Coronavirus în Europa: cele mai noi evenimente despre virusul ucigaş

Comisia Europeană a anunţat luni că Uniunea Europeană nu intenţionează încă să ia în considerare suspendarea călătoriilor în spaţiul Schengen fără frontiere după un focar de coronavirus în Italia, dar că pregăteşte planuri de urgenţă, informează Reuters. Nordul Italiei se pregăteşte pentru zile de angoasă şi restricţii - Carnavalul de la Veneţia întrerupt, 11 oraşe în carantină timp de două săptămâni, un tren spre Austria a fost oprit - după o bruscă şi spectaculoasă creştere a noilor cazuri de infecţii cu coronavirus depistate în ultimele trei zile în această ţară, informează AFP luni. Supermarketurile din mai multe regiuni din nordul Italiei, cele mai apropiate de locul izbucnirii epidemiei cu coronavirus în această ţară, au fost practic golite, iar săpunul dezinfectant şi măştile medicinale au fost epuizate, informează luni EFE.
Economica.net - lun, 24 feb. 2020, 10:17
Coronavirus în Europa: cele mai noi evenimente despre virusul ucigaş

Patru oameni au murit în nordul Italiei din cauza bolii şi aproximativ 150 de cazuri au fost confirmate începând de vineri, făcând din Italia cea mai afectată ţară din afara Asiei.

„În ceea ce priveşte diferite scenarii, cum ar fi o suspendare coordonată a Schengen-ului, nu vom ajunge aici pentru moment, dar lucrăm la diverse planuri de urgenţă”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Duminică noapte, Austria a suspendat circulaţia trenurilor în Alpi, spre Italia, pentru aproximativ patru ore înainte de a le reporni după ce doi călători au fost testaţi negativ pentru coronavirus.

Restricţiile de călătorie în zona Schengen ar trebui să fie proporţionale şi coordonate între statele UE, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides. De asemenea, ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice, a adăugat ea.

„Deocamdată, OMS nu a sfătuit să se impună restricţii fie pentru călători, fie pentru comerţ”, a mai declarat Kyriakides jurnaliştilor luni, adăugând că o misiune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va deplasa marţi în Italia pentru a evalua situaţia.

11 oraşe din Italia, plasate în carantină; anxietatea creşte

Nordul Italiei se pregăteşte pentru zile de angoasă şi restricţii – Carnavalul de la Veneţia întrerupt, 11 oraşe în carantină timp de două săptămâni, un tren spre Austria a fost oprit – după o bruscă şi spectaculoasă creştere a noilor cazuri de infecţii cu coronavirus depistate în ultimele trei zile în această ţară, informează AFP luni.

Descoperirea mai multor focare vineri, ziua în care a fost anunţat primul deces al unui italian (şi totodată al unui european), apoi înmulţirea rapidă a cazurilor semnalate, ajunse de la şase până la aproape 150 duminică, îngrijorează autorităţile şi populaţia locală.

„Virus Paralysie”, titrează cotidianul La Repubblica. Toate companiile mass-media italiene publică recomandări pentru a evita contagierea şi felul în care epidemia poate fi explicată copiilor.

Potrivit ANSA, Italia numără de acum peste 200 de cazuri infectate confirmate şi patru decese.

Italia devine astfel ţara cea mai afectată din Europa după debutul acestei epidemii de pneumonie virală, înregistrat în decembrie, în China. Cele mai numeroase cazuri au fost recenzate în regiunile Lombardia (regiunea oraşului Milano) şi Veneto (regiunea oraşului Veneţia).

Duminică seară, căile ferate austriece au anunţat suspendarea până la noi ordine a traficului pe o importantă linie de legătură cu Italia care trece prin Pasul Brenner, unde un tren a fost oprit din cauza a două cazuri suspecte de coronavirus.

„Legăturile feroviare prin Pasul Brenner sunt întrerupte din cauza unei decizii administrative”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei austriece feroviare OBB.

Anunţul a fost făcut după ce un tren ce leagă Veneţia de Munchen a fost oprit în cursul serii în staţia din Pasul Brenner din cauza a două cazuri suspecte de coronavirus în rândul pasagerilor.

Potrivit poliţiei, citată de agenţia austriacă APA, cele două turiste germane au fost preluate pentru a face teste medicale la scurt timp după plecarea lor din Veneţia şi nu se mai află la bordul trenului oprit la frontieră.

„Mii şi mii de controale”

Prim-ministrul Giuseppe Conte, contactat de postul public Rai Uno, a îndemnat populaţia „să nu cedeze în faţa panicii şi să urmeze consemnele autorităţilor sanitare”. „Nu trebuie să ne fie teamă de faptul că numărul de cazuri va continua să crească”, a adăugat el.

Două focare principale au fost identificate: în jurul Codogno, în Lombardia, unde un al doilea deces (o femeie de 77 de ani) a fost anunţat sâmbătă, şi la Vo’Euganeo, în apropiere de Padova (lângă Veneţia), unde a fost înregistrat primul deces, cel al unui pensionar de 78 de ani. Un cordon sanitar va fi stabilit de armată începând de luni.

Autorităţile din Lombardia au anunţat duminică şi decesul unei alte femei în vârstă, bolnavă de un cancer şi care contractase noul tip de coronavirus.

O a patra persoană cu coronavirus a decedat în Italia, a declarat luni guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana. Guvernatorul a declarat la radio RAI că ultimul pacient decedat a fost „o persoană în vârstă cu alte patologii”. Bărbatul în vârstă de 84 de ani a murit la spitalul din Bergamo, relatează ANSA.

Guvernul a adoptat un decret-lege foarte strict, care plasează în izolare un număr de 11 oraşe, din care 10 se află în jurul localităţii Codogno. „Nici intrarea, nici ieşirea nu va fi autorizată cu excepţia unei derogări speciale”, a anunţat Giuseppe Conte.

Duminică, Veneţia a decretat întreruperea festivităţilor organizate cu ocazia celebrului său Carnaval, care ar fi trebuit să se încheie marţi, a manifestărilor sportive şi închiderea şcolilor şi muzeelor. Însă barurile şi restaurantele rămân deschise.

În Lombardia, în metropola Milano, capitala economică a Italiei, şcolile, universităţile, dar şi muzeele, cinematografele şi teatrele, inclusiv celebrul Scala, vor fi închise. Toate barurile vor fi închise de la ora 18:00 până la ora 06:00. Serviciile publice rămân deschise.

Chiar şi Săptămâna Modei a fost perturbată: maestrul Giorgio Armani, în vârstă de 85 de ani, şi stilista Laura Biagiotti au decis să îşi prezinte colecţiile de duminică cu uşile închise şi să difuzeze în direct pe site-urile lor defilările organizate pentru promovarea colecţiilor de toamnă-iarnă 2020.

În cele 11 oraşe în carantină, toate spaţiile publice (baruri, restaurante, primării, biblioteci, şcoli), cu excepţia farmaciilor, au fost închise încă de vineri.

Principalul focar se află la Codogno, localitate cu 15.000 de locuitori, din care mulţi lucrează în împrejurimile oraşului Milano, aflat la 60 de kilometri.

Trenurile companiei private Trenord nu se mai opresc în această localitate şi în două oraşe învecinate. Panouri luminoase anunţă: „Coronavirus, populaţia este invitată să rămână în case, ca măsură de precauţie”.

În apropiere de Casalpusterlengo, o maşină de poliţie opreşte toate vehiculele aflate de pe principala arteră rutieră care leagă satele din zonă.

„Vom instala rapid o blocadă totală”, a declarat duminică un poliţist, subliniind că agenţii îi informează „pe oameni că dacă intră în zonă, nu vor mai putea să iasă şi viceversa”.

Guvernul italian a prevăzut sancţiuni care pot să ajungă până la trei luni de închisoare pentru contravenienţi.

Însă marea spaimă a locuitorilor este legată de lipsa alimentelor. Pe durata întregii zile, la Casalpusterlengo, cozi uriaşe s-au format în faţa supermarketului Lidle, unul din puţinele rămase deschise.

Fără „pacient zero” pentru moment

Pacientul 1 pentru Lombardia este un bărbat de 38 de ani, Mattia, director în multinaţionala anglo-olandeză Unilever, care deţine o fabrică importantă în apropiere de Codogno, la Casalpusterlengo, unde 120 de angajaţi din 160 au fost testaţi.

Contaminarea lui rămâne un mister: este exclusă ipoteza conform căreia Mattia ar fi fost contaminat de unul dintre prietenii lui reîntors din China în ianuarie, întrucât acesta, „pe baza testelor efectuate, nu a dezvoltat anticorpi”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

OMS recunoaşte că „înmulţirea rapidă a cazurilor înregistrate în Italia de două zile este îngrijorătoare”, potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei. „Ceea ce ne îngrijorează de asemenea este că nu am putut să identificăm în toate cazurile legături epidemiologice clare, precum călătorii în China şi contacte cu un caz confirmat”.

Cealaltă zonă de contaminare este Vo’ Euganeo, în apropiere de Padova. Autorităţile i-au supus unor teste medicale pe cei opt cetăţeni chinezi care frecventează acelaşi bar ca zidarul decedat vineri, însă acestea s-au dovedit negative.

Luca Zaia, un patron din regiune, s-a declarat îngrijorat de faptul că „pacientul zero” nu a fost găsit, fapt care ar dovedi, potrivit spuselor sale, că „virusul este mult mai prezent decât se credea”.

 

Criză în Nordul Italiei – Supermarketuri golite. Săpunul dezinfectant şi măştile s-au epuizat

Supermarketurile din mai multe regiuni din nordul Italiei, cele mai apropiate de locul izbucnirii epidemiei cu coronavirus în această ţară, au fost practic golite, iar săpunul dezinfectant şi măştile medicinale au fost epuizate, informează luni EFE.

Presa italiană relata luni despre adevărate asalturi asupra supermarketurilor ca urmare a isteriei colective provocate de răspândirea coronavirusului în Italia, ţara europeană cea mai afectată de această epidemie, cu patru decese şi peste 150 de cazuri confirmate, în pofida faptului că nu există restricţii în ceea ce priveşte programul magazinelor, nici probleme cu aprovizionarea, după cum a amintit duminică seară şeful guvernului de la Roma, Giuseppe Conte.

Aglomeraţia în magazine nu s-a produs doar în cele 11 localităţi izolate din regiunile Lombardia şi Veneto, considerate epicentrul epidemiei cu coronavirus din Italia, ci s-a extins în oraşele mari, precum Milano.

În afara faptului că rafturile supermarketurilor au fost golite de tot ce înseamnă apă, paste şi alte produse cu termen de garanţie îndelungat, din magazine şi din farmacii au dispărut practic produsele dezinfectate precum clorul, gelul de mâini sau şerveţelele umede, precum şi mănuşile de latex sau măştile medicinale.

Totodată, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au atras atenţia că unii comercianţi profită de situaţie şi au crescut preţurile la unele produse sanitare, mai ales la vânzarea online. Cea mai mare asociaţie de protecţie a consumatorilor, Codacons, va depune luni o plângere la parchetul din Roma şi la poliţia financiară ”împotriva modificării listelor de preţuri care se practică în aceste momente de către principalele portaluri de comerţ electronic”.

Preşedintele Codacons, Carlo Rienzi, a acuzat faptul că, de exemplu, un gel dezinfectat clasic de 80 ml, care în mod normal se vinde pe piaţă cu circa 3 euro, a ajuns pe internet să coste 22,5 euro, adaosul comercial fiind de 650%. ”Măştile medicinale care înainte se vindeau cu mai puţin de 10 eurocenţi pentru o bucată, costă acum 1,8 euro pe internet, ceea ce reprezintă o creştere de 1.700%”, a mai avertizat Rienzi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu mai utilizează o procedură de declarare a pandemiei, însă epidemia de COVID-19 rămâne o situaţie de urgenţă la nivel internaţional, a precizat luni un purtător de cuvânt la acestei organizaţii, citat de Reuters.

Temerile legate de declararea unei pandemii de coronavirus erau tot mai mari luni, după creşterea bruscă a noilor cazuri de infecţii raportate în Iran, Italia şi Coreea de Sud, deşi China a relaxat restricţiile de deplasare în mai multe zone, inclusiv în Beijing, în contextul în care ratele noilor infecţii au scăzut.

OMS, cu sediul la Geneva, a declarat pandemie epidemia de gripă porcină H1N1 din 2009, care s-a dovedit a fi moderată, declanşând anumite critici după ce mai multe companii farmaceutice s-au grăbit să dezvolte foarte repede vaccinuri şi medicamente împotriva acelui virus.

OMS a decretat că noul coronavirus apărut în oraşul chinez Wuhan în decembrie este stare de urgenţă publică internaţională, PHEIC, pe 30 ianuarie. Procedura avea scopul de a ajuta ţările cu slabe sisteme naţionale de sănătate să îşi consolideze procedurile de apărare.

De atunci, virusul s-a răspândit, ducând la 78.811 infecţii la nivel global. În China au fost confirmate 77.042 de cazuri de contaminare şi 2.445 de decese. În afara Chinei, au fost confirmate 1.769 de cazuri de contaminare în 28 de ţări şi 17 decese, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de OMS pe site-ul său la 23 februarie.

Coreea de Sud, Japonia şi Italia se confruntă cu epidemii de coronavirus.

„Nu există categoria oficială (pentru o pandemie)”, a declarat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS.

„OMS nu mai foloseşte vechiul sistem de fazare cu care anumiţi oameni ar putea fi familiarizaţi din 2009. Sub incidenţa IHR (International Health Regulations), OMS a declarat stare de urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”, a adăugat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat vineri în faţa reporterilor: „Vreau să vă asigur că monitorizăm virusul 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte. Chiar acum când vă vorbesc, situaţia noastră este aceasta: ne aflăm în continuare într-o fază în care limitarea (infectărilor) este posibilă, cu o fereastră de oportunitate care se îngustează”.

 

Te-ar mai putea interesa și
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
Utilizatorii de Android se află pe lista atacurilor cibernetice prin SMS generate de către dezvoltatorii Flubot, iar România este a doua cea mai ţintită ţară din lume de această ameninţare,......
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale ...
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura şi Radarul Mărfurilor
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii ...
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor ...
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore, cu prevederi importante pentru viiorul exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost promiulgată de ...