Corpul de control al premierului sesizează organele de cercetare penală privind fonduri alocate la inundaţiile din 2005

Corpul de control al premierului a sesizat organele de cercetare penală privind cheltuielile efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din anul 2005.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 11:55
Corpul de control al premierului sesizează organele de cercetare penală privind fonduri alocate la inundaţiile din 2005

Potrivit unei sinteze publicate pe site-ul control.gov.ro, Corpul de control al premierului a efectuat o verificare la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), entitate publică cu atribuţii în legătură cu utilizarea sumelor alocate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru decontarea/finanţarea cheltuielilor efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din anul 2005, în cadrul proiectelor ‘Lucrări de refacere pentru redarea în circulaţie a drumului de acces la amplasamentul Rotunda’ şi ‘Lucrări de consolidare la obiectivul pod de beton armat pe DJ 119 KM 43 + 066, comuna Gura Văii’, din judeţul Bacău.

Raportul de control a fost transmis la Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Curtea de Conturi, Consiliul Judeţean Bacău, Consiliul Local Gura Văii, judeţul Bacău, şi la organele de cercetare penală, arată sursa citată.

Obiectivul controlului a constat în verificarea respectării prevederilor legale de către MAI cu privire la activitatea de recuperare a sumelor plătite necuvenit din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României din bugetul general al Comunităţii Europene, urmare a sesizărilor Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF).

Perioada supusă controlului a fost 2008 – 2012, iar controlul s-a desfăşurat între 7 – 11 mai 2012 la MAI. Raportul a fost finalizat în baza datelor transmise Corpului de control al premierului de MAI pe 8 mai 2012 şi a celor transmise la solicitarea Corpului de control de Cancelaria premierului, MAI şi MDRAP în iunie 2016.

Pentru ‘remedierea deficienţelor’, Corpul de control a propus ca MDRAP să facă demersurile pentru recuperarea a 2.225.375,90 lei, echivalentul a 634.697,37 euro, de la Consiliul Local Gura Văii.

Corpul de control precizează că în 2005, pentru realizarea unor lucrări urgente de refacere a infrastructurii grav afectate de inundaţii, au fost alocate fonduri din Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului în baza HG 821/2005. Ministerul Finanţelor Publice a fost autorizat să introducă modificările în structura bugetului de stat pe 2005, iar decontarea lucrărilor executate urma să se facă pe baza situaţiilor de lucrări executate şi însuşite de beneficiarul acestora. Totodată, pentru recuperarea unei părţi din cheltuielile eligibile, Guvernul a transmis Comisiei Europene două aplicaţii pentru mobilizarea Fondului de Solidaritate al UE.

Corpul de control mai spune că, în 18 mai 2006, Guvernul a aprobat Memorandumul privind ‘Utilizarea fondurilor alocate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene’, în baza căruia Comisia Europeană a propus repartizarea sumei totale de 71,2 milioane euro, alocată din Fondul de Solidaritate al UE, pentru România.

Conform documentului, în perioada 2008 – 2011, DLAF a solicitat MAI recuperarea sumelor plătite necuvenit din Fondul de Solidaritate al UE pentru cele două proiecte. DLAF a precizat şi valoarea prejudiciului creat Fondului: 259.214,41 euro, reprezentând suma rambursată din Fond, şi suma de 311.307,59 lei, alocată şi rambursată din Fond pentru alte proiecte, dar cheltuită pentru realizarea podului de beton armat, pentru proiectul ‘Lucrări de consolidare la obiectivul pod de beton armat pe DJ 119, km 43 + 066, comuna Gura Văii”; şi 634.697,37 euro, reprezentând suma rambursată din Fond pentru proiectul ‘Lucrări de refacere pentru redarea în circulaţie a drumului de acces la amplasamentul Rotunda’.

Potrivit Corpului de control, DLAF a transmis notele de control Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, care la finalizarea cercetărilor a emis rezoluţii prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Adrian – Dragoş Benea, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, şi Vasile Pascu, primarul din Gura Văii, ‘întrucât fapta nu exista’.

În raport se precizează că, între 2009 – 2011, SGG şi MAI ‘au considerat ca nefondate’ concluziile DLAF referitoare la cele două proiecte.

Conform documentului citat, în 7 – 8 noiembrie 2011, o delegaţie a Comisiei Europene – DG REGIO, responsabili ai Fondului de Solidaritate al UE şi ai Direcţiei de audit şi control a DG REGIO, a efectuat o vizită de monitorizare pe problematica implementării Fondului în România.

‘S-a stabilit ca ‘(…) Autoritatea de Implementare din cadrul MAI să deschidă procedura de recuperare a sumelor considerate de DLAF ca prejudiciu (…)”, spune Corpul de control.

Totodată, potrivit Corpului de control, în perioada 2012 – 2016, MAI şi, ulterior, MDRAP nu au recuperat suma de
2.225.375,90 lei de la Consiliul Local Gura Văii.

‘Pentru achitarea sumei de 634.697,37 euro (…), bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe anul 2013 a fost suplimentat cu suma de 3.000.000 RON din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. (…) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a transferat suma de 634.697,37 euro către Secretariatul General al Guvernului, care a efectuat plata acestei sume către Comisia Europeană, la data de 16.01.2014’, mai arată sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Olanda vrea interzicerea bancnotei de 500 de euro
Olanda vrea interzicerea bancnotei de 500 de euro
Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană comună care cere interzicerea bancnotei de 500 de euro şi plăţile în numerar de până la 5.000 de euro, pentru a......
Un milion de firme au fost închise în România în ultimii 30 de ani
Un milion de firme au fost închise în România în ultimii 30 de ani
Peste un milion de firme, respectiv 1.056.574, au fost radiate în România în ultimii 30 de ani, primele trei decenii de ...
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Piața spot de energie electrică de la București cunoaște un nou record de preț: mâine seară este cel mai mai mare ...
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Criza financiară şi Pandemia au majorat datoria publică de la circa 15% din PIB în 2008 la peste 47% din PIB la finele ...