri

Sunt primele cazuri depistate în Europa. Au fost confirmate pe 24 ianuarie, unul la Bordeaux (sud-vest), celelalte două la Paris. Cele trei persoane infectate călătoriseră recent în China.

Japonia – trei cazuri

Primul caz este cel al unui bărbat de circa 30 de ani care a fost spitalizat pe 10 ianuarie, la câteva zile după ce revenise dintr-o călătorie la Wuhan.

Doi rezidenţi din acest oraş chinez au fost de asemenea testaţi pozitiv.

Taiwan – trei cazuri

Primul este cel al unei femei de circa 50 de ani care a sosit pe 20 ianuarie din provincia Wuhan, unde îşi are domiciliul.

Coreea de Sud – trei cazuri

Primul este cel al unui chinez de 35 de ani sosit cu o cursă aeriană la Seul pe 19 ianuarie din direcţia Wuhan. Două persoane de circa 50 de ani, care munceau în acest oraş din centrul Chinei, au fost testate pozitiv la coronavirus.

Vietnam – două cazuri

Este vorba despre doi cetăţeni chinezi, un bărbat care a sosit în Vietnam pe 13 ianuarie din direcţia Wuhan şi fiul acestuia care locuieşte în Ho Chi Minh, contaminat ulterior de la tatăl său, au anunţat autorităţile pe 23 ianuarie.

Nepal – un caz

Cazul a fost anunţat pe 24 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani care s-a întors pe 9 ianuarie dintr-o călătorie la Wuhan.

Canada – o suspiciune de îmbolnăvire

A fost depistată la Toronto, în cazul unui bărbat de circa 50 de ani care a călătorit în Wuhan şi a revenit în ţară pe 22 ianuarie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...