Coronavirus: Merkel vede o „luminiţă slabă” la capătul tunelului

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că scăderea cazurilor de contaminare cu noul coronavirus creează motive de optimism prudent, dar a avertizat împotriva "falselor speranţe" şi relaxării pripite a restricţiilor, într-un interviu televizat acordat ntv şi RTL, citat vineri de dpa, scrie Agerpres. 
Economica.net - vin, 05 feb. 2021, 08:29
Coronavirus: Merkel vede o

Potrivit lui Merkel, vârful celui de-al doilea val a trecut, numărul noilor infectări scăzând, iar în acelaşi timp creşte numărul celor care se vaccinează. Totuşi, Merkel a admis că Germania încă nu şi-a îndeplinit obiectivele pe acest front.

Ea a transmis totodată un avertisment, referindu-se la pericolul reprezentat de tulpinile mai virulente de coronavirus, şi a îndemnat publicul să înţeleagă necesitatea continuării lockdown-ului.

Merkel a asigurat că deplânge faptul că a fost nevoită să ia în mod repetat „decizii dure” şi a folosit cel de-al doilea interviu al său televizat în interval de o săptămână pentru a mărturisi că şi-ar „dori să anunţe şi ceva bun”.

„Dar nu are sens, nu trebuie să stârnim false speranţe şi de aceea încerc mereu să fiu realistă”, a explicat ea, scrie Agerpres. 

Întrebată ce s-ar putea decide miercuri, când este prevăzută următoarea şedinţă cu liderii celor 16 landuri germane – fiecare land fiind responsabil de măsurile anti-pandemie adoptate pe plan local -, Angela Merkel a răspuns că aşteaptă să vadă evoluţiile din următoarele cinci zile. „Pentru că trebuie să vedem cât de mult a intrat varianta britanică„, a menţionat ea.

Cancelarul german a subliniat că Germania nu-şi poate permite să ajungă într-o situaţie similară celei din Portugalia, unde relaxarea restricţiilor în preajma sărbătorilor şi variantele mai virulente de virus au dus la supraîncărcarea sistemului sanitar, consemnează dpa.

Totuşi, Merkel a indicat că miercuri ar putea fi luată o decizie care să fie bună pentru economie în general.

„Un număr mic de infecţii înseamnă şi o situaţie mai bună pentru economie, toate studiile arată asta”, a spus ea.

În acelaşi timp, Angela Merkel şi-a exprimat temerea că oameni în vârstă, vulnerabili, ar putea muri de COVID-19 înainte de a putea avea acces la vaccin.

„Sunt lucruri dramatice. Acum trebuie să fim foarte, foarte atenţi să nu moară atâţia oameni pe ultima sută de metri”, a formulat ea, apărându-şi totodată decizia de a achiziţiona vaccinuri prin intermediul Comisiei Europene, decizie ce i-a atras critici date fiind întârzierile înregistrate în livrarea dozelor.

Angela Merkel a mărturisit pe de altă parte că abia aşteaptă să poată merge din nou la coafor, cu toate că are şi în prezent „sprijinul unui asistent” în materie de îngrijirea părului, „fireşte, cu respectarea tuturor regulilor sanitare”.

„Şi eu voi fi foarte fericită când se vor putea redeschide coaforurile, cu siguranţă”, a spus ea, adăugând că, totuşi, un hair-stylist nu poate rezolva totul. „Trebuie să te împaci cu faptul că începi să albeşti”, a conchis Merkel. 

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Hiarom Invest, companie cu capital autohton care realizează macarale personalizate, suprastructuri și echipamente pentru construcții feroviare, investește în generarea de energie, reducerea......
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare ...
SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei ...
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern ...
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...