Coronavirus – Paralizia chineză contribuie la scăderea emisiilor de CO2

Epidemia de coronavirus, care paralizează activitatea economică în China, ar fi redus emisiile de CO2 ale gigantului asiatic cu cel puţin un sfert, potrivit unui studiu publicat miercuri, însă impactul ar putea fi doar temporar, relatează AFP.
Economica.net - mie, 19 feb. 2020, 11:54
Coronavirus - Paralizia chineză contribuie la scăderea emisiilor de CO2

Perioada liberă ocazionată de Anul Nou Lunar, de la 25 ianuarie, a fost extinsă până la 10 februarie. De atunci, din cauza măsurilor drastice de izolare şi a restricţiilor de trafic impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei, numeroase fabrici au fost închise sau funcţionează la relanti.

Drept consecinţă, consumul energetic şi emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 100 de milioane de tone în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat de site-ul specializat Carbon Brief.

În ultimele două săptămâni (3-16 februarie), emisiile de CO2 s-au apropiat de 300 de milioane de tone, conform studiului realizat de experţi ai Centrului de Cercetare în domeniul Energiei şi Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda.

Cu toate acestea, în cele două săptămâni de după perioada liberă de Anul Nou Lunar, ţara a emis 400 de milioane de tone de CO2.

”Scăderea consumului de cărbune şi de combustibil demonstrează o reducere cu cel puţin 25% a emisiilor în raport cu perioada comparabilă a anului trecut”, o scădere echivalentă cu 6% din emisiile globale din perioada respectivă, precizează studiul.

O astfel de reducere în două săptămâni ar putea, în sine, să reprezinte o scădere cu aproximativ 1% a emisiilor anuale ale celei de-a doua cea mai importantă economie mondială.

Însă ”adevărata întrebare este dacă impactul va fi de durată şi dacă nu va fi cumva anulat sau chiar inversat”, se arată în studiu.

Potrivit analiştilor BloombergNEF, emisiile chineze ar putea creşte de-a lungul anului datorită intenţiilor de relansare economică ale autorităţilor.

„Când epidemia se va retrage, probabil vom constata o ‘poluare de retorsiune’, fabricile maximizând producţia pentru a compensa pierderile după închiderea lor prelungită”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Greenpeace în China, Li Shuo.

‘Este cu atât mai probabil că guvernul” nu şi-a redus obiectivele economice, a continuat el. „Cei care cred că pot saluta o pauză binevenită în situaţia de urgenţă climatică ar trebui să-şi reţină optimismul”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase luni mai mult
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase ...
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie termenul limită de când este interzisă comercializarea de băuturi în ambalaje fără sigla SGR, pentru care nu se percepe garanția de 50......
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care ...
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...