Costin, BNS: Piaţa muncii este îmbătrânită. Nu oferă nicio perspectivă de evoluţie economică şi socială a ţării

Piaţa muncii din România este îmbătrânită şi nu oferă nicio perspectivă sănătoasă de evoluţie economică şi socială pentru ţara noastră, a declarat, miercuri, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Economica.net - mie, 02 nov. 2016, 11:29
Costin, BNS: Piaţa muncii este îmbătrânită. Nu oferă nicio perspectivă de evoluţie economică şi socială a ţării

‘Piaţa muncii, aşa cum arată ea astăzi în România, nu oferă nicio perspectivă sănătoasă de evoluţie economică şi socială pentru această naţiune. Cu o piaţă a muncii îmbătrânită, un sistem de administrare a pieţei muncii care este rămas încă din mileniul trecut, neadaptat la nevoi, la schimbări, cât rudimentarism există în România în ceea ce priveşte înregistrarea muncii zilierilor, câtă muncă la gri şi câtă muncă la negru are în continuare România, din cauza acestui sistem rudimentar de administrare a pieţei muncii! Cu o educaţie vraişte, cu un sistem public de sănătate de asemenea în pioneze, nu facem nimic altceva decât să alimentăm acest continuu proces de migraţie a cetăţenilor cu vârsta de muncă din România’, a spus Costin, la Congresul Naţional al BNS.

El a susţinut că blocajul poate fi depăşit doar dacă tinerii vor fi sprijiniţi inclusiv de către cei în vârstă.

‘Celor mai în vârstă le spun: ‘Lăsaţi blazarea la o parte, pentru că, dacă nu începem să-i înţelegem mai repede pe tineri, să-i sprijinim, să punem în valoare energiile şi capacităţile lor, nu vom avea un sistem public de pensii capabil să plătească amărâtele astea de pensii de astăzi!”, a subliniat Costin.

Liderul BNS a amintit că blocul sindical pe care îl reprezintă a depus în Parlament încă de acum doi ani o iniţiativă de modificare a Codului muncii, care încă se discută în prezent.

‘Iniţiativa civică de modificare a Codului muncii are aproape doi ani de când am depus-o la Parlament, cu circa 200.000 de semnături în spate, la Senatul României. Astăzi se află încă în Parlament, de această dată în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, ultima comisie de dinaintea plenului Camerei, când ar trebui să ştim ce se va alege cu această iniţiativă’, a menţionat acesta.

Costin a enumerat alte proiecte legislative aflate în Parlament care ar putea aduce îmbunătăţiri pe piaţa muncii.

‘În faţă avem un proces electoral în România. Pot să spun că stânga românească a ratat o oportunitate extraordinară în cursul acestui an, având în Parlament iniţiativa civică de modificare a Codului muncii şi alte proiecte-cheie pe care tot noi le-am dus acolo. Mă refer la Legea negocierilor colective, un proiect de lege al conflictelor de muncă – pentru că ştiţi că astăzi dreptul la grevă este restricţionat în România. Nu mai discutăm de greve, ci de revolte în România. Atâta vrem – şi suntem în topul mondial în ceea ce priveşte instabilitatea forţei de muncă şi starea conflictuală în relaţia dintre angajator şi angajat. Dar aceasta nu înseamnă şi investiţii solide, pe termen mediu şi lung. Mai avem în Parlament un proiect de lege privitor la ratificarea mecanismului plângerilor colective pentru a ne da posibilitatea de a semnala abuzurile în aplicarea Cartei sociale europene’, a adăugat preşedintele BNS.

Te-ar mai putea interesa și
Armata israeliană anunţă că va face zilnic o „pauză tactică” pentru livrarea de ajutoare în Gaza
Armata israeliană anunţă că va face zilnic o „pauză tactică” pentru livrarea de ajutoare în Gaza
Forţele armate israeliene au anunţat că vor face zilnic o "pauză tactică" în ofensiva din Gaza, pentru a permite livrarea de ajutoare, transmite duminică agenţia dpa....
Zelenski va prezenta propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de comunitatea internaţională
Zelenski va prezenta propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de comunitatea internaţională
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor ...
Lipsa inovațiilor majore a reașezat piața de wearables. Apple încă lider, dar Xiaomi vine puternic din spate, iar Samsung pierde podiumul. ”Până când vor afișa noi date precum glicemia, consumatorii vor gravita către segmentele de preț medii”
Lipsa inovațiilor majore a reașezat piața de wearables. Apple încă lider, dar Xiaomi vine puternic din spate, iar Samsung ...
Piața de dispozitive purtabile (ceasuri smart, brățări de fitness, căști, etc.) a început anul 2024 cu o creștere ...
Armata ucraineană a atacat o baza aeriană rusă situată la 170 km de granita
Armata ucraineană a atacat o baza aeriană rusă situată la 170 km de granita
Armata ucraineană a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă baza aeriană din oraşul rus Morozovsk, situat la 170 ...