Coronavirus SUA – Un nou pachet de sprijin în valoare de 483 de miliarde de dolari, aprobat de Congres

Congresul american a aprobat joi un nou pachet de sprijin în valoare de 483 de miliarde de dolari destinat susţinerii economiei şi spitalelor pentru ca acestea să poată face faţă pandemiei COVID-19, vizând totodată şi consolidarea capacităţilor de depistare a bolii, informează AFP şi Reuters preluate de Agerpres.
Economica.net - vin, 24 apr. 2020, 06:17
Coronavirus SUA - Un nou pachet de sprijin în valoare de 483 de miliarde de dolari, aprobat de Congres

Membrii Camerei Reprezentanţilor, în care Partidul Democrat deţine majoritatea, au adoptat noile măsuri cu 388 de voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

Este de aşteptat ca preşedintele Donald Trump să promulge rapid acest nou pachet pe care Senatul, controlat de Partidul Republican, l-a aprobat deja în unanimitate marţi.

Confruntaţi cu o explozie a şomajului şi cu paralizia economiei americane, Congresul şi Casa Albă au negociat aceste măsuri ce prevăd împrumuturi în valoare de 320 de miliarde de dolari destinate întreprinderilor mici şi mijlocii în scopul menţinerii angajaţilor. Statul federal garantează aceste împrumuturi, angajându-se să anuleze datoria dacă compania beneficiară îşi păstrează angajaţii sau îi angajează pe cei concediaţi.

Măsurile prevăd, de asemenea, împrumuturi de 60 de miliarde de dolari destinate altor sectoare afectate, în special agriculturii, 75 de miliarde de dolari de sprijin pentru spitale şi 25 de miliarde de dolari pentru consolidarea depistării infectărilor cu noul coronavirus, un factor considerat a fi cheia care să permită relansarea economiei.

Noile fonduri pentru IMM-uri se vor adăuga celor 349 de miliarde de dolari cheltuite deja pentru sprijinirea acestora, care au fost aprobate la sfârşitul lunii martie ca parte a unui pachet de stimulare istoric de 2.2 trilioane de dolari.

Tot joi, Camera Reprezentanţilor a aprobat crearea unei comisii care să investigheze modul în care preşedintele Donald Trump a gestionat criza provocată de pandemia COVID-19.

Miliardarul republican, care doreşte să fie reales la scrutinul prezidenţial din noiembrie, a făcut din protecţia locurilor de muncă şi a economiei priorităţi, iar criza actuală a determinat Casa Albă să convină cu opoziţia democrată din Congres mobilizarea unor fonduri considerabile.

Pe 5 martie, congresmenii americani au deblocat 8.3 miliarde de dolari pentru a finanţa combaterea epidemiei noului coronavirus, iar pe 18 martie au aprobat un pachet de asistenţă socială de 100 de miliarde de dolari, după care, la sfârşitul lunii martie, a fost aprobat pachetul istoric de 2.2 trilioane de dolari.

Un nou pachet de măsuri, care ar putea viza în mod special infrastructura, este deja în discuţii.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...