Coronavirus – Pacienţii cu COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie sau radiografie (studiu)

Cercetători chinezi au descoperit că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie computerizată, conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, citat marţi de Xinhua.
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 12:20
Coronavirus - Pacienţii cu COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie sau radiografie (studiu)

Febra şi tusea au fost, în general, cele mai frecvente simptome observate la pacienţii cu COVID-19, în timp ce diareea a fost rar întâlnită, se arată în cercetare.

Aproximativ 43,8 procente din pacienţii studiaţi au prezentat febră când au fost internaţi, iar rata a crescut la 88,7 procente pe parcursul perioadei de spitalizare, când boala s-a agravat, potrivit studiului.

Absenţa febrei în cazul COVID-19 este mai frecventă în comparaţie cu infecţiile cu SARS-CoV şi MERS-CoV, iar astfel de pacienţi pot trece neobservaţi în cazul în care metodele de depistare a eventualelor cazuri se concentrează pe detectarea febrei.

Studiul a fost elaborat pe baza caracteristicilor clinice ale infecţiei cu COVID-19 observate în urma analizării datelor prelevate de la 1.099 de pacienţi confirmaţi prin teste de laborator din 552 de spitale din 30 de provincii, regiuni autonome şi municipalităţi din China.

La internare, în cazul a aproximativ 56,4 procente din pacienţi s-a constatat opacitatea în ”geam mat” la examenul de tomografie computerizată toracică, precizează studiul. Însă nu au fost observate anomalii la radiografii sau tomografii computerizate în cazul a 157 din 877 de pacienţi (17,9 procente) cu boală care nu era severă şi în cazul a 5 din 173 pacienţi (2,9 procente) cu boală severă.

Limfocitopenia a fost observată la majoritatea pacienţilor la internare.

Vârsta medie a pacienţilor studiaţi a fost de 47 de ani, cu o perioadă medie de incubaţie de patru zile. 41,9 procente dintre cei studiaţi aveau sex feminin, potrivit cercetării.

Rata de deces a cazurilor studiate a fost de 1,4 procente, similară cu statisticile oficiale la nivel naţional, notează Xinhua.

Doar 1,9 procente din pacienţi au raportat că au intrat în contact direct cu animale sălbatice. Dintre persoanele studiate care nu erau rezidente din Wuhan, 72,3 procente au raportat că au intrat în contact cu persoane din Wuhan, inclusiv 31,3 procente care au călătorit în acest oraş.

Studiul a demonstrat, de asemenea, că virusul poate fi detectat în tractul gastrointestinal al unor pacienţi, în salivă şi în urină, fiind recomandat astfel să fie luate măsuri suplimentare de protecţie prin igienă.A

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe......
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero-Romanos, devenit director de design al mărcii Dacia în ianuarie 2021, după ce venise în cadrul Renault ...
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării  activității operatorilor economici care nu respectă regulile de siguranță
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării activității operatorilor economici care nu respectă ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, modificările la Legea 55/2020 privind sancţiunea complementară a suspendării ...