Coronavirus – Nu toți transportatorii vor suspendarea contractelor RCA: E inaplicabilă. Brokerii de asigurări: Riscăm colapsul total

Nu toate organizațiile transportatorilor susțin suspendarea contractelor RCA pe perioada stării de urgență, ca măsură de sprijin pîn contextul crizei Coronavirus. Augustin Hagiu, președintele FORT, spune că este susținătorul oricăror măsuri care ajută segmentele afectate, nu doar tranporturile, dar că suspendarea este inaplicabilă. El cere garanții că prețurile RCA nu vor crește în viitor, așa cum s-a întâmplat în 2016 după falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig, și ar fi de acord cu o soluție care să presupună suspendarea plății și acoperirea riscului prin Fondul de Protecție de sub Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR), dacă s-ar găsi o formulă pentru alimentarea acestui fond.
Şerban Buşcu - mie, 08 apr. 2020, 10:14
Coronavirus - Nu toți transportatorii vor suspendarea contractelor RCA: E inaplicabilă.  Brokerii de asigurări: Riscăm colapsul total

În același timp, Patronatul Brokerilor de Asigurare (PRBAR) transmite un comunicat în care anunță că o eventuală suspendare a contractelor ar putea provoca efecte în lanț care, în final, ar duce la colpasul pieței de asigurări. Ca și Hagiu, cei de la PRBAR amintesc de situația grea din 2016, atunci când prețurile crescuseră și cu 200% aproape peste noapte, din cauza falimentelor Astra și Carpatica și a fost nevoie de intervenția statului, prin plafonarea tarifelor, pentru a calma situația.

Astăzi, prețurile asigurărilor RCA pentru camioane sunt la un nivel aproape similar cu cel din 2014-2015, înainte de falimentul Astra, însă un șoc de genul suspendării ar putea schimba radical situația. Tensiunea este cu atât mai mare cu cât peste 75% din piața asigurărilor RCA pentru camioane de peste 16 tone este controlată de o singură firmă, City Insurance, care se află oricum sub un plan de măsuri impus de ASF.

Augustin Hagiu, președintele FORT, vine cu alte propuneri și subliniază că nu este susținătorul unor măsuri discriminatorii față de alte segmente ale economiei și că cel mai important lucru este ca tarifele să fie ținute la un nivel decent și în viitor, nu doar pe perioada stării de urgență.

” Eu am nevoie de garanții că prețurile nu cresc după aceste două luni, cum s-a întâmplat în 2016. O plafonare a tarifelor ar fi o soluție. AS să vadă cum face pentru a o include în legislație. Se mai poate lua în calcul și alimentarea Fondului de Protecție de către stat , astfel încât să fie acoperite plățile RCA pentru aceste două luni. Că nu se poate circula fără RCA. Sunt niște riscuri imense. Cine plătește eventualele daune”, a spus Hagiu, pentru ECONOMICA.NET.

Fondul de Protecție este fostul Fond de Protecție a Victimelor Străzii, care funcționează acum pe lângă BAAR și care acoperă daunele provocate de șoferii fără RCA. Acesta este o entitate administrată privat și alimentată de către firmele de asigurare. Este vorba despre o soluție de suspendarea a contractelor care să se aplice doar vehiculelor care nu sunt în circulație.

Detalii găsiți AICI.


Mai jos, comunicatul integral remis de PRBAR:

In cursul zilei de ieri 7 Aprilie au aparut in spatiul public detalii despre o intalnire neoficiala de la Ministerul Transporturilor in care, impreuna cu ASF, s-a dezbatut si s-ar parea ca s-a convenit posibilitatea suspendarii politelor RCA, Casco si CMR pe perioade cuprinse intre 3 – 9 luni, pentru transportatorii care nu folosesc anumite autovehicule in aceasta perioada.

La intalnire nu au fost prezenti si reprezentanti ai industriei asigurarilor.

PRBAR considera ca se impune sa atragem atentia tuturor transportatorilor dar si societatii civile si tututor entitatilor interesate, asupra a doua aspecte importante:  

•    Dupa 4 ani in care in piata asigurarilor au avut loc dezechilibre majore si am asistat la tarife RCA de 25,000 ron/ cap tractor, suntem in acest moment intr-o situatie de echilibru din punct de vedere al tarifelor RCA.  Orice solicitari de amanare a platii ratelor de asigurare sau de suspendare a unor contracte, nu conduc automat la suspendarea platii daunelor produse in aceasta perioada, acest demers putand genera dificultati de cash-flow uriase pentru asiguratorii RCA, chiar cresterea abrupta de tarife ulterior crizei.

•    Trebuie sa fim constienti ca absolut toate companiile care au in folosinta mijloace de transport si-ar dori sa solicite suspendarea platii politelor RCA, precum si toate persoanele fizice care NU utilizeaza autoturismele pe durata carantinei si a starii de necesitate. Acest fenomen ar conduce la colapsul industriei de asigurari din Romania si intoarcerea cu siguranta la situatia nedorita din anii 2016.

 

In conditiile aprobarii de catre Guvern a suspendarii platii ratelor de leasing pentru camioane pana la sfarsitul anului 2020, dar si a semnalelor de revenire economica venite din tarile din Vestul Europei ( Austria, Germania, Danemarca), cu siguranta ca reluarea activitatii de transport marfa se va face curand.

In speranta ca demersul nostru va fi corect perceput de toate partile implicate in industria asigurarilor din Romania, dar si de autoritati, ne dorim ca aceasta criza sa se incheie cat mai curand, iar toate businessurile sa poata functiona in parametri optimi.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Riscurile ascunse din creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii
Riscurile ascunse din creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii
CONAF avertizează asupra riscurilor provocate firmelor mici şi mijlocii de creşterea dobânzilor bancare. Potrivit sursei citate, creşterea costurilor creditării este un risc evident şi de......
Bucureştiul doreşte să atragă finanţare europeană de 500 milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai
Bucureştiul doreşte să atragă finanţare europeană de 500 milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de ...
Municipalitatea bucureşteană doreşte să atragă 500 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, în vederea ...
Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României – Comisia Europeană
Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României – Comisia Europeană
 Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, se arată într-un raport publicat ...
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului
Spaţiul Privat Virtual al ANAF va avea o funcţionalitate nouă - serviciul formular de contact, potrivit unui proiect de ...