1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Coronavirus: Uniunea Europeană a reușit până acum să repatrieze 350.000 de cetățeni comunitari blocați pe alte continente

Aproximativ 350.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene (UE), blocaţi în străinătate din cauza restricţiilor de călătorie legate de coronavirus, au fost repatriaţi, însă alţi 250.000 sunt în continuare prinşi în afara graniţelor blocului comunitar, au afirmat joi oficiali europeni, potrivit AFP, informează Agerpres.

02 apr, 2020 | Agerpres

Uniunea Europeană a venit în sprijinul statelor membre şi ale unor ţări vecine, cum ar fi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, pentru a-i repatria pe călătorii ale căror zboruri de întoarcere au fost anulate din cauza pandemiei.

UE a creat o echipă specială în cadrul serviciului de protecţie civilă pentru a se ocupa de repatrieri, în contextul în care companiile aeriene din lumea întreagă au anulat numeroase zboruri în urma impunerii de restricţii de călătorie şi a prăbuşirii numărului de pasageri.

Un înalt responsabil european a spus că, de la începutul crizei, circa 600.000 de persoane au cerut ajutor pentru a se întoarce acasă, fie prin ambasada lor, fie prin misiunile UE din străinătate.

"Dintre cei 600.000, circa 350.000 s-au putut întoarce, însă 250.000 de cetăţeni europeni au rămas în continuare în afara frontierelor", a explicat oficialul citat.

Întoarcerile s-au făcut în principal prin zboruri comerciale sau prin curse charter organizate de guverne naţionale. Numai unul din zece zboruri a fost organizat de unitatea de gestionare a crizei a UE.

De exemplu, guvernul belgian a spus că a organizat "peste 25 de zboruri de repatriere", în special pentru a aduce persoane blocate în Maroc sau în alte destinaţii turistice din bazinul mediteranean.

Echipa europeană a coordonat eforturile între statele membre şi a constituit o listă de 25 de ţări problematice, însoţită de un sistem de clasificare pe culori, în funcţie de complexitatea repatrierii.

Potrivit aceleiaşi surse, cele 250.000 de cazuri în aşteptare includ "repatrieri mai complicate, în ţări mai dificile sau în circumstanţe mai tensionate".

"Doar pentru că am rezolvat jumătate din cazuri nu înseamnă că suntem şi la jumătatea eforturilor", a atras atenţia oficialul.

O parte a efortului UE a constat în a convinge ţările să-şi lase deschis spaţiul aerian şi zonele de tranzit pentru a permite circulaţia călătorilor.

Miniştrii de externe din UE urmează să aibă o videoconferinţă vineri pentru a discuta despre aspecte internaţionale ale crizei coronavirusului, în special despre ce poate fi făcut pentru a susţine cele mai sărace ţări în lupte împotriva pandemiei, în urma căreia au murit deja aproape 50.000 de persoane în întreaga lume.

Ei se tem că eradicarea virusului în Europa s-ar putea să nu fie suficientă dacă acesta va continua să facă victime în alte părţi din lume.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO