Costul orar al forţei de muncă a urcat în octombrie-decembrie cu 0,74% faţă de trimestrul precedent

Costul orar al forţei de muncă a avut în ultimele trei luni ale anului trecut, în formă ajustată la numărul de zile lucrătoare, o rată de creştere de 0,74% faţă de trimestrul precedent şi de 9,76% comparativ cu perioada octombrie-decembrie 2010,a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 10:07
Costul orar al forţei de muncă a urcat în octombrie-decembrie cu 0,74% faţă de trimestrul precedent

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,99%, respectiv 10,05%).

„Faţă de trimestrul III 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de construcţii (9,83%), tranzacţii imobiliare (5,52%) şi comerţ (5,05%). În construcţii creşterea a fost determinată în principal de scăderea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an”, se arată într-un comunicat al INS.

Scăderi ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, s-au înregistrat în industria extractivă (-8,79%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,31%).

În sectorul bugetar indicatorul ajustat a crescut în sănătate şi asistenţă socială (1,32%) şi a scăzut în învăţământ (-15,47%), respectiv în administraţia publică (-2,55%).

În învăţământ, scăderea accentuată a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar, menţionează INS.

În trimestrul IV 2011, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,65%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 1,02%, respectiv 0,9%.

Comparativ cu trimestrul IV 2010, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, formă ajustată, s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (15,89%), alte activităţi de servicii (14,96%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11,45%). Creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (2,19%), respectiv distribuţia apei, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,03%).

În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,88%, în administraţie publică cu 14,53% şi în învăţământ cu 12,72%.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a fost de 9,76%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 9,75%, respectiv 10,04%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...