Coronavirus – Situația la zi în România, Europa și în toată lumea

Numărul total al morților din cauza coronavirusului a ajuns la 2.858 de persoane, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a depăşit 83.000 de oameni. Peste 36.000 de pacienţi s-au vindecat. Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, spune că nu există semne care să arate că pacientul de la Gorj purtător al virusului COVID-19 ar putea să dezvolte boala. El explică faptul că bărbatul este ţinut în condiţii maxime de biosiguranţă, scrie News.ro. Streinu Cercel a mai adăugat că a anunţat că peste 30 de probe de analize recoltate de la persoane din judeţul Gorj sunt negative, iar în cursul zilei de joi la Institutul "Matei Balş" au fost primite probe de la pacienţi din mai multe judeţe, rezultatele acestora urmând a fi gata vineri. Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi, că tânărul depistat cu coronavirus prezintă o formă uşoară de faringită, pentru care primeşte tratament simptomatic, menţionând că acesta va rămâne internat 14 zile la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Economica.net - vin, 28 feb. 2020, 05:53
Coronavirus - Situația la zi în România, Europa și în toată lumea

 Streinu Cercel spune că nu există semne care să indice că tânărul din Gorj purtător de coronavirus ar putea să dezvolte boala

Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, spune că nu există semne care să arate că pacientul de la Gorj purtător al virusului COVID-19 ar putea să dezvolte boala. El explică faptul că bărbatul este ţinut în condiţii maxime de biosiguranţă, scrie News.ro.

„Problema pe care vreau să o scot din discuţie este aceea că el ar putea să dezvolte o formă severă. În momentul de faţă nu avem elemente care să ne spună că va avea tendinţă să dezvolte boala şi de aceea îl considerăm un purtător şi slavă Domnului să nu se transforme în altceva”, a afirmat Adrian Streinu Cercel, joi seară, la TVR.

Managerul Institutului „Matei Balş” a explicat că pacientul care este purtător al virusului este izolat într-un spaţiu cu un nivel de biosiguranţă 4, unde „nu intră nimic, nu iese nimic”.

„Tot etajul respectiv are filtre HEPA proprii prin care se ventilează aerul respirat, nu se întoarce nimic contaminat în cameră. Lucrăm cu măsuri maxime de precauţie, pentru că, repet, în momentul în care ai un nou microorganism şi nu ştii cum se comportă relativ la pacient, evident că îţi iei toate măsurile de precauţie. Toţi fac cam acelaşi lucru”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

El a ţinut că precizeze că „această persoană care este purtătoare nu are absolut nicio vină”, dar şi că situaţia trebuie tratată „cu calm”.

Acesta a mai spus, răspunzând unei întrebări, că la cei care sunt „cu forme medii spre severe durata poate să fie peste 3 săptămâni spre o lună” şi se manifestă cu insuficienţă respiratorie, respectiv dificultăţi de respiraţie, şi în unele cazuri pacientul trebuie intubat.

Raed Arafat a spus că Europa prezintă un risc scăzut – moderat în ceea ce priveşte acest virus.

„Majoritatea cazurilor care vin suspecţi sunt, de fapt, în afara definiţiei de caz. Sunt reacţii care sunt exagerate poate dintr-o teamă”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat, la rândul său, că la nivel naţional sunt cinci centre regionale la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Constanţa, unde clinicile de boli infecţioase „sunt pregătite” pentru eventuale cazuri de infectare acest virus. Tătaru a precizat că la nivel naţional sunt peste 2.500 de paturi în spitale sau secţii de boli infecţioase, dintre care 92 de terapie intensivă, dar şi alte 4.000 de paturi de terapie intensivă.

„Logistic suntem pregătiţi, dar noi sperăm ca numărul cazurilor şi severitatea lor să nu impună neapărat aceste condiţii”, a mai afirmat secretarul de stat Nelu Tătaru.

 

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi, că tânărul depistat cu coronavirus prezintă o formă uşoară de faringită, pentru care primeşte tratament simptomatic, menţionând că acesta va rămâne internat 14 zile la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

„Tânărul este foarte puţin simptomatic, are o uşoară faringită, pentru a fi mai clar, are o uşoară roşeaţă în gât. Pentru asta, evident, rămâne în izolare la ‘Matei Balş’ timp de 14 zile şi i se va acorda tratament simptomatic împotriva durerii, antiinflamator”, a afirmat Costache la B1 TV.

Costache a spus că la nivel naţional sunt 189 de persoane în carantină, dintre care 123 sunt din Gorj, persoanele care au intrat în contact fie cu pacientul zero – italianul, fie cu pacientul unu – tânărul internat la „Matei Balş”.

Ministrul Sănătăţii a explicat că tânărul a fost depistat pozitiv la coronavirus chiar dacă nu a intrat în contact cu italianul bolnav prin faptul că virusul rămâne activ pe suprafeţe mult timp.

„Ne putem păzi foarte bine de acest virus. Acest virus are capacitatea de a rezista pe suprafeţe undeva la 9-14 zile. Este foarte important să ne spălăm pe mâini foarte des, să folosim gelurile dezinfectate şi să evităm să ne atingem faţa. Aşa se explică că probabil tânărul a atins o suprafaţă pe care o atinsese italianul”, a precizat Costache.

El a mai menţionat că izolarea la domiciliu se aplică tuturor persoanelor care vin din zonele de risc, cum ar fi Veneto şi Lombardia şi sunt puse în carantină persoanele care vin din focarele de infecţie cum ar fi zona din China şi din cele 11 localităţi din Italia.

„Avem 189 în carantină pe teritoriu, din care 123 sunt numai din Gorj. Majoritatea sunt persoanele care au fost în contact fie cu pacientul zero, cu italianul, fie cu pacientul 1 – tânărul internat. (…) Vă explic de ce să nu intrăm în panică. Împreună cu pacientul infectat au stat în casă 7 persoane care la test au ieşit negative şi toţi vor fi carantinaţi”, a spus Costache.

El a adăugat că persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să facă o formă mai gravă atunci când contactează virusul.


O femeie din Timişoara care a vizitat recent Italia, internată la spital cu suspiciune de coronavirus; ea a făcut febră în timpul izolării la domiciliu

O femeie care a vizitat recent oraşul Bergamo din Italia a fost internată, joi seara, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara cu suspiciune de coronavirus, după ce a făcut febră în timpul izolării la domiciliu, scrie News.ro.

Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, a declarat pentru News.ro că femeia a fost dusă, joi seara la spital, după ce făcuse febră, urmând să i se facă analizele medicale vineri dimineaţa.

„Este vorba despre o femeie de 50 de ani din Timişoara care în urmă cu zece zile a fost timp de o zi în Bergamo, Italia. Aceasta se afla în izolare la domiciliu, iar în această seară a făcut febră. A mers salvarea de victime multiple la dânsa şi a adus-o la spital”, a declarat Virgil Musta.

Potrivit medicului, vineri dimineaţa femeii i se vor recolta analize, pentru a se afla dacă a fost sau nu infectată cu coronavirus.

În acest moment, în Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, această femeie este singurul pacient internat cu suspiciune de coronavirus. Aproape 300 de persoane sunt izolate la domiciliu, în Timiş, dupa ce s-au întors din zone afectate de acest virus.

Streinu-Cercel: Peste 30 de probe din Gorj sunt negative, am primit şi de la Prahova şi vedem în cursul dimineţii / Vom avea şi noi probleme de la coronavirus, fără doar şi poate. Problema e magnitudinea la care va fi această problemă, asta ţine strict de noi.

Managerul Spitalului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel, a anunţat că peste 30 de probe de analize recoltate de la persoane din judeţul Gorj sunt negative, iar în cursul zilei de joi la Institutul „Matei Balş” au fost primite probe de la pacienţi din mai multe judeţe, rezultatele acestora urmând a fi gata vineri. „Vom avea şi noi probleme de la acest coronavirus, fără doar şi poate. Problema este magnitudinea la care va fi această problemă şi asta ţine strict de noi”, a spus Streinu Cercel, conform News.ro.

„În momentul ăsta nu avem niciun fel de analize pozitive. Peste 30 de probe din Gorj sunt negative, probe am primit şi de la Prahova şi vedem în cursul dimineţii de mâine (vineri – n.r.) care vor fi rezultatele”, a declarat Adrian Streinu Cercel, joi seară, la TVR.

Acesta a precizat că cele mai vulnerabile la virus sunt persoanele de peste 65 de ani şi „mai ales peste 80 de ani” pentru că este vorba despre persoane cu comorbidităţi.

Streinu Cercel a ţinut să atragă atenţia asupra virusurilor gripale, patru la număr, care circulă în acest sezon.

Numărul cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 650; 17 decese

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus în Italia a ajuns joi seară la 650 şi alte trei persoane au decedat în ultimele ore, ridicând la 17 numărul deceselor provocate în această ţară de coronavirusul COVID-19, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Angelo Borrelli, citat de agenţiile DPA şi EFE.

Cele trei persoane decedate au vârste de aproximativ 80 de ani şi provin din regiunea Lombardia, a indicat oficialul italian. Din cele 406 persoane infectate în această regiune, 216 au fost spitalizate, celelalte fiind izolate la domiciliu. În acelaşi timp, numărul persoanelor vindecate pe ansamblul Italiei a ajuns la 45.

Cele mai afectate rămân regiunile nordice Lombardia şi Veneto, unde 11 localităţi se află în carantină. Virusul a fost confirmat şi la pacienţi din regiunile Liguria, Las Marcas, Lazio, Sicilia, Toscana, Campania, Piemonte, Trentino Alto Adige şi Abruzzo.

18 noi cazuri de infectare în Germania

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

În landul Renania de Nord-Westfalia, cea mai populată regiune din Germania, au fost confirmate 14 noi cazuri, a anunţat Ministerul Sănătăţii din land.

Toate aceste persoane au fost plasate în carantină la domiciliu ”pentru că nu este necesar un tratament la spital”, a menţionat sursa citată într-un comunicat.

Primul caz confirmat în Olanda (minister)

Un prim caz confirmat de contaminare cu noul coronavirus Covid-19 a fost detectat în Olanda la un pacient care a călătorit recent în nordul Italiei, a anunţat joi Institutul olandez pentru Sănătate Publică şi Mediu (RIVM), relatează AFP şi Reuters.

Pacientul a fost izolat şi persoanele care au fost în ”contact strâns” cu acesta sunt monitorizate, a menţionat RIVM, care a indicat că ”rămâne în alertă” cu privire la posibile noi infecţii.

Numărul de cazuri confirmate în Franţa a crescut de la 18 la 38 (ministru)

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Franţa a cunoscut o ”creştere semnificativă” joi, ajungând la 38 de cazuri confirmate ”la ora locală 19:00” (18:00 GMT), faţă de 18 cu o zi înainte, a anunţat ministrul Sănătăţii Olivier Véran, relatează AFP.

Mai multe investigaţii ”încă în desfăşurare” ar putea ”schimba acest bilanţ”, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă, precizând că printre noile cazuri detectate se află ”un grup de 12 cazuri” legate de doi pacienţi identificaţi miercuri în Oise, în apropiere de Paris.

”Foarte puţine cazuri rămân inexplicabile”, a spus directorul general al Sănătăţii, Jérôme Salomon.

Franţa are de acum 12 pacienţi vindecaţi, 24 spitalizaţi şi două decese de la identificarea coronavirusului pe teritoriul său, la 24 ianuarie

Irlanda de Nord confirmă primul caz de infectare cu coronavirus

Autorităţile din Irlanda de Nord au confirmat joi primul caz de infectare cu coronavirus, directorul serviciilor medicale din regiunea britanică, Michael McBride, afirmând că pacientul a călătorit din Italia via Dublin, relatează Reuters.

Cazul survine după alte 15 confirmate în cursul zilei în Regatul Unit de către şeful serviciilor medicale din Anglia, Chris Whitty.

 

Te-ar mai putea interesa și
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva......
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...