Coronavirus – Pacienţii cu COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie sau radiografie (studiu)

Cercetători chinezi au descoperit că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie computerizată, conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, citat marţi de Xinhua.
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 12:20
Coronavirus - Pacienţii cu COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie sau radiografie (studiu)

Febra şi tusea au fost, în general, cele mai frecvente simptome observate la pacienţii cu COVID-19, în timp ce diareea a fost rar întâlnită, se arată în cercetare.

Aproximativ 43,8 procente din pacienţii studiaţi au prezentat febră când au fost internaţi, iar rata a crescut la 88,7 procente pe parcursul perioadei de spitalizare, când boala s-a agravat, potrivit studiului.

Absenţa febrei în cazul COVID-19 este mai frecventă în comparaţie cu infecţiile cu SARS-CoV şi MERS-CoV, iar astfel de pacienţi pot trece neobservaţi în cazul în care metodele de depistare a eventualelor cazuri se concentrează pe detectarea febrei.

Studiul a fost elaborat pe baza caracteristicilor clinice ale infecţiei cu COVID-19 observate în urma analizării datelor prelevate de la 1.099 de pacienţi confirmaţi prin teste de laborator din 552 de spitale din 30 de provincii, regiuni autonome şi municipalităţi din China.

La internare, în cazul a aproximativ 56,4 procente din pacienţi s-a constatat opacitatea în ”geam mat” la examenul de tomografie computerizată toracică, precizează studiul. Însă nu au fost observate anomalii la radiografii sau tomografii computerizate în cazul a 157 din 877 de pacienţi (17,9 procente) cu boală care nu era severă şi în cazul a 5 din 173 pacienţi (2,9 procente) cu boală severă.

Limfocitopenia a fost observată la majoritatea pacienţilor la internare.

Vârsta medie a pacienţilor studiaţi a fost de 47 de ani, cu o perioadă medie de incubaţie de patru zile. 41,9 procente dintre cei studiaţi aveau sex feminin, potrivit cercetării.

Rata de deces a cazurilor studiate a fost de 1,4 procente, similară cu statisticile oficiale la nivel naţional, notează Xinhua.

Doar 1,9 procente din pacienţi au raportat că au intrat în contact direct cu animale sălbatice. Dintre persoanele studiate care nu erau rezidente din Wuhan, 72,3 procente au raportat că au intrat în contact cu persoane din Wuhan, inclusiv 31,3 procente care au călătorit în acest oraş.

Studiul a demonstrat, de asemenea, că virusul poate fi detectat în tractul gastrointestinal al unor pacienţi, în salivă şi în urină, fiind recomandat astfel să fie luate măsuri suplimentare de protecţie prin igienă.A

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...