Anul CORONAVIRUS în România – retrospectiva pandemiei în 2020

Coronavirus România - Primul caz de infectare cu noul Coronavirus a fost declarat oficial pe 26 februarie 2020. Primul deces cauzat de Coronavirus în România a fost raportat oficial pe data de 22 martie 2020, la 26 de zile dupa primul caz. Pe 11 martie OMS a declarat pandemie. Pe 16 martie, a fost instaurată starea de urgenţă în România. Mai jos, puteţi citi o retrospectivă a celor mai importante evenimente din criza Coronavirus din ţara noastră, realizată de Agerpres.
Economica.net - mar, 29 dec. 2020, 06:08
Anul CORONAVIRUS în România - retrospectiva pandemiei în 2020

Coronavirus România

IANUARIE
22. – S-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Acesta a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare. Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade.
28. – Ministerul Afacerilor Externe a recomandat amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.

FEBRUARIE
1. – Primii trei marinari români, din cei peste 40 aflaţi pe vapoare în diferite şantiere din China, au fost repatriaţi, în contextul infecţiei cu noul tip de coronavirus.
6. – Şaptesprezece cetăţeni români se aflau la bordul unei nave de croazieră care a intrat în carantină în portul japonez Yokohama, după ce la bordul acesteia s-au depistat mai multe cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre cei 17 români, doi erau turişti, iar 15, membri ai echipajului.
13. – Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a precizat, în şedinţa de Guvern, că, deocamdată, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus.
– Un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), şi transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat.
19. – Un al doilea cetăţean român de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo. El făcea parte din echipajul vasului.
23. – Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, la un post de televiziune, că orice persoană care vine în România dintr-o zonă unde există un focar de infecţie cu coronavirus va sta în carantină timp de 14 zile şi a afirmat că sunt „în derulare” procedurile de achiziţie de echipamente şi medicamente.
– Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că persoanele care sosesc în România din localităţile italiene din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia în care există cazuri de infecţie cu coronavirus sau care au călătorit în aceste localităţi vor intra în carantină, iar în cazul în care nu respectă regulile sunt pasibile de pedeapsă.
24. – Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a întrunit pentru luarea unor măsuri pentru combaterea coronavirusului. Au participat ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, alături de cel al Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel. Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache a anunţat că în România există aproximativ 4.000 de locuri de carantină pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus, precizând că sunt „4.172 de locuri în 125 de locaţii, aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe”. La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat a făcut apel la populaţie să nu dea crezare informaţiilor neverificate cu privire la coronavirus.
26. – Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe tema coronavirusului a avut loc la Palatul Cotroceni, fiind condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Au participat premierul interimar Ludovic Orban, miniştrii interimari ai Apărării, Nicolae Ciucă, Internelor, Marcel Vela, Externelor, Bogdan Aurescu, Justiţiei, Cătălin Predoiu, Economiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Florin Cîţu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, şi consilierul prezidenţial Loreta Păun (Departamentul sănătate publică). La finalul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că până la acel moment nu exista niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus în România, arătând că, pe lângă măsurile care deja s-au luat, s-a decis suplimentarea măsurilor de control la punctele de frontieră.
Primul caz de infecţie cu coronavirusul COVID-19 din România a fost confirmat în seara zilei de 26 februarie la un pacient din Gorj, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan. A doua zi, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că starea bărbatului infectat care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, este una bună, fără a prezenta simptome. Tot la 27 februarie, cetăţeanul din Gorj a fost adus la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.
28. – Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a decis demiterea şefului Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Carmen Ivanov, pentru nerespectarea procedurile şi legislaţiei în vigoare privind instituirea măsurii de carantină a persoanelor în contextul apariţiei primului caz de coronavirus în ţara noastră. Decizia a fost anunţată în cadrul unei videoconferinţe organizate cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu.
– Linia TELVERDE (0800800358) destinată cetăţenilor care doresc informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (coronavirus) a fost operaţionalizată la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii, a informat Grupul de Comunicare Strategică.

MARTIE
7. – Primul caz de infecţie confirmat în Capitală a fost la un bărbat în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Italia (Roma) în data de 27 februarie. În cursul aceleiaşi zile a mai fost confirmat un caz de infectare la o femeie de 42 de ani.
Începând cu această dată au fost interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1.000 de persoane, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi.
10. – Grupul de Comunicare Strategică a raportat cazul de infectare cu noul Coronavirus cu numărul 29 la nivel naţional.
– Creşele, grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale, liceele şi şcolile profesionale şi-au întrerupt cursurile începând cu această dată până pe data de 22 martie, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
14. – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în contextul pandemiei cu coronavirus.
– România a intrat în scenariul al treilea de combatere a virusului COVID-19, după ce a trecut de 100 de cazuri confirmate cu coronavirus. Până la data de 14 martie inclusiv au fost confirmate 121 cazuri, cele mai multe în Bucureşti.
16. – Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.
– România a înregistrat, până la această dată, potrivit ultimei raportări oficiale, 168 de cazuri, cele mai multe în Bucureşti – 43 şi Hunedoara – 21. Totodată 14.845 de persoane se aflau izolate la domiciliu şi 3.078 – în carantină instituţionalizată. Nouă persoane au fost declarate vindecate şi au fost externate.
17. – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Legea are ca obiect de reglementare constituirea stocurilor de urgenţă medicală ca rezerve materiale, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc, epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple.
– Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania, au lansat platforma online „COVID-19 Ştiri Oficiale” (stirioficiale.ro) care centralizează doar informaţii din surse sigure, precum comunicatele.
Ordonanţa Militară nr. 1 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi prezentată într-o declaraţie la sediul MAI. Printre măsurile prevăzute de aceasta s-au numărat: suspendarea activităţii de servire şi consum de produse alimentare şi produse alcoolice şi nealcoolice la restaurante, cafenele şi hoteluri; interzicerea activităţilor culturale, artistice, sportive sau religioase desfăşurate în spaţii închise; interzicerea organizării şi desfăşurării oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise; suspendarea tuturor zborurilor spre şi dinspre Spania timp de 14 zile, începând cu data de 18 martie, ora 18.00.
18. – Guvernul s-a reunit în şedinţă în regim de videoconferinţă, pentru prima dată de la instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, adoptând o serie de măsuri care să vină în sprijinul companiilor afectate de criza generată de coronavirus.
19. – Parlamentul a adoptat decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
21. – Ordonanţa Militară nr. 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede mai multe măsuri, printre care: restricţionarea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 22,00-6,00 şi prezentarea Declaraţiei pe propria răspundere; suspendarea temporară a activităţii în cabinetele de medicină dentară, cu excepţia intervenţiilor stomatologice de urgenţă; suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul; slujbele religioase se pot oficia în lăcaşurile de cult, însă fără accesul publicului, putând fi transmise prin mass-media sau online.
23. – România a devenit „zonă galbenă” COVID-19, cu peste 500 de persoane infectate pe teritoriul ţării (576).
24. – Ordonanţa Militară nr. 3 a fost emisă de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede, printre altele: extinderea restricţiilor de circulaţie a persoanelor şi între orele 6.00-22.00, cu unele excepţii; persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot părăsi locuinţele doar între orele 11.00 şi 13.00, cu excepţii; suspendarea zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre şi dinspre Franţa şi Germania începând din 25 martie, ora 23,00, pentru o perioadă de 14 zile.
– 48 de români din străinătate au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, iar opt au murit, în afara graniţelor ţării, din cauza acestui virus, a informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS). De la începutul epidemiei de COVID-19 şi până la acest moment 8 cetăţeni români aflaţi în străinătate – 7 în Italia şi unul în Franţa – au murit.
29. – Ordonanţa Militară nr. 4 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede, printre altele: persoanele de peste 65 de ani să îşi poată rezolva problemele de natură medicală pe întreaga perioadă a zilei; interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei; preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă; aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile; noi condiţii pentru şoferii de camioane cu un tonaj de peste 2,4 tone, piloţi şi personalul navigant. De asemenea, a anunţat că începând din 31 martie, autorităţile administraţiei publice locale vor monta în blocuri dispozitive cu soluţii dezinfectante şi vor efectua dezinfecţii pe casa scărilor, în lifturi şi în alte spaţii comune.
30. – Ordonanţa Militară nr. 5 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede prelungirea suspendării zborurilor spre şi dinspre Spania şi Italia pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie, respectiv începând cu data de 6 aprilie.
– România a depăşit în cursul serii pragul de 2.000 de cazuri confirmate de coronavirus, intrând în scenariul 4: peste 2.100 de cazuri dintre care 593 în Suceava, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
– Ordonanţa Militară nr. 6 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.

APRILIE
3. – A intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care prevede amenzi mai mari pentru persoanele care nu respectă regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
4. – Ordonanţa Militară nr. 7 a fost semnată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prevăzând, printre altele, carantinarea oraşului Ţăndărei din judeţul Ialomiţa; suspendarea zborurilor către şi dinspre SUA şi o serie de ţări europene, pentru o perioadă de 14 zile, începând din data de 5 aprilie.
7. – 4.417 persoane au fost confirmate până la această dată; au fost prelucrate 43.578 de teste.
9. – Ordonanţa Militară nr. 8 a fost semnată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevedea, printre altele, că: este permisă circulaţia în afara locuinţei a celor care efectuează pescuit comercial şi acvacultură şi a apicultorilor spre şi dinspre locaţia stupinei; unităţile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgenţă; se interzice încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.
13. – Un laborator destinat testelor COVID-19 funcţionează începând cu această dată în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Astfel, pacienţii internaţi în spital vor beneficia de testare în cadrul unităţii, pentru detectarea infecţiei cu SARS-CoV-2, folosind metoda RT-PCR.
14. – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.
– Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi ajută Patriarhia pentru ca Lumina să ajungă la credincioşi în noaptea de Paşte. „Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (…) prin distribuirea Sfintei Lumini”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, într-o declaraţie la sediul MAI. Vela a anunţat că prescura de Paşte poate fi luată la 17 şi 18 aprilie din locurile special amenajate în afara bisericilor şi că pe declaraţia obligatorie credincioşii vor trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.
15. – Preşedintele Klaus Iohannis a avut o şedinţă cu prim-ministrul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri în care a solicitat să se revină asupra acordului încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română privind sărbătoarea Paştelui, şi să găsească o formulă care respectă principiul ‘Staţi acasă’, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungeşte starea de urgenţă şi care, evident, respectă toate ordonanţele militare.
– Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, modificarea acordului încheiat între Biserica Ortodoxă Română şi MAI privind sărbătorile pascale.
– Grupul de Comunicare Strategică a transmis o serie de recomandări pentru populaţie în contextul apropiatelor sărbători pascale.
Ordonanţa militară nr. 9 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Potrivit acesteia, rămân deschise pieţele agroalimentare şi se va interzice în continuare exportul produselor agricole. Totodată, a fost prelungită suspendarea zborurilor din şi înspre România în cazul a zece ţări.
22. – Numărul celor decedaţi a ajuns la 524.
23. – Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a fost demis din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19.
27. – Ordonanţa militară nr. 10 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi publicată în Monitorul Oficial. Documentul reglementează circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, cărora li s-au acordat două intervale pe timpul zilei – între orele 7.00 – 11.00 şi 19.00 – 22.00 cu o declaraţie pe proprie răspundere completată. Totodată, a fost prelungită suspendarea zborurilor din şi înspre România în cazul a 13 ţări.

MAI
11. – Ordonanţa militară nr. 11 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul prevede prelungirea măsurii suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai până la data de 14 mai, inclusiv. De asemenea, se ridică măsura de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.
– Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că în România au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor cu COVID-19. Din punct de vedere al numărului zilnic, respectiv săptămânal de cazuri, Nelu Tătaru a arătat că se constată o evoluţie ”în platou” în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă un rezultat de succes al cumulului de măsuri întreprinse, susţinând că, cel puţin până la acest moment, s-a reuşit evitarea extinderii pandemiei la nivel comunitar la dimensiuni înregistrate în statele dezvoltate din UE – Italia, Spania, Franţa – cu aglomerarea excesivă a sistemului de sănătate şi pierderea a numeroase vieţi.
13. – Ordonanţa militară nr. 12 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi publicată în Monitorul Oficial. Prin aceasta s-a ridicat, din seara de 13 mai, măsura de carantinare în municipiul Suceava şi în zona limitrofă, formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.
– Numărul celor decedaţi a ajuns la 1.036, a informat Grupul de Comunicare Strategică, iar cel al persoanelor infectate, la 16.002; de asemenea, 2.855 de români din străinătate au fost confirmaţi ca infectaţi, numărul deceselor în diaspora fiind 102.
14. – Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-a desfăşurat la sediul Ministerului de Interne, fiind prezidată de primul-ministru Ludovic Orban. Au participat mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
15. – Peste 100 de persoane au protestat, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de măsurile adoptate de Guvern pentru a gestiona pandemia de COVID-19.
16. – Grupul de Comunicare Strategică a precizat că persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pot fi sancţionate cu amendă între 500 şi 2.500 de lei, iar scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.
18. – A fost adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial, Hotărârea – în conformitate cu prevederile Legii 55/2020 – privind instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Aceasta stabileşte, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise; interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane, în interiorul localităţilor; deplasarea în afara localităţii doar pentru anumite motive, cu completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

IUNIE
13. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, într-o şedinţă online, că românii care vor sosi din 17 state europene (Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) nu vor mai intra în carantină sau autoizolare, iar zborurile către şi dinspre respectivele ţări se vor relua, hotărârea fiind aplicată începând cu 15 iunie.
16. – Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
18. – Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat unităţile mobile ATI de la Romexpo împreună cu premierul Ludovic Orban, miniştrii de Interne şi al Sănătăţii, Marcel Vela, respectiv Nelu Tătaru, şi şeful DSU, Raed Arafat.
24. – Moţiunea simplă „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre” iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Au fost înregistrate 164 voturi ‘pentru’, 85 ‘contra’ şi 48 de abţineri.
25. – Au fost înregistrate 460 de cazuri de infectare, ajungându-se la 25.286 de îmbolnăviri.

IULIE
6. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, a adoptat Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei ţărilor membre UE şi ale Spaţiului Economic European, dar şi a listei ţărilor terţe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.
18. – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Proiectul a fost adoptat de Senat, pe 16 iulie, după aproape o săptămână de dezbateri intense în cadrul Comisiei juridice. Legea a fost publicată şi în Monitorul Oficial.
25. – 1.284 de cazuri noi de infectare şi 15 decese au fost înregistrate, faţă de ultima raportare. Până la această dată, pe teritoriul României, au fost confirmate 43.678 de cazuri de persoane infectate; 25.373 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi; 502 persoane au fost retestate şi reconfirmate pozitiv; 5.329 de români din afara ţării au fost confirmaţi ca infectaţi, iar 123 au murit.
28. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţă Hotărârea 37 prin care propunea, între altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul Direcţiei de sănătate publică; programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc să fie interzis în intervalul orar 23.00-06.00; în zona plajelor, distanţa mai mică de 2 metri să fie permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

AUGUST
2. – România a fost inclusă pe lista roşie de către autorităţile cehe, iar cetăţenii care vin din ţara noastră începând cu 3 august trebuie să îşi notifice prezenţa pe teritoriul Republicii Cehe şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19.
– A fost înregistrat un nou record de îmbolnăviri – 1.415, faţă de ultima raportare; până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate; 31.048 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 7.026 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare; 43 de persoane infectate au murit, numărul total al deceselor ajungând la 2.807.
16. – Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită începând cu această dată pentru încă 30 de zile, prin hotărârea aprobată de Guvern, la 14 august.
17. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 42 care instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Regatului Spaniei, fără a fi suspendate zborurile spre şi dinspre România: regiunile Aragon, Cataluna, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Ţara Bascilor, Navarra.
27. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea 43 privind „redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”. Totodată s-a propus „limitarea la nivel naţional a programului de funcţionare a teraselor între orele 06,00-24,00” şi, respectiv, „creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spaţiu închis, respectiv 100 în spaţiu deschis”.
31. – Executivul a adoptat hotărârea ce permite redeschiderea, la 1 septembrie, a cinematografelor şi teatrelor, în contextul stării de alertă de pe teritoriul României, care pot folosi doar jumătate din capacitatea maximă.

SEPTEMBRIE
2. – Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic care prevede că orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei Direcţiei de sănătate publică, acţiune la judecătorie. Măsura a fost iniţiată de senatorii Robert Cazanciuc (PSD), Daniel Fenechiu (PNL), Cseke Attila (UDMR) şi George Dircă (USR).
9. – Comisia Europeană a aprobat schema României de 7,4 milioane de euro (aproximativ 35,7 milioane de lei) pentru sprijinirea companiilor active în sectorul creşterii bovinelor, afectate de pandemia de coronavirus. Conform schemei, sprijinul public va fi furnizat sub formă de subvenţii directe.
10. – Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care a aprobat scenariul galben de organizare şi desfăşurare a cursurilor în 595 de unităţi de învăţământ din Capitală, scenariu avizat de Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar. De asemenea, potrivit hotărârii postate pe site-ul Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti, s-a aprobat scenariul roşu de organizare şi desfăşurare în cinci unităţi de învăţământ din Capitală, scenariu avizat de DSP şi IŞMB.
– 1.380 de cazuri noi de persoane infectate şi 47 de decese au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, numărul total al persoanelor confirmate ajungând la 99.684, iar cel al deceselor, la 4.065.
14. – Guvernul a adoptat, în şedinţă extraordinară, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 15 septembrie 2020. Hotărârea, însoţită de trei anexe, stabileşte mai multe măsuri în privinţa procesului de votare din 27 septembrie, printre care permiterea mitingurilor electorale şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igienă, dar şi obligaţia alegătorului de a-şi dezinfecta mâinile înainte de intrarea în secţia de vot şi la ieşire.
18. – Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24, 25, 28 şi 29 septembrie, pentru unităţile de învăţământ din Capitală ce găzduiesc secţii de votare. Decizia a fost luată în contextul organizării pe 27 septembrie a alegerilor locale.

OCTOMBRIE
1. – Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţă extraordinară, trecerea în scenariul roşu de desfăşurare a cursurilor pentru nouă unităţi de învăţământ din Capitală.
2. – Un număr de 338 de unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşurau cursurile în Scenariul 3, care presupune participarea tuturor elevilor la activităţi/lecţii online.
– Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că de la începutul pandemiei au fost infectaţi în jur de 3.200 de copii cu vârste cuprinse între 0-9 ani şi aproximativ 5.200 cu vârste între 10-19 ani.
5. – La această dată România se afla pe locul 10 în Europa la numărul de infectări (după Rusia, Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, Turcia, Germania, Ucraina şi Olanda), cu 1.591 de cazuri noi şi 45 de decese, faţă de ultima raportare; Cele mai multe cazuri de infectare până la această dată au fost înregistrate în Bucureşti – 19.389 şi în judeţele Suceava – 6.779, Braşov – 6.411, Prahova – 6.213.
10. – În Bucureşti, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori era de 2,39. Bucureşti, Alba, Vâlcea, Iaşi, Bacău, Teleorman, Sălaj, Sibiu, Caraş-Severin, Cluj şi Vaslui au înregistrat un coeficient al infectărilor peste pragul de 1,5 la mia de locuitori.
14. – Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, hotărâre adoptată la 13 octombrie, ca urmare a propunerilor făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, între care purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor depăşeşte 3 la 1.000 de locuitori.

NOIEMBRIE
2. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea nr. 51, prin care propune portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.
– Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis în şedinţă menţinerea suspendării temporare a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online).
4. – S-au înregistrat cele mai multe decese, respectiv 146 de la debutul pandemiei în ţara noastră.
5. – CNSU a aprobat Hotărârea nr. 52 privind instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei, începând cu data de 9 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile, ce prevede printre altele: devine obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, magazinele se închid la ora 21.00, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23.00-5.00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor în spaţii închise se suspendă.
6. – S-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectări în 24 de ore, respectiv 10.260 de la debutul pandemiei în ţara noastră.
12. – Judeţul Sibiu a înregistrat o rată a infectării de 9 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în creştere faţă de ziua precedentă când era de 8,83. O rată de infectare mare s-a înregistrat în Ilfov – 6,9; Timiş – 6,85; Braşov – 6,25; Alba – 6,06; Sălaj – 5,83; Bihor – 5,85; Arad – 5,85, Bucureşti – 5,54.
17. – Valeriu Gheorghiţă a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional anti-COVID-19.
18. – Nou record de cazuri noi de persoane infectate – 10.269, a fost înregistrat, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 37.906 teste la nivel naţional. Până la această dată, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate; 261.387 de persoane au fost declarate vindecate.
19. – A fost înfiinţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
21. – A fost emis ordinul pentru carantinarea, pentru 14 zile, a mai multor localităţi din judeţele Ilfov şi Constanţa. În judeţul Constanţa numărul infectărilor a depăşit 13.000, iar peste 12.000 de cazuri s-au înregistrat în judeţele Ilfov – 12.399, Bihor – 12.394, Suceava – 12.197, Sibiu – 12.080, peste 11.000 în judeţele Bacău – 11.623 şi Argeş – 11.496, iar peste 10.000 în judeţele Dolj – 10.777, Mureş – 10.623 şi Dâmboviţa – 10.037.
25. – Record de pacienţi infectaţi a fost înregistrat la ATI – 1.205; persoane internate – 13.402; numărul românilor din afara ţării confirmaţi cu infecţie a crescut la 6.875.
27. – Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare – angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”. Actul normativ pregăteşte campania de vaccinare, odată ce va fi pus la dispoziţie un vaccin.

DECEMBRIE
4. – CNSU a adoptat Hotărârea nr. 56 prin care a propus relaxarea unor restricţii şi a actualizat lista ţărilor şi zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
7. – Până la această dată, în România au fost confirmate 517.236 cazuri de COVID-19, cu 3.660 infectări mai mult decât în ziua precedentă. Au fost declaraţi vindecaţi 409.121 de pacienţi, conform raportării Grupului de Comunicare Strategică (GCS) din 7 decembrie 2020, ora 13.00.
10. – CNSU a aprobat Hotărârea nr. 58 privind prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi.
15. – Rata de infectare cumulată la 14 zile se situa în Bucureşti la 7,01 la mia de locuitori, Capitala fiind urmată de judeţele Ilfov şi Constanţa, cu o incidenţă de 6,64, respectiv 6,28 la mie. O incidenţă ridicată a cazurilor la mia de locuitori se mai înregistra în judeţele Cluj – 5,01, Braşov – 4,72, Timiş – 4,12, Argeş – 3,78, Arad – 3,38, Galaţi – 3,26 şi Tulcea – 3,22.
17. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea nr. 60 prin care a a actualizat lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
20. – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat suspendarea zborurilor din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 21 decembrie, precum şi introducerea celor două ţări pe lista statelor pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România. Decizia a fost luată din cauza apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
25. – Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România prin Vama Nădlac 2.
27. – Campania de vaccinare anti-COVID a demarat, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Prima persoană vaccinată împotriva COVID – 19 a fost o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...