Coronavirus: Noua Zeelandă nu mai are niciun caz activ de COVID-19

Noua Zeelandă a ridicat luni toate restricţiile naţionale instituite pentru a stăvili transmiterea noului coronavirus, după vindecarea ultimei persoane aflate în izolare, informează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 08 iun. 2020, 07:54
Coronavirus: Noua Zeelandă nu mai are niciun caz activ de COVID-19

Controalele la frontieră vor rămân în vigoare, a precizat prim-ministrul Jacinda Ardern, care a adăugat totodată că măsurile de distanţare socială şi restricţiile vizând numărul de persoane care se pot reuni nu mai sunt necesare.

”Suntem siguri cu privire la faptul că am eradicat pentru moment transmiterea virusului în Noua Zeelandă”, a declarat Ardern cu prilejul unui discurs televizat, adăugând că cetăţenii s-au ”solidarizat într-o manieră fără precedent pentru a învinge virusul”.

Noua Zeelandă, arhipelag în Pacificul de Sud cu o populaţie de cinci milioane de locuitori, a recenzat 1.154 de cazuri confirmate şi 22 de decese cauzate de noul coronavirus.

Niciun caz nou de contaminare nu a fost înregistrat în ultimele 17 zile, iar de o săptămână, a existat un singur caz activ.

Identitatea ultimului pacient nu an fost dată publicităţii, dar este vorba despre o femeie de circa 50 de ani, care a contractat virusul dintr-un focar din Auckland.

Directorul general al ministerului Sănătăţii, Ashley Bloomfield, a anunţat luni că această persoană s-a vindecat şi nu se mai află în izolare.

”Un reper important”

”Faptul de a nu mai avea niciun caz activ pentru prima dată din 28 februarie este cu siguranţă un reper important în periplul nostru, dar, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, este necesar să menţinem vigilenţa în ceea cea priveşte COVID-19”, a precizat acesta într-un comunicat.

Noua Zeelandă a fost lăudată pentru răspunsul eficient în faţa epidemiei de coronavirus, care a implicat o perioadă de izolare strictă de şapte săptămâni până în luna mai.

”Ultimul caz nu mai prezenta simptome de 48 de ore şi este considerat vindecat”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alerta sanitară a fost redusă la nivelul 1, pe o scară cu patru niveluri, ceea ce înseamnă că teatrele se vor putea redeschide, la fel şi discotecile, fără nicio restricţie în ceea ce priveşte numărul de clienţi.

Evenimentele sportive nu se vor mai desfăşura în absenţa spectatorilor, o măsură importantă pentru federaţia locală de rugby, care va putea organiza campionatul ”Super Rugby Aotearoa” cu stadioanele pline.

”Suntem incredibili de mândri şi de recunoscători să fim prima competiţie sportivă profesională din lume care va putea permite echipelor să evolueze din nou în faţa fanilor”, a declarat patronul echipei de rugby a Noii Zeelande, Mark Robinson. ”Va fi o competiţie unică şi e minunat că neozeelandezii au posibilitatea de a participa”.

Premierul Ardern a precizat că ridicarea restricţiilor va fi benefică pentru susţinerea economiei naţionale.

”Suntem cu un pas înainte în ceea ce priveşte repornirea economică întrucât acest nivel 1 face ca economie noastră să fie una dintre cele mai deschise din lume, dacă nu chiar cea mai deschisă”, a menţionat aceasta.

Aceasta a precizat că la nivelul 1 de alertă, economia funcţionează la 96% din capacitate, în comparaţie cu 63% în timpul alertei de nivel 4.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...