1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

Extern

Coronavirus: Tratamentul cu plasmă de la donatori vindecaţi are o eficacitate limitată - studiu

Plasma prelevată de la persoanele vindecate de COVID-19 şi transfuzată apoi bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus nu reduce posibilitatea ca aceşti pacienţi să dezvolte o formă gravă a bolii şi nici riscul de deces, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP, citat de Agerpres

23 oct, 2020 | Agerpres

În timp ce gama de tratamente împotriva noului coronavirus este încă foarte limitată, iar cercetările pentru realizarea unui vaccin sunt în plină desfăşurare, noul studiu se bazează pe primele rezultate ale testelor clinice destinate evaluării beneficiilor unei transfuzii cu plasmă (parte lichidă a sângelui care concentrează anticorpii dobândiţi în urma unei afecţiuni), metodă deja autorizată în anumite ţări, precum India şi Statele Unite.

În cazul tratamentului administrat pacienţilor cu COVID-19 afectaţi de o formă medie a bolii, ''plasma de la convalescenţi a demonstrat o eficacitate limitată'', este concluzia studiului realizat în India şi publicat în revista medicală BMJ, care face totodată apel la realizarea unor noi cercetări, care să se concentreze pe plasmă cu concentraţii ridicate de anticorpi neutralizanţi.

Potrivit anumitor studii, transfuzia de plasmă conţinând anticorpi s-a dovedit eficientă în tratarea virusului Ebola şi a Sindromului Respirator Acut Sever (SRAS), care face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi noul coronavirus.

În cazul COVID-19, studii recente observaţionale au sugerat o posibilă eficacitate a plasmei.

Dar, cu prilejul acestui studiu clinic randomizat (pacienţii au fost aleşi prin tragere la sorţi), realizat în zeci de spitale publice şi private din India, cercetătorii au descoperit că această metodă nu a permis reducerea mortalităţii sau, în cazul bolnavilor cu forme moderate, împiedicarea evoluţiei către o formă gravă a maladiei.

Studiul, finanţat de Consiliul indian pentru cercetare medicală, a înrolat în perioada aprilie-iulie, 464 de pacienţi adulţi, cu o medie de vârstă de 52 de ani, pe care i-a despărţit aleatoriu în două grupuri.

Un grup de control, format din 229 de pacienţi, a primit tratamentul obişnuit, în timp ce alţi 235 de pacienţi au primit două transfuzii de plasmă convalescentă în plus faţă de procedura obişnuită.

După 28 de zile, 44 de participanţi (19%) din grupul căruia i-a fost administrată plasmă şi 41 de pacienţi (18%) din grupul de control au dezvoltat o formă gravă a bolii sau au decedat.

Limitând comparaţia la pacienţii care au primit plasmă conţinând un nivel detectabil de anticorpi, rezultatele nu s-au schimbat.

În schimb, potrivit studiului, transfuziile de plasmă au permis o ameliorare a dificultăţilor respiratorii şi a oboselii, iar virusul a fost mai rar detectabil după şapte zile.

Acest studiu a fost ''riguros'', a comentat specialista în sănătate publică Elizabeth Pathak într-un articol publicat de BMJ.

Reprezentanţii sistemul naţional de sănătate britanic, National Health Service (NHS), care desfăşoară un studiu similar despre plasmă, s-au arătat prudenţi, subliniind că cercetarea indiană a utilizat mostre de plasmă care conţineau de şase până la 10 ori mai puţini anticorpi decât cele colectate în Regatul Unit.

''Există şi alte elemente promiţătoare care indică faptul că plasma convalescentă cu concentraţii ridicate de anticorpi ar putea îmbunătăţi evoluţia pacienţilor'', a precizat reprezentanţii instituţiei britanice.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO