Coronavirusul a dus la o explozie a utilizării serviciului VPN

Focarul global COVID-19 a dus la o creștere a utilizării VPN (Virtual Private Network), conform companiei Atlas VPN. Compania a publicat date de la 50.000 de utilizatori săptămânali în perioadele din 2-8 martie și 9-15 martie și arată o creștere accentuată a utilizării VPN în țările care se confruntă cu focare semnificative.
Lidia Neagu - mie, 25 mart. 2020, 19:29
Coronavirusul a dus la o explozie a utilizării serviciului VPN

Un VPN sau o rețea virtuală privată este o conexiune securizată criptată la o altă rețea decât cea în care se află utilizatorul, de obicei, prin intermediul internetului.

În Italia, unde au existat aproape 25.000 de cazuri și peste 1.800 de decese la 16 martie, utilizarea VPN a urcat cu 112% în cele două perioade săptămânale menționate mai sus. La fel, în Iran, a urcat cu 38%.

Chiar și în țările cu mai puține cazuri, popularitatea VPN a crescut. De exemplu, Statele Unite au avut 3.802 de cazuri confirmate la începutul acestei săptămâni, în timp ce utilizarea VPN a urcat cu 53% în cursul săptămânii trecute. În țările care se confruntă cu o blocare pentru a încetini răspândirea COVID-19, au fost, de asemenea, creșteri. În Spania, consumul a crescut cu 36% în timp ce a urcat cu 29% în Germania și 21% în Franța.

Interesant este că, deși există doar 63 de cazuri de coronavirus confirmate în Rusia, utilizarea VPN a crescut cu 36%. Guvernul rus a fost acuzat că ascunde numărul real de infecții, dar autoritățile dedicate au negat acuzațiile și au declarat ferm că raportează un număr exact.

Atlas VPN atribuie creșterea autoizolării – acum mai mult ca niciodată enorm de multe persoane stau acasă din cauza blocajelor, carantinelor și distanțării sociale. În majoritatea țărilor care se confruntă cu focare semnificative, școlile și centrele comerciale rămân închise, în timp ce angajații sunt încurajați să lucreze de acasă.

Astfel că mai multe persoane își petrec timpul online cu unele servicii VPN pentru a accesa conținut de streaming geoblocat. Utilizarea unui VPN permite utilizatorilor să depășească restricțiile geografice și să se bucure de conținutul lor preferat din întreaga lume.

Cele mai multe companii permit, de asemenea, angajaților lor să lucreze printr-o conexiune VPN pentru a asigura siguranța fișierelor lor și pentru a evita hacking-ul.

Mai mult, unele companii oferă servicii gratuite italienilor pentru a-i sprijini. Una dintre cele mai bune metode de a vă identifica locația fizică este să vă verificați adresa IP, puteți să o schimbați cu ajutorul unui VPN. Astfel, oamenii din alte țări pot utiliza un VPN pentru a-și schimba IP-urile și pentru a primi servicii gratuite, prefacându-se că sunt în Italia.

Mai jos un grafic realizat de Statista:

Infographic: VPN Usage Surges During COVID-19 Crisis | Statista You will find more infographics at Statista


Cum funcţionează un VPN?

Un VPN funcționează prin dirijarea conexiunii la internet a dispozitivului tău prin serverul privat al VPN-ului ales şi nu prin furnizorul de servicii de internet (ISP), astfel încât atunci când datele tale sunt transmise la internet, acestea provin de la VPN, şi nu de la computer.

Acest lucru înseamnă că site-urile și celelalte rețele cu care comunici nu vor mai putea vedea adresa IP a dispozitivului tău ca sursă a cererilor de accesare, ci pe cea a rețelei virtuale private pe care o utilizezi. Mai simplu spus, asigură anonimitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Forţele Aeriene ale SUA se pregătesc să acorde patru contracte pentru modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, în valoare de 130 de milioane de dolari
Forţele Aeriene ale SUA se pregătesc să acorde patru contracte pentru modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, în valoare ...
Pentagonul a anunţat anul trecut investiţii de 130 de milioane de euro în baza de la Câmpia Turzii. Forţele Aeriene SUA urmează să acorde patru contracte importante pentru moderenizarea bazei. ...
Testul antigen Covid-19 produs de un startup românesc, inclus de UE pe lista celor avizate pentru Paşaportul Verde
Testul antigen Covid-19 produs de un startup românesc, inclus de UE pe lista celor avizate pentru Paşaportul Verde
Viitoarele Certificate Digitale sau pașapoarte verzi cum mai sunt numite vor elimina restricțiile de testare sau carantină ...
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului ...
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
Oficialii de la Bruxelles şi Washington au anunţat luni într-un comunicat comun lansarea discuţiilor "pentru pentru a ...