Coronavirus în România – Măsuri excepţionale: decalarea programului angajaţilor – obligatoriu la stat, recomandat pentru privaţi

Secretarul de stat pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat a anunţat măsuri excepţionale în condiţiile epidemiei de Coronavirus. Mai jos puteţi citi cele mai importante decizii care intră în vigoare.
Economica.net - mie, 11 mart. 2020, 09:09
Coronavirus în România - Măsuri excepţionale: decalarea programului angajaţilor - obligatoriu la stat, recomandat pentru privaţi

El a recomandat decalarea de către entităţile private cu peste 99 de angajaţi a programului de lucru al angajaţilor care se deplasează cu mijloace de transport în comun, în Bucureşti şi în municipiile reşedinţă de judeţ, propunând că programul de lucru să înceapă în tranşe, la orele  8,9,10. Arafat a precizat că pentru instituţiile private este o recomandare, iar pentru cele de stat măsura este obligatorie.

Evenimentele culturale și de divertisment cu participarea a peste 100 de persoane, în spații închise, suspendată până pe 31 martie.

Pentru instituțiile de stat, decalarea programului angajaților este obligatorie.

Restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.

„Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfăşoară în spaţiu închis, până la 100 de persoane este ok, peste 100 de persoane, nu. Dacă sunt activităţi care pot să se desfăşoare în aer liber, cum sunt unele activităţi religioase în care nu trebuie să intre toată lumea în lăcaşul de cult, (…) acest lucru se poate face”, a precizat Raed Arafat, la sediul MAI.

Activitatea muzeelor, suspedată până pe 31 martie.

Recomandarea ca universitățile să suspende cursurile.

Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală, unde a fost internat un bărbat de 60 de ani diagnosticat ulterior cu coronavirus, a intrat în carantină, fiind vizaţi atât medicii, cât şi pacienţii. Ancheta epidemiologică continuă.

Suspendarea temporară a distribuţiei medicamentelor esenţiale pentru tratarea coronavirusului, în afara României, iar entităţile private sunt solicitate să îşi decaleze programul de lucru, pentru sectorul public solicitarea fiind obligatorie.

Jandarmeria şi Poliţia asigură măsurile de ordine pentru transporturile referitoare la COVID.

A fost suplimentat numărul de medici la Borş şi Nădlac şi s-au evaluat epidemiologic toţi cetăţenii care vin din zone cu focare de infecţii. S-au organizat convoaie de maxim 10 autoturisme, care i-au escortat în judeţele de domiciliu unde au fost aşteptaţi de către prefecţi si duşi în carantină.

În carantină se află 752 cazuri – 429 venite prin Ungaria, 23 prin Serbia, 70 prin Bulgaria, 54 au sosit la Aeroportul ”Henri Coandă”.

”Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele cu escală, astfel încât nu se poate ascunde punctul de plecare. Au fost tentative şi pe cale rutieră şi pe cale aeriană. Solicităm tuturor să colaboreze cu autorităţile pentru a putea limita cât mai mult răspândirea în România”, a subliniat Arafat.

————————————–

În prezent, în România au fost raportate oficial 31 de cazuri de îmbolnăvire cu Coronavirus, dintre care şase pacienţi s-au vindecat şi au fost externaţi. Un bărbat din Iaşi a fost confirmat ca fiind infectat şi o femeie de 43 de ani din Capitală a fost confirmată oficial ca fiind infectată miercuri dimineaţă. Astfel, în Bucureşti sunt 12 cazuri confirmate, air în Ilfov unul.

La nivel naţional, din cele 31 de cazuri, 13  sunt femei, 13 bărbaţi, iar 5 sunt copii. 11.684 de persoane sunt izolate, iar 487 sunt în carantină.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...