Corpul de Control al Guvernului: Nereguli la petiţia PMP împotriva accizei la carburanţi

Raport al Corpului de Control al Guvernului: din 300.000 de semnături strânse de partidul lui Traian Băsescu împotriva accizei la carburanţi, doar 2.700 au fost identificate ca fiind valabile. Printre cei care "au semnat" petiţia iniţiată de PMP apar şi persoane decedate în urmă cu mai mulţi ani, informează ROMÂNIA TV.
Economica.net - Dum, 27 apr. 2014, 10:11
Corpul de Control al Guvernului: Nereguli la petiţia PMP împotriva accizei la carburanţi

Corpul de control al primului-ministru a efectuat o acţiune de documentare la Secretariatul General al Guvernului în legătură cu înregistrarea unei petiţii colective depuse de Florian Daniel Geantă, în calitate de membru al Partidului Mişcarea Populară, împotriva introducerii accizei la combustibil, informează ROMÂNIA TV.

Petiţia a fost depusă în 31.03.2014 şi conţinea un număr de 300.000 de semnături de la cetăţenii României, după cum susţineau cei de la PMP. Petiţia colectivă a fost însoţită de date personale şi semnături şi din antet reieşea că a fost iniţiată şi susţinută de Partidul Mişcarea Populară, reprezentanţii partidului implicându-se direct în activitatea de strângere a semnăturilor, se arată în nota Corpului de Control al premierului.

În susţinerea petiţiei colective au fost depuse 9 cutii, fără a fi depuse documente din care să rezulte conţinutul cutiilor, numărul exact al filelor depuse sau numărul precis al semnăturilor.

Potrivit Corpului de Control, după înregistrarea petiţiei respective şi deschiderea cutiilor cu liste de semnături (14.608 file cuprinse în 63 de bibliorafturi) s-a constatat că acestea ar fi fost completate în perioada 1 ianuarie – 25 martie 2014.

În urma verificărilor, Corpul de Control a identificat că din cele „300.000 de semnături” fie lipseau foarte multe, fie erau „semnături” luate „prin telefon”, fie apăreau de mai multe ori, 23 de file fiind identificate atât în original, cât şi în copie.

„Numărul total de rubrici care conţin numele şi prenumele, localitatea şi semnătura petiţionarului este de 209.719”, se arată în nota Corpului de Control. Dintre acestea, „numai un număr de 3.468 de rubrici cu „semnături” au menţionate date de natură a permite identificarea petiţionarilor (CNP ori seria şi numărului actului de identate, domiciliul sau data naşterii). Prin urmare, un număr total de 206.251 rubrici cu „semnături” nu conţin date de natură a permite identificarea petiţionarilor”, se mai arată în raport.

Priun urmare, doar 3.468 de petiţionari sunt identificabili şi pot fi consideraţi petiţionari în sensul dispoziţiilor legale, cu condiţia ca datele de identificare să corespundă realităţii, a concluzionat Corpul de Control.

Ulterior, s-a procedat la efectuarea de verificări în evidenţele Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, dintre cele 3.468 de persoane verificate au fost identificate doar 2.748, iar pentru un număr de 720 de persoane datele s-au dovedit inexacte sau necorspunzătoare adevărului. În plus, 255 de „semnături” figurează în liste cu acte de identitate ce aparţin, în realitate, altor persoane, potrivit datelor transmise de cei de la Evidenţa Populaţiei.

Alte 12 cazuri sunt ale unor „petiţionari” care de fapt sunt DECEDAŢI încă dinaintea întocmirii listelor. Alte patru „semnături” sunt ale unor persoane ale căror date de identificare comunicate nu mai erau valabile de câţiva ani.

„Din această împrejurare rezultă faptul că la întocmirea unor liste cu semnături (…) au fost utilizate date de identitate neadevărate care nu erau în concordanţă cu situaţia la zi a titularilor şi, în mod evident, în absemna ‘semnatarilor’ listelor (decedaţi de mai mulţi ani). În consecinţă, este evidentă alterarea conţinutului listelor cu semnături prin contrafacerea subscrierii persoanelor decedate, faptă care poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută şi sancţionată de legea penală. În acest caz, Corpul de Control va sesiza Parchetul General.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...