Efectul introducerii accizei: Şoferii vor plăti în plus 500 de lei pe an, în medie, după 1 aprilie

Majorarea accizei la carburanţi începând cu 1 aprilie 2014 va mări costul mediu anual pe care şoferii români îl alocă alimentării cu combustibil cu 505 lei în cazul benzinei şi cu 415 lei la motorină, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown, împreună cu portalul VeziCatFace.ro.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 12:44
Efectul introducerii accizei: Şoferii vor plăti în plus 500 de lei pe an, în medie, după 1 aprilie

Potrivit sursei citate, de la 1 aprilie, bărbaţii vor cheltui pe combustibil cu 100 de lei mai mult decât femeile. Astfel, la un rulaj mediu anual de 12.800 de kilometri, dintre care 65% parcurşi în oraş, femeile vor scoate din buzunar pentru combustibil 6.400 de lei, cu 410 lei mai mult decât în prezent.

De cealaltă parte, la un rulaj mediu anual de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în oraş, bărbaţii vor plăti pe combustibil 7.900 de lei, cu 510 lei mai mult decât până la 1 aprilie.

Citeşte şi Benzina şi motorina se scumpesc cu 41 de bani pe litru, de la miezul nopţii

‘Deşi procentajul kilometrilor parcurşi în localitate este mai redus decât cel al femeilor, bărbaţii vor fi mai afectaţi de mărirea preţului la carburant decât acestea. Astfel, diferenţa de cost suportată de bărbaţi vs. femei va fi de 100 de lei în defavoarea bărbaţilor’, se notează în concluziile cercetării.

Citeşte şi: Motorina plătită de români va fi mai scumpă decât în Germania sau Franţa

Analiza Daedalus Millward Brown şi VeziCatFace.ro arată că scumpirea se va resimţi cel mai mult în buzunarele celor care conduc maşini cu motoare mari şi consumuri ridicate.

În aceste condiţii, un posesor de maşină cu motor pe benzină de peste 2.500 centimetri cubi va plăti anual, în medie, cu 160 de lei mai mult decât cineva care deţine o maşină cu o capacitate cilindrică între 2 şi 2,5 litri. În cazul motorinei, această diferenţă va fi de 125 de lei.

Pe de altă parte, odată cu mărirea accizei la carburanţi, românii vor trebui să scoată anual din buzunar mai mulţi bani pentru acelaşi număr de litri de combustibil.

Efectul va fi, însă, că la fiecare plin în valoare de 300 de lei şoferii vor alimenta cu circa 3,5 litri mai puţin. În termeni practici, acest lucru înseamnă că un român care deţine o maşină din clasa compactă va circula cu circa 50 de kilometri mai puţin având acelaşi buget.

‘Spre exemplu, un bărbat posesor al unei maşini cu motor de 1,6 litri pe benzină şi consum de 5,9 litri/100 km (extraurban) şi 10 litri/100 km (urban) consumă anual 1.245 de litri pentru care plăteşte la preţul/litru din prezent circa 7.400 de lei. Cu acest buget, bărbatul parcurge în jur de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în interiorul oraşului. De la 1 aprilie, însă, deşi dispune de acelaşi buget, şoferul în cauză va putea merge doar 14.200 km, cu circa 1.100 km mai puţin într-un an’, se explică în studiu.

Acesta a fost realizat pe baza datelor de consum specificate de producătorii auto. Informaţiile referitoare la rulajul mediu anual şi raportul urban/extraurban au fost preluate dintr-un studiu anterior realizat de portalul specializat VeziCatFace.ro, alături de Daedalus Millward Brown, pe un eşantion de 7.004 proprietari de autoturisme din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Eroarea de eşantionare este de +/-2%.

Cu cât se scumpesc carburanţii de mâine

Companiile petroliere vor scumpi masiv carburanţii, din această noapte, ca urmare a introducerii accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră, va creşte preţurile la benzină şi motorină cu 41 de bani pe litru, iar Rompetrol şi Lukoil numărul doi, respectiv trei, pe piaţa locală de distribuţie vor opera cel mai probabil majorări aproape identice.

Companiile petroliere vor creşte preţurile ca urmare a introducerii de la 1 aprilie, a accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru. După miezul nopţii, la staţia Petrom de pe strada Braşov din Bucureşti, de exemplu, benzina standard de 95 va costa 6,26 lei pe litru, iar benzina extra, cu o cifra octanică de 99, va costa 6,71 lei litrul. Motorina va costa 6,38 lei litrul. La un rezervor de 50 de litri, un „plin” se va scumpi peste 20 de lei.

Transportatorii vor primi înapoi patru eurocenţi pe litru, din cei 7 – proiect de lege

Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ prin care transportatorilor li se returnează 4 eurocenţi. Iată ce spune actul normativ, în nota de fundamentare

„Prin prezentul act normativ se propune acordarea unei reduceri de accize de 40 de euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă, faţă e nivelul standard prevăzut de lege, respectiv 400,395 euro/1000 litri sau 473,85 euro/to, pentru motorina utilizată drept carburant pentru transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone precum şi pentru transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea autovehiculelor și a remorcilor acestora. Reducerea de accize se realizează prin restituire diferenţei 40 de euro/1.000 litri operatorilor economici licentiati în Uniunea Europeană. Condiţiile, procedura şi termenele de restituire se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

Schema de sprijin are nevoie de acordul Comisiei Europene. Dacă se va aplica, va avea un impact bugetar de 353 de milioane de lei, în acest an.

Vezi aici proiectul OUG pentru reducerea accizei la carburanti pentru transportatori

În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final în cazul benzinei şi 26% la motorină.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a precizat că banii din acciza pe carburant, ce va fi introdusă la 1 aprilie, vor fi direcţionaţi către buget şi de acolo spre infrastructură şi alte proiecte bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia......
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte ...
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane de euro
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane ...
Petro Construct, companie fondată de omul de afaeri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale ...
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom ...
Petrom a reiterat azi că nu se califică la plata taxei de solidaritate dar, dacă “din motive pe care nu le poate vedea ...