Coronavirus în România – situaţia la zi, noile cazuri, măsuri de urgenţă şi tot ce trebuie să ştii în acest moment

17 cazuri de coronavirus confirmate în România. Cinci pacienţi au fost externaţi după ce s-au vindecat. Luni au fost confirmate două cazuri, unul în Bucureşti şi unul în Buzău. Mai jos, puteţi citi despre toate măsurile de urgenţă ce au fost luate de autorităţi, de la închiderea şcolilor şi grădiniţelor şi până la suspendarea curselor de transport rutier de persoane, ocazionale sau regulate, spre și dinspre Italia.
Economica.net - mar, 10 mart. 2020, 05:53
Coronavirus în România - situaţia la zi, noile cazuri, măsuri de urgenţă şi tot ce trebuie să ştii în acest moment

Școlile și grădinițele din România vor fi închise începând din 11.03.2020 până inclusiv 22.03.2020. Unitățile afterschool nu vor fi închise. Există posibilitatea de prelungire a acestei măsurii. Este o măsură cu caracter preventiv, luată din cauza temerilor cu privire la răspândirea epidemiei că urmare a întoarcerii în țară a multor români care vin din zone care au fost puternic lovite de epidemia de coronavirus. Orban a indicat clar că e vorba de românii din Italia, în special de cei din zona Lombardia, care au început să vină acasă după declanșarea epidemiei. Măsură privește și unitățile private de învățământ.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, scăderea față de ultima statistică fiind datorată ieșirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.

Grupul de Comunicare Strategică: Precizări privind ultimele două cazuri confirmate pozitiv la testul coronavirus

Pacientul de la Spitalul de Urgenţă „Dimitrie Gerota” din Bucureşti depistat ca fiind pozitiv la virusul COVID-19 prezintă o stare generală stabilă şi afirmă că nu a călătorit recent în niciun stat din zonele considerate de risc maxim, informează Grupul de Comunicare Strategică.

„Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite, astăzi, efectuarea testului pentru COVID-19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, are 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim”, precizează sursa citată.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, având în vedere perioada petrecută în spital de pacient, la nivelul unităţii medicale au fost dispuse următoarele măsuri: a fost declanşată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacţilor direcţi, în special din rândul personalului spitalului; a fost dispusă restricţionarea accesului în spital, dar şi ieşirea persoanelor aflate în unitatea medicală, urmând ca, în funcţie de ancheta epidemiologică, să înceapă testele pentru verificarea tuturor persoanelor care au luat contact cu bărbatul de 60 de ani; celelalte persoane care au lucrat în unitatea medicală în perioada în care bărbatul a fost internat, dar care nu sunt în spital în prezent, vor rămâne în izolare la domiciliu şi sub supraveghere medicală.

Pacientul este în curs de a fi transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

„De asemenea, în cursul zilei de luni, 9 martie a.c., a fost confirmată infecţia cu coronavirus în cazul unei femei de 73 de ani, din Buzău, care a sunat la 112 în cursul zilei de ieri după ce a manifestat stare febrilă, greaţă, disconfort digestiv. Femeia a fost preluată de ambulanţă, de la domiciliu, cu izoleta şi internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă, în locul special amenajat pentru astfel de situaţii. Persoana a fost testată pentru gripă, rezultatul fiind negativ, fapt pentru care au fost prelevate probe pentru noul coronavirus (COVID-19), testul rezultat fiind pozitiv. Femeia de 73 de ani a revenit în ţară din regiunea Rimini (Italia) în 2 martie a.c., dată la care respectiva regiune era considerată neafectată”, se mai arată în informare.

Cursele de transport rutier de persoane, ocazionale sau regulate, spre și dinspre Italia sunt anulate până la sfarșitul lunii martie, a anunţat luni ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela. El a explicat că această măsură a trebuit să fie luată în contextul în creșterii intensității epidemiei de coronavirus.

Wizz Air, cel mai mare transportator low-cost din Europa Centrală și de Est, a anunțat luni, prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net, că suspendă toate zborurile pe rutele care fac legătură între România și Italia, ca urmare a deciziei autorităților române de a interzice toate zborurile dintre cele două țări între 9 și 23 martie 2020 inclusiv.


Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...