Coronavirus: FDA a aprobat un nou test pentru COVID-19

Un nou test de salivă pentru detectarea COVID-19, ce poate produce un rezultat după doar câteva ore, a fost autorizat de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), transmite marţi Live Science, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 18 aug. 2020, 08:55
Coronavirus: FDA a aprobat un nou test pentru COVID-19

Acest nou test are câteva avantaje asupra testelor aplicate prin tamponare nazală folosite până acum: este mai ieftin, mai puţin invaziv şi poate fi realizat fără anumiţi reactivi de testare care au devenit insuficienţi în timpul pandemiei.
În plus, testul – denumit SalivaDirect – nu necesită echipamente sau tehnologii speciale, iar modul de aplicare va fi pus imediat la dispoziţia laboratoarelor de pe teritoriul SUA, conform unui comunicat al FDA, potrivit Agerpres.

SalivaDirect „este un test inovativ (…) care va reduce nevoia unor resurse de testare rare”, a declarat Brett P. Giroir, adjunctul secretarului american pentru sănătate şi coordonatorul testărilor COVID-19 din SUA.

Dezvoltat de cercetătorii de la Yale School of Public Health, acest test a fost aplicat recent jucătorilor de baschet din NBA şi staff-ului echipelor pentru a-i fi probată eficienţa.

Spre deosebire de testele aplicate prin tamponare nazală, care necesită inserţia dureroasă a unui tampon în interiorul nasului, testul de salivă nu presupune decât ca persoana testată să scuipe într-un recipient de colectare. În plus, mostrele de salivă pot fi recoltate cu ajutorul oricărui container steril, conform FDA.

„Am simplificat acest test astfel încât costul său să fie de doar 2 dolari… şi ne aşteptăm ca laboratoarele să nu perceapă mai mult de 10 dolari pentru analiza testului”, a declarat Nathan Grubaugh, profesor asistent de epidemiologie la Yale School of Public Health. „Dacă alternative ieftine, aşa cum este SalivaDirect, pot fi implementate în ţară, am putea în sfârşit să controlăm această pandemie, chiar înainte de apariţia vaccinului”, a adăugat el.

Deocamdată, studiile desfăşurate pe testul SalivaDirect au ajuns la concluzia că nivelul său de precizie este similar testului prin tamponare nazală. Un prim studiu cu privire la SalivaDirect a fost publicat la 4 august pe portalul medRxiv, unde sunt prezentate studiile noi, înainte de apariţia în jurnale şi reviste de specialitate. Rezultatele nu au fost însă publicate încă într-un jurnal medical în regim peer-reviewed. Conform CNN, rezultatul acestui test poate fi obţinut în mai puţin de 3 ore.

Universitatea Yale nu doreşte să comercializeze acest test ci va oferi instrucţiuni pentru folosirea sa în cadrul unui protocol „open source” – orice laborator poate urma protocolul pus la dispoziţie de Universitatea Yale pentru a aplica aceste teste care necesită reactivi chimici comuni, conform FDA.

Cercetătorii susţin că testul SalivaDirect poate fi aplicat rapid la nivelul întregului teritoriu american în doar câteva săptămâni.

Un alt avantaj al noului test este că evită o etapă de testare denumită „extragerea acidului nucleic”, necesară în realizarea altor teste pentru COVID-19, conform FDA. Această etapă necesită kituri speciale de extracţie, iar în SUA se înregistrează o penurie de astfel de kituri în ultimele luni. „Faptul că putem realiza acest test fără a avea nevoie de kitul special de extracţie a acidului nucleic înseamnă că putem creşte capacitatea de testare, reducând în acelaşi timp consumul resurselor disponibile”, mai notează FDA.

FDA a eliberat în regim de urgenţă autorizaţia de folosire a testului SalivaDirect, sâmbătă, 15 august – acesta fiind cel de-al 5-lea test de salivă pentru detectarea COVID-19 autorizat. Testele anterioare de salivă, aşa cum este cel creat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers, necesită folosirea unui recipient special de colectare, pe când noul test poate folosi orice recipient steril, notează Live Science.

Te-ar mai putea interesa și
MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei, din cauza atitudinii inamicale a Vienei, care produce consecințe inevitabile asupra relației bilaterale
MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei, din cauza atitudinii inamicale a Vienei, care produce consecințe inevitabile ...
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la......
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav: Primul zbor de calibrare va avea loc luni – șeful CJ Brașov
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav: Primul zbor de calibrare va avea loc luni – șeful CJ Brașov
Luni, 12 decembrie, încep zborurile de calibrare pe Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav (AIBG), a anunțat joi Adrian ...
Schimbări importante pentru 8 milioane de români cu pensii private: Fără comision pe contribuții, restricții la investițiile riscante și stimulente pentru cele prin PNRR, verificări “la sânge” și mai mulți bani aduși de administratori-OUG adoptat
Schimbări importante pentru 8 milioane de români cu pensii private: Fără comision pe contribuții, restricții la investițiile ...
Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care schimbă substanțial legislația pensiilor private. Dispare ...
Calea Ferată din Moldova anunță curse zilnice Chișinău – București, de la 19 euro
Calea Ferată din Moldova anunță curse zilnice Chișinău – București, de la 19 euro
Calea Ferată din Moldova a anunțat joi că, începând din 11 decembrie 2022, trenul de pe cursa ”Chișinău - București” ...