Adriana Pistor, Comisia pentru gestionarea COVID-19: Până în toamnă, în România s-ar putea înregistra 20.000 de cazuri de îmbolnăviri

Preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, Adriana Pistol, a afirmat că până în toamnă în România s-ar putea înregistra 20.000 de cazuri de îmbolnăviri. "Până în toamnă, da, o să avem 20.000 de cazuri", a spus ea, în cadrul forumului cu tema "Actuala pandemie COVID-19. Solidaritate în pandemie", scrie Agerpres. 
Economica.net - mie, 20 mai 2020, 11:35
Adriana Pistor, Comisia pentru gestionarea COVID-19: Până în toamnă, în România s-ar putea înregistra 20.000 de cazuri de îmbolnăviri

Adriana Pistol a mai precizat că în ultimele zile s-a înregistrat o diminuare a ratei de pozitivitate a testelor COVID-19, dar a estimat că în cursul săptămânii viitoare această rată ar putea creşte.

„De la un număr aproximativ de 700 – 800 de teste care au fost realizate, iniţial, zilnic, am ajuns să avem zile în care am avut peste 10.000 de teste pe zi. Sigur că numai o parte dintre ele au fost pozitive. Rata de pozitivitate a fluctuat. Iniţial a fost mai crescută. Nu am depăşit niciodată 10% din numărul de teste realizate, ca rată de pozitivitate. Acum, această rată de pozitivitate este şi mai mică. Ieri am avut aproximativ 3.000 de teste şi doar aproximativ 160 de cazuri. (…) Sperăm ca acest lucru să se petreacă şi în continuare, deşi trebuie să recunosc, eu, ca medic epidemiolog, am oareşicare îndoieli. Mă aştept la o creştere mai consistentă a numărului de cazuri în următoarele zile. Aş putea spune, mai exact, în cursul săptămânii viitoare”, a arătat Adriana Pistol.

Directorul Unifarm, Adrian Ionel, a declarat că stocurile de materiale pe care compania le deţine în acest moment ar putea asigura necesarul spitalelor, în eventualitatea unui al doilea val al epidemiei de coronavirus, scrie Agerpres. 

„Stocurile noastre din acest moment ne fac să fim pregătiţi şi în faţa valului doi. Suntem foarte ok, dacă acest lucru se întâmplă. Nu ne dorim să se întâmple, dar în eventualitatea în care acest val se poate întâmpla, suntem foarte pregătiţi, avem toate stocurile necesare şi nu cred că va lipsi absolut nimic, din punctul acesta de vedere, din spitale. (…) Stocurile din acest moment ne fac să întâmpinăm un potenţial val doi cu toate forţele, ca să zic aşa, cu toate echipamentele bine depozitate, într-o siguranţă deplină. Sperăm să se menţină această tendinţă descrescătoare, dar în eventualitatea în care lucrurile se precipită şi iau un eventual trend negativ, suntem pregătiţi”, a precizat el, în cadrul forumului cu tema „Actuala pandemie COVID-19. Solidaritate în pandemie”.

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în România rata de mortalitate în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19 este de sub 6% şi a apreciat că aceasta este una „scăzută, comparativ cu alte ţări europene”.

„În ciuda unui moment de euforie care a urmat trecerii la etapa de ponderată liberalizare – euforie pe care o putem explica din punct de vedere psihologic, după o perioadă mai lungă de restricţii – aparent lucrurile nu s-au inflamat foarte tare. (…) Strategia pe care Ministerul Sănătăţii a adoptat-o, cu spitale de linia întâi, de linia a doua, cu spitale de suport, s-a dovedit a fi eficientă şi am putut îngriji toţi pacienţii care ne-au fost adresaţi. Rata de mortalitate este sub 6%. Este o rată de mortalitate scăzută, comparativ cu alte ţări europene, iar procentul de vindecări este important, depăşeşte uneori 50%. Asta ne face să credem că, dacă continuăm că măsurile de prevenţie, pe larg explicate tuturor, vom fi în această marjă de relativă siguranţă sau de control în cazul fenomenului infecţios şi vom putea, cu spitalele pe care le avem şi tehnologia de care dispunem, să îngrijim aceşti pacienţi în mod eficient”, a spus el.

Secretarul de stat a subliniat că în această perioadă au fost tratate toate urgenţele non-COVID, iar medicii au avut libertatea de a decide dacă este necesară o intervenţie. În acest sens, el a arătat că limitarea internărilor s-a referit strict la pacienţii cronici care puteau fi amânaţi.

„Orice pacient la care viaţa ar fi fost pusă în pericol – medicii care s-au ocupat de îngrijirea lor au avut libertatea să acţioneze şi să îi îngrijească. (…) De altfel, mortalitatea globală în lunile februarie – martie – aprilie este comparabilă cu cele din anii precendenţi, neînregistrându-se un plus de mortalitate. Chiar a fost mai mică, ceea ce se poate lega de alte fenomene: scăderea numărului de accidente, ca urmare a diminuării traficului, şi aşa mai departe”, a adăugat acesta.

Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a declarat că România a gestionat „într-un mod eficient” criza pandemică, menţionând că măsurile de relaxare vor fi adoptate gradual, în condiţiile în care OMS recomandă un interval de două săptămâni pentru a evalua impactul real al fiecărei măsuri.

„Practic, în această etapă, responsabilitatea cea mai mare este la nivel individual. Ea trece de la autorităţi la fiecare dintre noi şi cred că de comportamentul responsabil al fiecăruia dintre noi depinde evoluţia ulterioară a pandemiei. Iar contribuţia fiecăruia contează ca să ne asigurăm că nu pierdem ceea ce am câştigat cu atâta dificultate, cu mari sacrificii până la acest moment. (…) Trebuie să rămânem cu toţii vigilenţi, trebuie să acceptăm această nouă normalitate. Deşi nu am trăit niciodată o situaţie similară, trebuie să acceptăm regulile pe care ea ni le aduce: purtarea măştii, menţinerea distanţei fizice de un metru şi jumătate, măsurile de igienă a mâinilor, lucruri care, teoretic, nu par atât de dificile. Şi cred că merită efortul de a ne păstra sănătatea – a noastră şi a celor dragi. Trebuie să fim pregătiţi, pe baza lecţiilor învăţate, pentru un posibil al doilea val al pandemiei, pe care, de altfel, specialiştii îl anticipează, şi trebuie să rămânem solidari”, a spus Diana Păun.

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Ford”: Imagini spectaculoase cu montarea tablierului la Podul peste Olt
„Autostrada Ford”: Imagini spectaculoase cu montarea tablierului la Podul peste Olt
Pasionații de infrastructură au postat luni imagini cu montarea tablierului metalic la Podul peste Olt, construit de Dorinel Umbrărescu pe tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești......
Alertă în Bucureşti – 2.559 cazuri noi în Capitală. 11 judeţe în scenariul roşu – Coronavirus luni, 27.09.2021
Alertă în Bucureşti – 2.559 cazuri noi în Capitală. 11 judeţe în scenariul roşu – Coronavirus luni, 27.09.2021
Coronavirus luni, 27 septembrie 2021 - 2.559 cazuri noi în Bucureşti. Este cel mai mare număr de infecţii raportate în ...
Cele mai bune dobânzi la depozitele băncilor din top 10 înainte de primul ciclu de creştere a dobânzilor
Cele mai bune dobânzi la depozitele băncilor din top 10 înainte de primul ciclu de creştere a dobânzilor
Din august 2020 şi până în septembrie 2021, dobânzile la depozitele bancare au scăzut în media cu circa 1% medie, ...
Cristian Pistol, noul director general al CNAIR: Prima prioritate este pregătirea pentru iarnă
Cristian Pistol, noul director general al CNAIR: Prima prioritate este pregătirea pentru iarnă
Consiliul de Administrație al CNAIR s-a întrunit luni și a decis numirea lui Cristian Pistol în funcția de director ...