Coronavirusul a destabilizat piaţa unică europeană, avertizează comisarul Elisa Ferreira

Deciziile adoptate în regim de urgenţă pentru a limita criza provocată de noul coronavirus pun în pericol coeziunea în Uniunea Europeană, sub forma pericolului unei dominaţii a companiilor care au beneficiat de ajutoare de stat, a avertizat miercuri comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, transmite AFP, citată de Agerpres. 
Economica.net - mie, 20 mai 2020, 09:42
Coronavirusul a destabilizat piaţa unică europeană, avertizează comisarul Elisa Ferreira

„Ajutoare de stat în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro au fost aprobate, iar jumătate din aceste sume au fost alocate de guvernul german pentru a-şi ajuta companiile naţionale. Atunci când aceste companii concurează pe piaţa internă, ele beneficiază de un avantaj total comparativ cu altele”, a comentat Elisa Ferreira la o întâlnire cu un grup de jurnalişti.

Comisarul pentru coeziune şi reforme a precizat că valoarea totală a ajutoarelor acordate de cele mai puternice state membre pentru companiile lor este echivalentă cu Produsul Intern Brut cumulat al aproximativ 16 state membre. „Trebuie remediată o situaţie complet dezechilibrată care permite anumitor companii să preia controlul, să achiziţioneze alte companii pentru că acestea din urmă au devenit foarte slabe sau sunt în insolvenţă. Suntem într-o situaţie critică”, a subliniat oficialului european.

Ferreira a precizat că nu pune în discuţie deciziile care au permis acordarea de ajutoare de stat, deoarece aceste ajutoare erau necesare, dar a făcut un apel pentru restabilirea echilibrului. „Avem nevoie de o mare piaţă complet operaţional pentru ca relansarea să reuşească. Dacă jumătate din Uniunea Europeană este în recesiune, acest lucru este foarte periculos. Piaţa internă nu poate funcţiona. Euro nu poate funcţiona”, a adăugat Elisa Ferreira.

Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare un plan de relansare economică, bazat pe bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027 şi dotat cu o capacitate de împrumut. Valoarea bugetului multianual, capacitatea de împrumut, destinaţia fondurilor şi rambursarea lor fac în prezent obiectul negocierilor între cele 27 de state membre şi va trebui să se ajungă la unanimitate.

Franţa şi Germania au pledat luni pentru un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană ”în numele UE”. Banii ar urma să fie alocaţi sub formă de finanţări de programe de la bugetul UE şi de ajutoare pentru sectoarele de activitate şi statele membre cele mai afectate de criza coronavirusului.

În replică, Austria şi alte trei state state din UE, care pledează pentru politici bugetare riguroase şi se împotrivesc emiterii de datorie comună, lucrează în prezent la o alternativă faţă de o astfel de propunere de mutualizare a datoriilor avansată luni în comun de Franţa şi Germania.

„Un buget multianual limitat la 1% din venitul naţional brut european, aşa cum solicită statele adepte ale rigorii bugetare, nu va fi suficient”, afirmă Elisa Ferreira.

În propunerea de buget prezentat la începutul acestui an de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, finanţările destinate coeziunii se ridică la aproximativ 237 de miliarde de euro. Proiectul a fost respins însă de statele membre în luna februarie.

„Nu putem face nimic cu o politică de coeziune slăbită. Ea trebuie întărită”, a mai spus Elisa Ferreira, insistând că această politică ce vizează reducerea inegalităţii între nivelele de dezvoltare ale regiunilor este o parte integrantă a pieţei interne. 

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...