UPDATE NEWS ALERT Coronavirus în Europa. Peste un milion de români sunt expuși. Veneția, închisă. Copii români, consemnați la graniță

UPDATE. Bărbat din Iași, izolat la domiciliu. Peste 130 de persoane au fost infectate cu coronavirus, în Italia, mai ales în regiunile Lombardia și Venezia, scrie cotidianul La Repubblica. Celebru Carnaval din Veneția a fost deja suspendat, iar orașul este pe cale să fie închis complet. De acolo se întoarce un autocar cu copii români, care au fost deja consemnați la graniță. În Italia trăiesc peste 1,5 milioane de români.
Economica.net - Dum, 23 feb. 2020, 13:23
UPDATE NEWS ALERT Coronavirus în Europa. Peste un milion de români sunt expuși. Veneția, închisă. Copii români, consemnați la graniță

UPDATE. Un bărbat din China este izolat la domiciliul din Iaşi, după ce în urmă cu câteva zile s-a întors de acasă, unde a petrecut Anul Nou Chinezesc, notează Agerpres.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi susţin că măsura este preventivă şi de monitorizare, bărbatul fiind asimptomatic.

„Este un bărbat venit din China să lucreze în Iaşi, unde s-a stabilit cu familia. De zece zile el se află în carantină la domiciliu, după ce a fost în China pentru a petrece cu familia de acolo Anul Nou Chinezesc. Când a revenit, a fost evaluat atât în Germania, cât şi pe Aeroportul Internaţional Otopeni din Bucureşti. Starea de sănătate îi este monitorizată de când a ajuns în România, nefiind înregistrată nicio stare de rău”, a declarat pentru AGERPRES Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

 

 

S-au înregistrat şi două decese. Autorităţile au luat măsuri imediate: 11 localităţi din provinciile Lombardia şi Veneto sunt în carantină. Nu sunt informaţii despre vreun român din Italia, infectat. Cei care aleg să revină în ţară vor fi plasaţi în carantină, anunţă Ministerul Sănătăţii. „Cei mai mulţi însă nu au de gând să vină acasă”, afirmă preşedintele unei asociaţii de români din Lombardia, citat de Știrile TVR.

Aproximativ 50 de mii de oameni au fost sfătuiți să rămână în case. Poliția și armata au fost autorizate să garanteze respectarea măsurilor restrictive.

În cele două regiuni afectate trăiesc și foarte mulți români. Anunțul de la București că cei care vin de acolo vor intra în carantină i-a descurajat pe români. Mai mult, revenirea acasă nu se justifică nici din punctul de vedere al serviciilor medicale, spune președintele unei asociații locale.

Potrivit MAE, cei care doresc totuși să se întoarcă în țară trebuie să anunțe din timp misiunile diplomatice iar cei care se confruntă cu o situație dificilă au la dispoziție mai multe numere de telefon.

Potrivit CNN, majoritatea cazurilor sunt concentrate în regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri), Veneto, Emilia Romagna și Piemonte.

 

Copii români blocați la graniță

Românii care se întorc în țară din regiunile Veneto și Lombardia, din Italia, unde sunt înregistrate cazuri de contagiune cu coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax, citat de Universul.net.

Până acum, autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români infectați cu coronavirus. Cu toate acestea, măsurile preventive anunțate de Ministerul Sănătății iau în calcul perioada lungă în care cei infectați nu prezintă simptome.

Având în vedere numărul mare de români care trăiesc în Italia, peste un milion, numărul celor care călătoresc între cele două țări, cu avioanele, mașinile și autocarele, inclusiv ca turiști, dar și traficul rutier comercial, implementarea măsurilor anunțate de Ministerul Sănătății va fi o provocare extrem de serioasă pentru autoritățile române. Practic, din acest moment, România intră în rândul țărilor unde pericolul contagiunii cu coronavirus reprezintă un risc major, care impune adoptarea unor măsuri excepționale de protecție.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Cred că ar fi o greşeală să eliminăm scutirile din industria IT
Ciolacu: Cred că ar fi o greşeală să eliminăm scutirile din industria IT
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că ar fi o greşeală eliminarea scutirilor din industria IT, adăugând că în România munca "este impozitată mult prea mult" faţă de......
Și E.On vine cu o ofertă de preț la gaze de 2,3 ori mai mare decât prețul actual, pentru mulți clienți. Deocamdată, scumpirea resimțită va fi mai mică, prețul e plafonat
Și E.On vine cu o ofertă de preț la gaze de 2,3 ori mai mare decât prețul actual, pentru mulți clienți. Deocamdată, ...
Și E.On , al doilea mare furnizor de gaze naturale pentru populație, trimite în aceste zile o nouă ofertă de preț celor ...
Comisia Europeană: România va beneficia de pe urma consolidării bugetare
Comisia Europeană: România va beneficia de pe urma consolidării bugetare
Încheierea situaţiei de deficit excesiv cel târziu până în 2024, prin consolidare bugetară, cu obiectivul asigurării ...
Riscurile ascunse din creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii
Riscurile ascunse din creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii
CONAF avertizează asupra riscurilor provocate firmelor mici şi mijlocii de creşterea dobânzilor bancare. Potrivit sursei ...