1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Costul asigurării datoriilor Ucrainei a atins maximul ultimilor patru ani, din cauza Rusiei

Costul asigurării pentru neplata datoriilor Ucrainei (CDS-uri) a urcat luni la maximul ultimilor patru ani, după ce Rusia a pus sub semnul întrebării acordarea unei asistenţe financiare imediate pentru statul ucrainean, relatează Bloomberg.

10 dec, 2013 | Mediafax

CDS-urile pentru obligaţiunile Ucrainei pe termen de cinci ani au crescut cu 0,21 puncte procentuale, la 11,19%, cel mai ridicat nivel atins după ianuarie 2010. Randamentul obligaţiunilor care ajung la maturitate în iunie 2014 a avansat cu 0,75 puncte procentuale, la 19,15%.

Un consilier politic din staff-ul preşedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Markov, a declarat că liderul de la Kremlin crede că "timpul este de partea sa" în negocierile cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, referitoare la apropierea legăturilor economice, inclusiv la uniunea vamală.

La Kiev, confruntările dintre demonstranţii anti-guvernamentali şi forţele de ordine au intrat în a treia săptămână, în timp ce dobânda overnight la care se împrumută băncile a atins cel mai ridicat nivel din acest an.

"Sunt suprins că preţul obligaţiunilor nu a scăzut mai mult, având în vedere gravitatea situaţiei. Va fi dificil pentru Ianukovici să îşi asigure fie banii ruseşti, fie un ajutor din partea UE sau a FMI", a declarat Tim Ash, economist şef pentru pieţe emergente la Standard Bank în Londra.

Ucraina are nevoie de împrumuturi de cel puţin 10 miliarde de dolari pentru a-şi îmbunătăţi balanţa de plăţi şi a evita riscul unui default (incapacitate de plată), a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean Serhi Arbuzov.

Guvernul de la Kiev a respins condiţiile cerute de FMI în schimbul unui program de ajutor, care includeau şi preţuri mai mari ale energiei.

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu peste 6 miliarde de dolari în ultimul an, la 18,79 miliarde de dolari la sfârşitul lunii noiembrie, în urma susţinerii monedei hrivnia de către banca centrală şi a plăţii unor datorii externe.

Până la sfârşitul acestui an rezervele valutare ar putea coborî sub 18 miliarde de dolari, din cauza crizei politice şi a tensiunilor de pe piaţa monetară, consideră un analist din Kiev.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO