Coronavirusul a speriat multinaționalele de la noi: șefii își anulează participarea la evenimente, călătoriile de serviciu sunt reduse drastic

Înaintea deciziilor comunicate de secretarul de stat Raed Arafat pentru preîntâmpinarea răspândirtii coronavirusului, mediul de afaceri a luat măsuri mult mai drastice. Multinaționalele au făcut recomandări angajaților să-și limiteze călătoriile, chiar și pe cele de serviciu, sau dacă nu pot fi evitate sub nici o formă, călătoriile să fie urmate de izolare la domiciliu timp de 14 zile. În plus, congresele, conferințele sau alte evenimente de profil se anulează sau nu mai beneficiază de prezența invitaților care confirmaseră că vor veni la respectiva manifestare, conform mai multor surse din piața de retail. Printre exemple se numără Unilever, Kaufland, Mega Image, Unicredit, BNP Paribas, Raiffeisen și OTP Bank. 
Gabriela Ţinteanu - Dum, 08 mart. 2020, 19:31
Coronavirusul a speriat multinaționalele de la noi: șefii își anulează participarea la evenimente, călătoriile de serviciu sunt reduse drastic

Dacă secretarul de stat a vorbit despre condiţiile în care pot fi închise instituţiile de învăţământ, despre suspendarea activităţilor care implică prezenţa a1000 depersoane, de genul concertelor sau meciurilor de fotbal, şi despre suspendarea practicii studenţilor la medicină în spitale, precum şi despre interzicearea vizitelor în spitale ale rudelor şi prietenilor bolnavilor, mediul de afaceri se dovedeşte a fi mult mai atent la angajaţii şi clienţii lor.

Vlad Năstase, CEO al Concilium Consulting, ne-a declarat încă de vineri că teama de coronavirus conduce la anularea multor evenimente, atât în țară cât și în străinătate. „Astfel, majoritatea şefilor de multinaţionale au trimis recomandare angajaților să nu participe la întruniri mai mari de 30 de persoane. Fie că este vorba de congrese, mese rotunde sau alte seminarii pe profilul instituţiilor”, a declarat Vlad Năstase.

Surse din piața de retail ne-au spus că mai multe companii care confirmaseră că își vor trimite reprezentanți pentru a fi speakeri la conferințe care au loc chiar în România pe aceste teme în perioada următoare au anunțat că nu vor mai participa la evenimente, asta după ce confirmaseră, cu mult timp în urmă, prezența. Ar fi vorba despre persoane din managementul Kaufland, Mega Image sau Unilever, care nu mai participă în condițiile în care companiile au stabilit reguli de reducere a mobilității, în contextul extinderii coronavirusului.

În cazul băncilor situaţia este chiar mai transparentă decât în cazul companiilor din FMCG. Raiffeisen Bank recunoaşte oficial că acţionarii băncii mamă au anulat deplasările angajaţilor săi în străinătate, iar pe plan intern se recomandă limitarea călătoriilor. Pentru participarea la conferinţe şi mese rotunde, banca austriacă a dat mână liberă directorilor să decidă dacă participă sau nu. 

BNP Paribas a interzis deplasarea directorilor zonali la Paris, în timp ce o delegaţie din managementul Unicredit a trebuit să participe în urmă cu aproximativ două săptămâni la o întâlnire cu top managementul Unicredit din Italia, iar acum sunt consemnaţi să lucreze de acasă. De altfel grupul italian a afişat pe site-ul său principalele măsuri luate de instituţia de credit pentru a-şi proteja angajaţii şi clienţii împotriva Covid 19. Astfel, UniCredit a activat protocoale de securitate și sănătate și va continua să monitorizeze cu atenție situația din regiunea afectată din Italia. Banca încurajează angajații aflați în orașele cele mai afectate să se bazeze pe soluții de muncă alternative convenite, cum ar fi, dacă este posibil, munca la distanță. UniCredit distribuie de asemenea kituri preventive anti-contagiune la principalele filiale cu impact și a închis toate zonele comune la sediile din Milano și Cologno Monzese, precum și instalarea sistemelor de control al temperaturii la intrările turnurilor din Piazza Gae Aulenti, Milano. Ca măsură de precauție și așa cum a fost anunțat anterior, UniCredit a instituit o interdicție a călătoriilor neesențiale interne și internaționale”. Grupul bancar italian precizează că niciunul din angajaţii săi nu a fost diagnosticat cu conoravirus. 

Şi în cazul OTP, banca a limitat deplasările de business interne și externe și a recomandat colegilor care au călătorit în zonele afectate de coronavirus să lucreze de acasă. Totodată ea recomandă clienţilor utilizarea cât mai frecventă a canalelor alternative de lucru cu banca: internet bankingul, mobile banking şi utilizarea consilierilor financiari prin intermediul reţelelor de telefonie. Este mai mult dect evident că toate companiile din ţară vor trebui să-şi ea precauţii şi să-şi regândească modelul de business. 

15 cazuri de îmbolnăvire în România, dintre care patru cazuri de infectare cu CORONAVIRUS au fost anunţate sâmbătă. Există două cazuri confirmate în Bucureşti. Duminică a mai fost confirmat un caz de îmbolnăvire în Mureş. O studentă din Căminul P22 din Regie – Bucureşti care a călătorit în Italia de curând este suspectă de îmbolnăvire cu CORONAVIRUS. Astfel, femeia nu este confirmată ca fiind purtătoare a virusului, ci se fac verificări pentru a se stabili acest lucru, având în vedere simptomele prezentate și zona din care a revenit în țară, anunţă Grupul de Comunicare Strategică. Cinci persoane au fost vindecate şi externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.877 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...