Coronavirusul împiedică revizia la un milion de kilometri a trenurilor de metrou Bombardier din București

Ministerul Transporturilor solicită o derogare de la normativul care obligă Metrorex să facă revizia trenurilor Bombardier la un milion de kilometri și propune să se efectueze la 1,15 milioane de kilometri parcurși. Motivul: mentenanța nu poate fi asigurată în totalitate anul acesta din cauză că, printre altele, unii subfurnizori de piese de schimb și-au închis fabricile din cauza coronavirus.
Anemona Andone - mar, 28 iul. 2020, 18:30
Coronavirusul împiedică revizia la un milion de kilometri a trenurilor de metrou Bombardier din București

Primele trenuri tip Bombardier, puse în exploatare în anul 2002, s-au apropiat ca valoare a numărului de kilometri parcurși de intervalul maxim de efectuare a celei de-a doua revizii la 1.000.000 km.  Astfel, primele două trenuri tip BM sunt scadente la această revizie din luna mai 2020, celelalte trenuri tip BM scadente urmând la intervale foarte mici de timp, se arată în proiectul de act normativ publicat luni pe site-ul Ministerului Transporturilor.

„Între luna mai și luna decembrie 2020 nu există condițiile efectuării reviziilor la 1.000.000 km la trenurile tip BM, datorită imposibilității aprovizionării componentelor critice de schimb, furnizorii feroviari neexistând pe piața românească, iar pentru cei din alte state membre UE fiind condiționată furnizarea acestora de obținerea unor agremente tehnice de utilizare, acest proces fiind de lungă durată. Efectuarea unei revizii la 1.000.000 km durează cca. 1 lună”, se mai menționează în documentul citat.

Pentru rezolvarea situației expuse mai sus, propunem acordarea unei derogări de la normele pentru efectuarea reviziilor și reparațiilor planificate a ramelor electrice de metrou tip BM efectuate la norma de kilometri parcurși din Tabelul 3.1, poziția D, litera b) – „Reviziile ramelor electrice tip BM efectuate la norma de kilometri parcurși”, astfel:

– majorarea parcursului limită la care trebuie finalizată revizia la 1.000.000 km, de la valoarea existentă de 1.000.000 km +5%, adică 1.050.000 km, la valoarea 1.000.000 km +15%, adică 1.150.000 km. Aceasta se aplică numai pentru a doua revizie la 1.000.000 km. Prezenta propunere de derogare va fi aplicabilă doar ramelor a căror scadenţă la acest tip de revizie este până 31 decembrie 2020.

În cadrul contractului privind mentenanța încheiat de S.C. Metrorex S.A cu furnizorul de mentenanță Alstom, acesta din urmă are obligația de a aproviziona piesele de schimb necesare pentru efectuarea activităţilor prevăzute în planurile de mentenanță.

În cazul pieselor de schimb care reprezintă componente critice de siguranță, termenele de livrare de la subfurnizorii producători sau reprezentanții acestora sunt foarte mari, circa 10 luni, ceea ce conduce la imposibilitatea desfășurării procesului de mentenanță în totalitate conform Normativului feroviar menționat.

Un factor cu potențial agravant este reprezentat de faptul că unii subfurnizori  de  piese  de  schimb  întâmpină  dificultăți  la  livrare  rezultate  din  închiderea unor capacități de producție pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului SARS-Cov2, precum și evoluția crizei globale de sănătate care, prin măsurile de prevenire suplimentare, poate continua să perturbe activitatea acestora, în cazul în care unitățile de producție sunt localizate în zonele afectate de COVID-19.

În vederea menținerii unui nivel ridicat de siguranță a circulației și a calității serviciilor de transport călători în condițiile majorării normei de kilometri pentru a doua revizie la 1.000.000 km, la parcul de trenuri tip BM – fabricație Bombardier – se va aplica un proces tehnologic de revizie adaptat situației create, stabilit și aprobat de conducerea S.C. Metrorex S.A. împreună cu operatorul economic furnizor de mentenanță, potrivit documentului citat.

La datele scadente celei de-a doua revizii la 1.000.000 km, se va efectua o revizie tehnică intermediară la 1.000.000 km pe baza unei specificații tehnice avizate de Autoritatea Feroviară Română – AFER, mai spun autorii proiectului de act normativ.

În cadrul acestei revizii tehnice intermediare la 1.000.000 km, toate procesele subsecvente reviziei la 1.000.000 kilometri (la 500.000 km, 400.000 km, 200.000 km, 125.000 km, 100.000 km, 50.000 km, 25.000 km, 20.000 km, 4.000 km) se execută integral, conform procesului tehnologic al fiecărei operații. Ansamblurile la care piesele de schimb au durate mari de livrare, vor fi revizuite complet ulterior dar, obligatoriu, înainte de atingerea distanței parcurse de 1.000.000 km +15%.

Procesul de mentenanță, adoptat pentru fiecare subansamblu, este definit în specificația tehnică pentru revizia tehnică intermediară la 1.000.000 km și va cuprinde în principal procesele tehnologice, în care vor fi incluse examinarea ansamblurilor, verificarea funcțională, înlocuirea la constatare, dar și activități suplimentare față de activitățile de mentenanță, inclusiv monitorizarea funcționării componentelor cu rol important în siguranța circulației, astfel menținându-se în continuare un grad ridicat de siguranță a circulației trenurilor de metrou, se mai arată în documentul menționat.

Amintim că la finele anului trecut Metrorex a atribuit Alstom un contract pe un an pentru mentenanța trenurilor. Noul contract a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și are o valoare de 191,75 milioane de lei.

Contractul pentru servicii de mentenanță pentru ramele electrice de metrou a fost semnat în 24 decembrie 2019, potrivit datelor din SEAP. Durata estimată pentru prestarea serviciilor este de un an începând cu data de 01.01.2020, dar nu mai mult decât data intrării în efectivitate a unui nou contract de servicii de mentenanță, atribuit printr-o procedură competitivă.

Nici până azi Metrorex nu a lansat licitația pentru viitorul contract de mentenanță a trenurilor, care conform planului inițial se ridica la o valoare estimată de 2,69 miliarde de lei, fără TVA. Conform planului, licitația pentru serviciile de reparare şi de întreţinere a materialului rulant trebuia lansată în vara anului trecut, iar până pe 20 decembrie trebuia finalizată.

Cum acest plan nu s-a realizat, Metrorex a invitat Alstom la o procedura concurențială de ofertare iar la finele anului trecut s-a semnat noul contract pe un an. Tot la finele anului trecut a expirat contractul de mententanță pe 15 ani, semnat tot cu Alstom.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...