1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

News

Costoiu anunţă un proiect de valorificare a gazelor naturale care ies din Marea Neagră

Mihnea Costoiu, fostul ministru delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare Ştiinţifică, a vorbit vineri despre un proiect privind construirea unui centru Internaţional de Studii Avansate în Delta Dunării, care va încerca să valorifice, printre altele, gazele naturale provenite din Marea Neagră şi care în prezent nu pot fi captate.

19 dec, 2014 | Agerpres

'Acest proiect are ca şi componentă cercetarea în energie. Ca o informaţie pe care nu am spus-o foarte des, 4 milioane de metri cubi de gaz natural ies din Marea Neagră în fiecare zi şi nu pot fi captate. Centrul acesta pe care l-am pregătit, care va avea o valoare de peste 200 de milioane de euro, are unul dintre roluri acela de a găsi metode prin care această bogăţie a României să poată fi folosită', a declarat Costoiu, care şi-a prezentat vineri bilanţul mandatului.

Componentă a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, care cuprinde cinci piloni (transport, energie, mediu, componentă socială şi cercetare, centrul va fi una dintre cele mai importante infrastructuri de cercetare în domeniul ştiinţelor naturale, ale mediului şi ale Pământului.

'Centrul va grupa, într-un mediu cu totul special, precum Delta Dunării, cei mai reprezentativi cercetători din domeniile menţionate. A demarat în anul 2013 şi va fi inclus pe lista infrastructurilor de interes pan-european (ESFRI). Necesarul de finanţare pentru perioada următoare este de aproximativ 150 milioane de euro', potrivit prezentării bilanţului Ministerului Educaţiei.

În bilanţul prezentat, Mihnea Costoiu a amintit proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics de pe platforma Bucureşti - Măgurele, premiile luate de cercetarea românească la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva (2013-2014), precum şi alăturarea, de către Agenţia Spaţială Română, în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene de importanţă strategică: Staţia Spaţială Internaţională şi dezvoltarea rachetei 'Ariane 6'.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO