Școlile și grădinițele din România vor fi închise începând din 11.03.2020 până inclusiv 22.03.2020. Unitățile afterschool nu vor fi închise

 Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi că unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise începând de miercuri (11.03.2020)  până la dată de 22.03.2020 inclusiv. Există posibilitatea de prelungire a acestei măsurii. Este o măsură cu caracter preventiv, luată din cauza temerilor cu privire la răspândirea epidemiei că urmare a întoarcerii în țară a multor români care vin din zone care au fost puternic lovite de epidemia de coronavirus. Orban a indicat clar că e vorba de românii din Italia, în special de cei din zona Lombardia, care au început să vină acasă după declanșarea epidemiei. Măsură privește și unitățile private de învățământ. Orban a precizat și că cele trei persoane care lucrează la Guvern și care erau bănuite de îmbolnăvire de coronavirus, nu sunt purtătoare a virusului.        
Economica.net - lun, 09 mart. 2020, 12:47
Școlile și grădinițele din România vor fi închise începând din 11.03.2020 până inclusiv 22.03.2020. Unitățile afterschool nu vor fi închise

Părinții sunt sfătuiți să-și țină copiii acasă pe perioada suspendării școlilor și să-i determine să evite zonele aglomerate.

Chiar dacă unitățile de învățământ vor fi închise, cele afterschool nu intră sub această interdicție. Este o măsură contradictorie luată de Guvern, venită ca să răspundă unei eventuale nemulțumiri a părinților care nu vor avea cu cine să-și lase copiii.
„Am luat decizia doar de suspendare a cursurilor din unităţile de învăţământ preuniversitar. Afterschoolul nu face parte din categoria asta. Rămâne la latitudinea părinţilor dacă îşi duc sau nu copiii la afterschool. Nu putem noi să le închidem”, a spus Monica Anisie.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis luni închiderea tuturor școlilor din România începând de miercuri, 11 martie pentru o perioadă de o săptămână. Există posibilitatea de prelungire a acestei măsurii, au declarat surse oficiale pentru Digi24.

Grupul de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a hotărât, luni, 9 martie 2020 să propună „închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020”.

În Bucureşti sunt 275.000 de elevi, 418 şcoli de stat şi 220 instituţii de învăţământ private. O şcoală bucureşteană are, în medie, între 800 – 1.400 de elevi, în timp ce la Şcoala nr. 195 studiază 2.700 de elevi. La 11 şcoli copiii învaţă în trei schimburi.

Iată comunicatul integral:

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României. În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :

1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

3. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci
când este posibil.

4. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.

5. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința: – dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,- instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

6. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru: – asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ; – dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.) – evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).

7. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.

8. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).

9. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o partedin personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis suspendarea tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Ministrul Monica Anisie a convocat luni o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi cu inspectorii şcolari generali adjuncţi în care s-au discutat măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unităţile de învăţământ.

De asemenea, ministrul a subliniat importanţa dotării şcolilor cu săpun şi dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existenţa acestora, monitorizând situaţia.

„Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educaţiei şi Cercetării a hotărât suspendarea desfăşurării tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit MEC, în cadrul videoconferinţei au fost discutate şi procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19.

Conform art. 4 din Hotărârea nr. 7 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, toţi cetăţenii români care se întorc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Acest articol se impune şi tuturor elevilor/studenţilor/cadrelor didactice care se întorc din ţările menţionate, precizează MEC.

Totodată, inspectoratele şcolare au obligaţia de a monitoriza toate cazurile de elevi şi cadre didactice care sunt izolaţi la domiciliu şi să raporteze zilnic Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Monica Anisie a subliniat faptul că prevederea conform căreia practica în spitale este suspendată se aplică şi în cazul elevilor de la şcolile sanitare postliceale.

„Suspendarea cursurilor din unităţile de învăţământ este în atributul exclusiv al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, anunţă MEC.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...