Neregulile găsite la Inspecţia Muncii de Corpul de control al premierului vizează sistemul informatic al REVISAL şi achiziţii din bani europeni

Corpul de control al prim-ministrului a găsit o serie de nereguli la Inspecţia Muncii, în urma unui control derulat la această instituţie. Mentenanţa REVISAL a fost asigurată neunitar, de mai multe firme, iar acest lucru a generat riscuri în funcţionarea sistemului informatic. Inspecţia Muncii nu a cumpărat încă un nou sistem informatic al REVISAL, deşi au trecut mai bine de doi ani de când ar fi trebuit să facă achiziţia. De asemenea, instituţia a cumpărat cu bani europeni 1.000 de tablete care au fost folosite de numai un sfert dintre inspectori, prin urmare achiziţia acestora nu se justifică, reiese din raportul Corpului de control. 
Economica.net - joi, 30 apr. 2020, 11:36
Neregulile găsite la Inspecţia Muncii de Corpul de control al premierului vizează sistemul informatic al REVISAL şi achiziţii din bani europeni

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de control la Inspecția Muncii, care a vizat perioada 1 ianuarie 2017 – prezent.

Care sunt cele mai importante concluzii ale raportului Corpului de control al prim-ministrului:

Mentenanţa REVISAL, asigurată în mod neunitar de mai multe firme, a generat riscuri în funcţionarea sistemului informatic. 

În perioada mai 2015 – aprilie 2020, mentenanța, asistența tehnică și suportul sistemului informatic REGES/REVISAL au fost asigurate în baza unor contracte de prestări servicii cu societățile All Business Management SRL și World Professional Services SRL doar pentru o perioadă de aproximativ 14 de luni, în restul perioadei fiind realizate de către personalul Serviciului Informatică, în comun cu societatea Teamnet International SA (24 luni) și de către personalul Serviciului Informatică (22 luni).
Inspecţia Muncii a abordat mentenanța, asistența tehnică și suportul sistemului informatic REGES/REVISAL, în perioada mai 2015 – aprilie 2020, într-un mod neunitar, fapt care a generat riscuri atât în funcționarea sistemului informatic, cât și în cheltuirea fondurilor publice cu această destinație, semnalează Corpul de control al prim-ministrului.

Un nou sistem informatic al REGES/REVISAL nu a fost cumpărat încă.

Până la data de 24 martie 2020 nu a fost aprobat proiectul tehnic aferent noului registru general de evidență a salariaților, de către ordonatorul principal de credite.
Prin urmare, deși au trecut mai mult de doi ani de la data intrării în vigoare a HG nr. 905/2017, respectiv data de 19 decembrie 2017, până în prezent, Inspecţia Muncii nu a cumpărat sistemul informatic necesar soluției tehnice pentru transmiterea datelor în registru de către angajatori prevăzut de HG nr. 905/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Având în vedere că nu a fost achiziționat noul sistem informatic, în prezent, angajatorii nu pot introduce toate datele prevăzute la art. 3 din HG nr. 905/2017, cu modificările și completările ulterioare.

Munca la negru

De la data intrării în vigoare a Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (7 august 2017) și până în prezent, Inspectoratele Teritoriale de Muncă nu au putut dispune măsura sistării activității locului de muncă supus controlului, nefiind astfel atins scopul pentru care a fost introdusă această măsură în Codul Muncii, respectiv reducerea utilizării muncii nedeclarate.
Până la data efectuării acțiunii de control, Inspecţia Muncii nu a avut o procedură de sistare a activității locului de muncă, care să fie aprobată prin ordin al ministrului muncii.

Patru ITM-uri ocolite de controalele Inspecţiei Muncii

În perioada 2017 – 2019, Inspecţia Muncii și-a exercitat în mod deficitar una dintre principalele funcții ale managementului, și anume funcția de control, îndeplinindu-și parțial atribuțiile privind organizarea și controlul asupra aparatului propriu şi a instituțiilor subordonate.
Mai precis, în perioada 2017 – 2019, inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii nu au efectuat toate controalele propuse prin graficele de control aferente acestor ani, astfel că patru Inspectorate Teritoriale de Muncă, respectiv București, Prahova, Teleorman și Vaslui, nu au fost verificate de către Inspecţia Muncii.

Achiziţionarea unei aplicaţii electronice privind modulul de zilieri, prin care registrul de evidenţă al zilierilor să poată fi transmis în format electronic, a fost prevăzută iniţial pentru luna ianuarie a anului 2017 şi ulterior pentru data de 31 iulie 2017. Cu toate acestea, aplicaţia privind modulul de zilieri a fost achiziţionată cu o întârziere de aproape trei ani, respectiv la data de 20 decembrie 2019.

Tablete cumpărate de Inspecţia Muncii cu bani europeni, folosite de numai un sfert dintre inspectori

Inspecţia Muncii a implementat în perioada 9 decembrie 2013 – 8 septembrie 2015 proiectul „Combaterea muncii la negru și sporirea securității muncii în România prin îmbunătățiri de structură și proces în cadrul Inspecției Muncii”, finanțat prin fonduri europene.
În cadrul proiectului, Inspecţia Muncii a cumpărat, printre altele, sistemul informatic SIAMC (COLUMBO), precum și 1000 de token-uri, 1000 de certificate calificate şi 1000 de tablete.

Utilizarea terminalelor mobile de către inspectorii teritoriali de muncă în activitatea din teren a scăzut progresiv începând cu anul 2017, în perioada ianuarie 2019 – 28 februarie 2020, sub 26% de inspectori teritoriali de muncă au mai folosit tabletele în activitatea desfășurată, fără ca la nivel de management să se dispună vreo măsură eficientă în acest sens.
Ca urmare a deficiențelor de management, scopul achiziției terminalelor mobile, respectiv îmbunătățirea performanțelor inspectorilor de muncă direct din teren, nu a fost îndeplinit la un nivel corespunzător, care să justifice necesitatea, oportunitatea și utilitatea achiziției.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...