Coşmar la Guvern: veniturile statului din taxele de bază sunt sub ce programaseră pentru 2018

Raportul trimestrial făcut de Ministerul Finanţelor dezvăluie că veniturile încasate de stat din mai multe surse principale sunt sub program. Impactul acestei stări de fapt este maxim, deoarece comparaţiile din document nu sunt făcute cu alţi ani, ci cu programul pe anul curent, aşa că rezultatele nu sunt provocate de nicio variaţie sezonieră şi de niciun efect de bază. 
Ionut Tudorica - mie, 09 mai 2018, 20:52
Coşmar la Guvern: veniturile statului din taxele de bază sunt sub ce programaseră pentru 2018

Statul a încasat în primul trimestru mai puţin decât şi-a fixat pentru anul acesta ca bugetul să se încheie în deficitul programat. 

Surse mari de venituri la buget sunt pe minus. Cea mai importantă ar fi TVA, care aduce 20% din veniturile bugetului statului şi care are un grad de încasare faţă de program de doar 91,4%.

La accize, gradul de încasare faţă de programat e de doar 87,6%. Impozitul pe profit este la numai 95,2%, iar taxele pe proprietate în aceeaşi zonă. 

Ce au supraestimant însă experţii guvernului cel mai mult ca venituri pentru acest an au fost sumele venite de la UE, care după primul trimestru fac doar 63,1% din ce era programat.

Există şi plusuri. La veniturile nefiscale, de pildă, există un grad de realizare de 108%, însă, în execuţia bugetului, aceste sume abia depăşesc 7% din totalul veniturilor statului. Mult sub TVA, de exemplu.

Mai există două plusuri faţă de program, la impozitul pe salarii şi la contribuţiile sociale, însă acestea sunt consecinţa directă a majorării salariilor la stat, iar guvernul pare să fi subestimat impactul acelor majorări.

Explicaţiile bizare ale Finanţelor

În zona explicaţiilor, Ministerul Finanţelor argumentează rezultatele făcând referinţă la anul trecut şi nu la programarea bugetară. Astfel, în privinţa TVA, spune că nivelul veniturilor a fost influențat negativ de creșterea rambursărilor de taxă în primul trimestru al anului 2018 cu 42,4% (un plus de 1,2 miliarde lei) comparativ cu primul trimestru al anului 2017.

Despre accize, Finanţele spun că singura influenţă negativă, din nou relativ la anul trecut şi nu la program, a fost o  scădere de 12,6%  la acciza pe ţigări, „în pofida creșterii accizelor la țigări cu 1% de la 1 iunie 2017 și cu 2% de la 1 ianuarie 2018”. Ce nu spun Finanţele este că în prima parte a anului trecut producătorii de tutun au scos din antrepozite cantităţi mari de ţigări în aşteptarea schimbărilor legislative. Chestiune care nu s-a mai întâmplat anul acesta, dar a fost programată bugetar. 

La nerealizarea impozitului pe profit, Finanţele nominalizează o singură problemă – split TVA. Scriu că nivelul de încasare a veniturilor din impozitul pe profit este afectat şi de dispozițiile art. 23 din Ordonanța nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA, conform căruia „persoanele impozabile beneficiază de următoarele facilități: o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017”. Acel „şi” din mijlocul explicaţiei nu e însoţit de niciun alt motiv din care programul de încasări la acest capitol nu s-ar fi realizat.

La încasările din impozitele şi taxele pe proprietate, care s-au realizat în proporție de doar 95,8%, Finanţele ignoră din nou programarea pe 2018 şi fac o comparaţie cu anul trecut, limitându-se să scrie că acestea au crescut cu 4,5% faţă de primul trimestru din 2017.

Background

Deficitul bugetar este fixat prin lege anul acesta la 2,97% din PIB. După primele trei luni acest indicator înregistra deja valoarea de 0,48% din PIB, în scădere de la 0,59 în primele două luni. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că principalul lui ţel în funcţie este să se încadreze în deficitul fixat.  

 

Puteţi consulta Raportul trimestrial integral în acest link

Aici este execuţia bugetului după 3 luni din 2018 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raport Covid-19: 10.141 de cazuri noi din peste 34.000 de teste. Rata de pozitivare e aproape de 30%
Raport Covid-19: 10.141 de cazuri noi din peste 34.000 de teste. Rata de pozitivare e aproape de 30%
Un număr de 10.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, va prezenta în premieră ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti, de 16,42 cazuri la mia de locuitori, potrivit ...