Coronavirusul poate provoca 250.000 de decese în Marea Britanie şi 1,2 mil. în SUA în lipsa înăspririi măsurilor – raport Imperial College London

Circa 250.000 de oameni vor muri în Marea Britanie din cauza epidemiei de coronavirus dacă nu vor fi adoptate măsuri mai dure pentru protejarea populaţiei, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă, citaţi marţi de Press Association şi Agerpres.
Economica.net - mar, 17 mart. 2020, 08:34
Coronavirusul poate provoca 250.000 de decese în Marea Britanie şi 1,2 mil. în SUA în lipsa înăspririi măsurilor - raport Imperial College London

Echipa de răspuns la COVID-19 de la universitatea Imperial College London – care a oferit consultanţă miniştrilor – a atras atenţia că, în ciuda planurilor de „distanţare socială” stabilite de Guvern, sistemul sanitar va fi „copleşit”.

În cel mai recent raport al său, echipa a indicat că singura „strategie viabilă” este o politică de „suprimare” în stil chinezesc, ce presupune distanţarea socială la nivelul întregii populaţii.

Specialiştii au adăugat că astfel de măsuri ar trebui menţinute chiar şi 18 luni sau mai mult, până când un vaccin eficient va deveni disponibil.

Avertizarea a venit după ce Boris Johnson a prezentat luni măsuri fără precedent pe timp de pace, în încercarea de a se controla răspândirea COVID-19.

Noile măsuri au fost anunţate în contextul în care bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 35.

Guvernul de la Londra le-a cerut luni britanicilor să evite orice „contact social” şi deplasare „neesenţială” în favoarea telemuncii şi să înceteze să frecventeze baruri şi teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus. Boris Johnson a apreciat în acelaşi timp că, în acest moment, Guvernul nu consideră necesar să închidă şcolile, adăugând că această decizie ar putea fi revizuită. De asemenea, el a anunţat că ar fi „necesar să se asigure ca persoanele cu sănătatea cea mai fragilă să fie protejate pe scară largă de orice contact social timp de 12 săptămâni”.

Boris Johnson a fost criticat anterior pentru slaba reacţie a guvernului său faţă de pandemia declanşată de noul coronavirus.

Cu toate acestea, raportul Imperial College London a avertizat că şi în condiţiile unor restricţii dramatice impuse asupra vieţii normale, capacitatea sistemelor sanitare din Marea Britanie şi SUA – care adoptă măsuri similare – va fi probabil „depăşită”.

„În condiţiile celei mai eficiente strategii de atenuare (a răspândirii virusului – n.a.) examinată, care conduce la o epidemie unică, relativ scurtă (izolarea cazurilor, carantina în gospodărie şi distanţare socială a persoanelor în vârstă), limitele maxime de locurilor atât în saloane cât şi ale UTI (unitatea de terapie intensivă) ar fi depăşite de cel puţin opt ori în cadrul scenariului mai optimist”, se arată în raport. „În plus, chiar dacă toţi pacienţii ar putea fi trataţi, prevedem că numărul deceselor în Marea Britanie ar fi de ordinul a 250.000 şi de 1,1 până la 1,2 milioane în Statele Unite”, au notat specialiştii.

Conform raportului, nu există altă alternativă decât adoptarea unei politici de „suprimare” totală care implică distanţarea socială a întregii populaţii, izolarea la domiciliu a cazurilor şi carantina în gospodării a membrilor familiilor acestora. Chiar şi atunci, se arată în raport, nu este „deloc sigur” că strategia va reuşi pe termen lung.

„Efectele sociale şi economice ale măsurilor necesare pentru atingerea acestui scop vor fi profunde”, au notat experţii.

„Nu a mai fost niciodată încercată anterior o intervenţie de sănătate publică cu astfel de efecte perturbatoare asupra societăţii pe o durată atât de lungă de timp. Modul în care vor răspunde populaţiile şi societăţile rămâne incert”, precizează raportul.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că recomandările formulate de Grupul ştiinţific consultativ pentru situaţii de urgenţă (Sage) sunt în conformitate cu „cele mai bune dovezi actuale”.

„Este o situaţie care evoluează foarte rapid. Pentru a oferi cele mai robuste sfaturi ştiinţifice, Sage ia în calcul o serie de dovezi şi puncte de vedere în formularea recomandărilor”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de Press Association.

Imperial College London precizează în raport că a ajuns la concluziile formulate în ultimele zile, pe baza experienţei din Italia şi Marea Britanie.

Potrivit unor documente dezvăluite luni de The Guardian, serviciile de sănătate britanice estimează că până la 80% dintre britanici ar putea fi infectaţi, conducând la aproape opt milioane de spitalizări şi că epidemia ar putea dura un an. Aceste documente „reflectă scenariul cel mai grav şi n-aş vrea să spun că la acesta ne aşteptăm”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...