Corpul de Control al premierului: ANRP este obligată să plătească o despăgubire supraevaluată unui nepot al lui George Becali

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) trebuie să plătească, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive, o despăgubire supraevaluată către Vasile Geambazi, un nepot al lui George Becali, pentru un teren de 28,5 hectare din localitatea Voluntari, se arată într-un comunicat al Corpului de Control al premierului, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 20:21
Corpul de Control al premierului: ANRP este obligată să plătească o despăgubire supraevaluată unui nepot al lui George Becali

Evaluarea terenului pentru care a fost acordată despăgubirea de aproape 300 de milioane de lei a fost efectuată de Emil Nuţiu, trimis în judecată de DNA în dosarul Bica 1 pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu o despăgubire supraevaluată acordată de ANRP.

În urma verificărilor Corpului de Control al premierului a rezultat că o persoană îndreptăţită a solicitat, în anul 2005, reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 28,5 ha situat în localitatea Voluntari. Ulterior, Comisia Judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 21,75 ha de către Comisia orăşenească Voluntari.

Drepturile asupra terenului respectiv au fost cesionate de moştenitorul persoanei îndreptăţite, în anul 2006, către George Becali, pentru suma de un milion de euro. La rândul său, Becali a cesionat drepturile la măsuri reparatorii, constând în restituirea în natură sau prin echivalent bănesc, către o societate reprezentată de Vasile Geambazi, pentru suma de 2,17 milioane de euro, iar apoi a cedat drepturile ‘asupra terenului în suprafaţă de 28,5 hectare către persoana fizică Vasile Geambazi, pentru suma de 100.000 de euro.

În anul 2010, Geambazi a declarat că este de acord să primească despăgubiri băneşti conforme cu valoarea vechiului amplasament, aşa cum reiese dintr-un raport de expertiză extrajudiciară întocmit în 2006, respectiv suma de 19,95 milioane de euro. Ulterior, acelaşi Geambazi l-a împuternicit pe George Becali, prin procură, să-l reprezinte ‘cu depline puteri’ în relaţia cu ANRP.

În iunie 2011, evaluatorul Emil Nuţiu a întocmit pentru ANRP un raport prin care terenul în suprafaţă totală de 21,75 de hectare a fost evaluat la suma totală de 297,63 milioane de lei (1.368 lei/mp), respectiv 71,33 milioane de euro (328 euro/mp). Asta deşi, potrivit unui ghid publicat de Camera Notarilor Publici Bucureşti, valoarea orientativă a terenurilor amplasate în zona centrală a oraşului Voluntari era, la acea vreme, de doar 108 euro/mp.

‘Prin stabilirea unei valori de piaţă de 328 euro/mp, (…) Nuţiu Emil, a supraevaluat terenul în suprafaţă de 217.500 mp cu suma totală de 47,84 milioane euro faţă de cea care ar fi rezultat dacă ar fi fost luată în considere valoarea din ghidul cuprinzând preţurile orientative ale proprietăţilor imobiliare din judeţul Ilfov. Faţă de evaluarea terenului efectuată la data de 24.08.2006, în cuantum de 19,95 milioane euro, evaluatorul Nuţiu Emil a supraevaluat terenul în suprafaţă de 21,75 ha cu suma de 51,38 milioane euro. De asemenea, faţă de o evaluare a terenului efectuată în luna iulie 2009, la solicitarea cesionarului Becali George (…), prin care valoarea terenului a fost estimată la suma de 45.600.000 euro, evaluatorul Nuţiu Emil a supraevaluat terenul în suprafaţă de 21,75 ha cu suma de 25,73 milioane euro’, se arată în comunicatul Corpului de Control al premierului.

Conform aceleiaşi surse, evaluarea terenului de către evaluatorul Nuţiu s-a făcut pe baza unor oferte de vânzare a unor terenuri pe care le-a considerat ‘comparabile’, din care una pentru un teren al lui Becali, şi nu printr-o documentare temeinică. Astfel, el nu a solicitat date cu privire la tranzacţii concrete cu terenuri similare celui evaluat de la bănci, notari publici sau birouri de carte funciară, pentru a obţine informaţii cu privire la preţul real al pieţei imobiliare.

Raportul de evaluare întocmit de Emil Nuţiu nu a mai fost analizat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor deoarece, în perioada iunie 2011 – mai 2012, nu au mai avut loc şedinţe ale acesteia din cauză că nu s-a întrunit cvorumului necesar desfăşurării şedinţelor. De asemenea, între 15 martie 2012 şi 15 mai 2013 s-a suspendat emiterea titlurilor de despăgubire, a titlurilor de conversie, precum şi procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acordau despăgubiri.

Pe 29 martie 2012 a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti o cerere a reclamantului Vasile Geambazi, prin care acesta a chemat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând o despăgubire de 297,63 milioane de lei, potrivit raportului de evaluare întocmit de Nuţiu.

‘La nici două luni de la depunerea acţiunii în instanţă şi după acordarea unui singur termen de judecată, (…) Curtea de Apel Bucureşti (…) a obligat pârâta să emită decizia privind titlul de despăgubire aferent valorii rezultată din raportul de evaluare (…). Recursul declarat de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a fost respins prin decizia nr. 239/18.01.2013, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal’, se menţionează în comunicat.

În aceste condiţii, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis titlul de despăgubire pentru suma de 297,63 milioane de lei în favoarea lui Geambazi, cesionarul de drepturi litigioase. De asemenea, ANRP a emis în favoarea aceluiaşi beneficiar două titluri de plată în valoare totală de 119,05 milioane de lei, unul în data de 20 iunie 2014, iar celălalt în data de 12 iunie 2015.

‘Potrivit dispoziţiilor art. 41 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, cu modificările şi completările ulterioare, plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a respectivei legi, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014. Prin urmare, următoarea plată către Geambazi Vasile, în cuantum de 59,52 milioane lei, va trebui să fie efectuată de către ANRP în anul 2016’, se mai precizează în comunicatul Corpului de Control al premierului.

Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat verificări la ANRP privind stadiul soluţionării, în perioada 20.05.2013 – 31.12.2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii, constituite în baza legilor Fondului funciar şi a Legii 10/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Te-ar mai putea interesa și
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine plătiți membri ai consiliilor de administrație din companiile listate la......
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Șantierele pe care au fost raportate cele mai mari progrese în ultima lună sunt Tg Mureș - Ungheni (A3), Vidra - Bragadiru ...
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea ...
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...