Coronavirus China – 106 morţi şi peste 4.500 de cazuri confirmate. Multe ţări îşi evacuează cetăţenii

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în China a ajuns la 106 morţi şi la 4.515 de cazuri de infectare confirmate, multe alte persoane fiind suspectate că poartă virusul, au informat marţi autorităţile medicale din această ţară, citate de DPA.
Economica.net - mar, 28 ian. 2020, 06:34
Coronavirus China - 106 morţi şi peste 4.500 de cazuri confirmate. Multe ţări îşi evacuează cetăţenii

Multe ţări îşi evacuează cetăţenii

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa, se mobilizează marţi pentru a organiza evacuarea cetăţenilor lor din Wuhan, epicentrul unei epidemii de pneumonie virală al cărei bilanţ a depăşit deja pragul de 100 de morţi în China şi care a infectat peste 4.500 de persoane, informează AFP.

Wuhan, o metropolă din centrul Chinei unde a apărut în decembrie noul tip de coronavirus, apoi aproape întreaga provincie Hubei sunt izolate de restul lumii începând de joi în urma unei decizii a autorităţilor chineze, care speră să limiteze epidemia. Aproximativ 56 de milioane de locuitori sunt vizaţi de această măsură.

În contextul în care această carantină a blocat mii de cetăţeni străini în regiune, mai multe ţări, precum Statele Unite, Franţa, Japonia, India şi Maroc, se pregătesc pentru evacuarea cetăţenilor lor.

Un avion care va evacua personalul consulatului Statelor Unite din Wuhan va decola miercuri dimineaţă (ora Chinei, n.r.) cu destinaţia California, a anunţat Departamentul de Stat american. La bordul acelui loc, programat iniţial pentru marţi, mai multe locuri vor fi rezervate şi altor resortisanţi americani „în funcţie de spaţiul disponibil”.

Franţa pregăteşte la rândul ei, săptămâna aceasta,o evacuare aeriană a cetăţenilor săi, alături de alţi europeni. Circa 500 de francezi sunt înscrişi pe lista consulatului local, însă numărul lor total ar putea să depăşească o mie, întrucât în Wuhan se află, pe lângă uzinele Renault şi PSA, numeroşi studenţi francezi. Persoanele repatriate vor fi supuse unei perioade de carantină.

Japonia îşi pregăteşte propria operaţiune de evacuare a cetăţenilor săi, iar alte state, precum Germania şi Thailanda, au anunţat că analizează posibilitatea unor evacuări similare.

Şi India se pregăteşte să-şi evacueze cetăţenii, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Raveesh Kumar, citat de dpa. Potrivit presei locale, India ar urma să evacueze aproximativ 250 de indieni blocaţi în oraşul chinez Wuhan unde a apărut focarul.

Călătoriile sunt descurajate

Numărul victimelor a urcat la 106 şi cel al cazurilor confirmate a depăşit 4.500 în întreaga Chină, potrivit unui bilanţ publicat marţi de autorităţi. Oraşul Beijing a anunţat luni primul deces – un bărbat de 50 de ani care s-a întors de curând din Wuhan.

Alţi 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 ţări au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord.

Un prim caz de contaminare a fost confirmat luni în Germania, care devine a doua ţară din Europa afectată de noul virus, după Franţa.

Numeroase ţări şi-au întărit măsurile de precauţie la frontieră, Mongolia devenind primul stat care şi-a închis punctele rutiere de trecere a graniţei sale cu China.

În acelaşi timp, persoanele originare din Hubei sunt vizate de interdicţia de a călători în Malaezia. Deşi mai multe ţări îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în provincia Hubei, Germania a depăşit acest prag şi i-a sfătuit în mod public pe cetăţenii ei să nu călătorească în nicio parte a Chinei. Autorităţile americane din Washington i-au urmat exemplul la scurt timp.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care consideră această ameninţare „ridicată”, fără să emită totuşi o alertă sanitară internaţională, a declarat luni că nu ştie deocamdată dacă persoanele infectate sunt contagioase înainte de a prezenta simptomele bolii, aşa cum au afirmat anumiţi responsabili sanitari chinezi.

Riscul de propagare este însă şi mai mare, întrucât primarul din Wuhan a anunţat, duminică, că 5 milioane de persoane au părăsit metropola de 11 milioane de locuitori înainte de Anul Nou Chinezesc, sărbătorit în acest an pe 25 ianuarie.

Redeschiderea şcolilor, amânată

Autorităţile chineze au decis să prelungească cu trei zile, până pe 2 februarie, vacanţa de Anul Nou (şapte zile libere), cu scopul de a întârzia astfel revenirea masivă în oraşe a sutelor de milioane de muncitori migranţi şi de a reduce riscul de extindere a epidemiei.

Debutul semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee şi universităţi a fost amânat la rândul său, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, care nu a comunicat deocamdată data la care vor fi reluate cursurile şcolare.

În Wuhan, o atmosferă de oraş mort planează asupra metropolei construite pe malurile fluviului Yangtze, unde majoritatea magazinelor sunt închise, iar circulaţia interzisă pentru vehiculele cu rol non-esenţial, potrivit unei echipe de jurnalişti de la AFP.

În spitale, situaţia rămâne haotică: pacienţii trebuie să aştepte mai multe ore înainte de a fi consultaţi de un medic. Construirea celor două spitale suplimentare, care vor putea să aibă fiecare peste 1.000 de paturi, ar trebui să se încheie săptămâna viitoare.

Pentru a ridica puţin moralul locuitorilor, pe un zgârie-nori a fost arborat luni seară un afiş pe care a fost scris cu litere roşii şi supradimensionate mesajul următor: „Haide Wuhan!”

Sloganul a fost reluat şi de liderul guvernului chinez Li Keqiang, aflat luni într-o vizită în acest oraş. El este primul politician de rang înalt din regimul comunist de la Beijing care s-a deplasat la faţa locului după izbucnirea epidemiei.

„Capacitatea de propagare a virusului a crescut”, au declarat duminică înalţi responsabili sanitari chinezi, deşi acest coronavirus nu s-a dovedit „la fel de puternic ca SARS”, un alt coronavirus care a făcut sute de morţi la începutul anilor 2000.

Noua criză a alimentat temerile legate de o fragilizare suplimentară a economiei chineze, sau chiar a celei mondiale, şi a declanşat prăbuşiri ale indicilor bursieri în Japonia, în Europa şi pe Wall Street. Bursa din Tokyo a înregistrat marţi dimineaţă o nouă scădere de 0,86%.

Douăzeci şi şase de persoane au murit de luni dimineaţă, inclusiv o primă victimă la Beijing. Numărul de cazuri de infectare confirmate a crescut cu peste 1.700 în intervalul de 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Comisia Naţională de Sănătate din China.

Alte 6.973 de persoane sunt suspectate că au fost infectate, au precizat autorităţile, adăugând că monitorizează peste 47.000 de persoane care ar fi putut intra în contact cu virusul.

Autorităţile chineze au izolat mai multe oraşe din provincia centrală Hubei, unde virusul a fost identificat pentru prima dată în luna decembrie, în efortul de a ţine sub control răspândirea bolii.

De asemenea, guvernul a prelungit vacanţa de Anul Nou Lunar cu trei zile până duminică pentru a descuraja oamenii să călătorească, iar autorităţile din Shanghai (est) au solicitat multora dintre companiile din metropolă să rămână închise pentru încă două săptămâni.

Încă 20 de cazuri au fost raportate în regiunile chineze semi-autonome Hong Kong şi Macao şi în Taiwan.

Virusul, care aparţine aceleiaşi familii de coronavirusuri care a provocat focarul de SARS în 2002, s-a extins de asemenea în cel puţin 12 ţări de pe patru continente

China le-a recomandat marţi cetăţenilor săi să-şi amâne deplasările în străinătate, o măsură menită să contribuie la stoparea extinderii epidemiei de pneumonie virală declanşate de un nou coronavirus, informează AFP şi dpa.

‘Li se recomandă locuitorilor’ Chinei continentale ‘să-şi amâne data prevăzută a călătoriilor lor, dacă acestea nu sunt necesare în mod deosebit’, a transmis Administraţia naţională pentru imigraţie, într-un comunicat.

‘Reducerea deplasărilor transfrontaliere contribuie la ţinerea sub control a epidemiei’, adaugă Administraţia. Recomandarea a fost emisă ‘pentru a proteja sănătatea şi securitatea chinezilor, ca şi a străinilor’, menţionează comunicatul.

Începând de luni, Beijingul a suspendat călătoriile organizate în China şi în străinătate.

Epidemia de pneumonie virală, declanşată de un nou coronavirus apărut în decembrie în Wuhan, în centrul ţării, a făcut deja cel puţin 106 morţi în China, fiind confirmate cel puţin 4.500 de cazuri de contaminare.

În jur de 50 de alte cazuri de îmbolnăvire au fost raportate în restul lumii, iar numeroase state şi-au întărit măsurile de precauţie la frontiere.

China, angajată în lupta sa împotriva epidemiei ucigaşe de coronavirus, a amânat pe termen nelimitat începerea semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee, universităţi şi instituţii de învăţământ superior din ţară, a informat marţi Ministerul chinez al Educaţiei, notează AFP.

În timp ce elevii şi studenţii se află în prezent în vacanţa de Anul Nou chinez, data reluării cursurilor va fi stabilită de autorităţi potrivit localizării instituţiilor, a adăugat ministerul într-o circulară, fără alte precizări.

Pe de altă parte, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, i-a dat luni asigurări secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că ţara sa „are o capacitate totală şi încrederea că va câştiga lupta împotriva epidemiei” de pneumonie virală, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice chineze la Naţiunile Unite.

În cursul unei întrevederi la sediul organizaţiei, Zhang Jun a recunoscut că ţara sa se află „într-un moment crucial”, expunându-i secretarului general al Naţiunilor Unite situaţia şi mijloacele puse în aplicare de Beijing pentru a lupta împotriva maladiei.

„China acţionează cu comunitatea internaţională într-un spirit de deschidere, transparenţă şi coordonare ştiinţifică”, a dat asigurări diplomatul chinez. „Cu un mare sentiment de responsabilitate, China nu precupeţeşte niciun efort pentru a opri răspândirea bolii şi a salva vieţi”, a adăugat el.

Potrivit comunicatului chinez, Antonio Guterres i-a răspuns că ONU are „încredere deplină în capacitatea Chinei de a controla epidemia şi este pregătită pentru a oferi orice sprijin şi ajutor necesar”.

La solicitarea AFP, serviciul de comunicare al secretarului general al Naţiunilor Unite a informat că nu are de făcut niciun comentariu suplimentar la comunicatul chinez.

În timp ce neliniştea creşte în întreaga lume în faţa epidemiei, guvernul de la Beijing a făcut cunoscut marţi că bilanţul epidemiei de pneumonie virală s-a înrăutăţit în China la 106 morţi şi 1.291 de noi cazuri confirmate.

Hong Kong suspendă circulaţia trenurilor şi feriboturilor care leagă metropola de China continentală

Autorităţile metropolei Hong Kong au anunţat că trenurile şi feriboturile spre şi din China continentală au fost anulate în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului mortal, informează marţi DPA.

Purtând o mască chirurgicală, şeful executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat într-o conferinţă de presă noile măsuri, care includ totodată restricţionarea traficului aerian şi a altor forme de călătorie individuale.

Marţi autorităţile din China au anunţat că bilanţul noului coronavirus a ajuns la 106 morţi şi la 4.515 de cazuri de infectare confirmate.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze rusești rămân reduse, România înmagazinează mai puține gaze pentru iarnă
Importurile de gaze rusești rămân reduse, România înmagazinează mai puține gaze pentru iarnă
Datele Transgaz de azi arată că importurile de gaze ale României rămân reduse față de nivelul cu care eram obișnuiți, chiar dacă au crescut față de ziua precedentă, când au fost reduse,......
Putin şi Xi Jinping intenţionează să ia parte la summitul G20 din noiembrie în Bali
Putin şi Xi Jinping intenţionează să ia parte la summitul G20 din noiembrie în Bali
Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula ...
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul ...
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate ...
Programul Iluminat Public – Solicitanţii pot depune, de vineri, cererile de finanţare
Programul Iluminat Public – Solicitanţii pot depune, de vineri, cererile de finanţare
Solicitanţii pot depune în aplicaţia informatică, începând de vineri, ora 10:00, cererile de finanţare în cadrul ...