Costul orar al forţei de muncă a urcat în octombrie-decembrie cu 0,74% faţă de trimestrul precedent

Costul orar al forţei de muncă a avut în ultimele trei luni ale anului trecut, în formă ajustată la numărul de zile lucrătoare, o rată de creştere de 0,74% faţă de trimestrul precedent şi de 9,76% comparativ cu perioada octombrie-decembrie 2010,a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 10:07
Costul orar al forţei de muncă a urcat în octombrie-decembrie cu 0,74% faţă de trimestrul precedent

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,99%, respectiv 10,05%).

„Faţă de trimestrul III 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de construcţii (9,83%), tranzacţii imobiliare (5,52%) şi comerţ (5,05%). În construcţii creşterea a fost determinată în principal de scăderea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an”, se arată într-un comunicat al INS.

Scăderi ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, s-au înregistrat în industria extractivă (-8,79%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,31%).

În sectorul bugetar indicatorul ajustat a crescut în sănătate şi asistenţă socială (1,32%) şi a scăzut în învăţământ (-15,47%), respectiv în administraţia publică (-2,55%).

În învăţământ, scăderea accentuată a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar, menţionează INS.

În trimestrul IV 2011, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,65%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 1,02%, respectiv 0,9%.

Comparativ cu trimestrul IV 2010, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, formă ajustată, s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (15,89%), alte activităţi de servicii (14,96%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11,45%). Creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (2,19%), respectiv distribuţia apei, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,03%).

În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,88%, în administraţie publică cu 14,53% şi în învăţământ cu 12,72%.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a fost de 9,76%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 9,75%, respectiv 10,04%.

Te-ar mai putea interesa și
Popa, BNR: Lucrurile nu arată bine. Inflaţia este mare, de aceea trebuie să luăm măsuri
Popa, BNR: Lucrurile nu arată bine. Inflaţia este mare, de aceea trebuie să luăm măsuri
Observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei, dacă ne uităm spre viitor, principalii factori negativi fiind preţurile la legume, fructe, ouă, din cauza......
Germania respinge o propunere a Rusiei de a-i livra gaze prin gazoductul Nord Stream 2
Germania respinge o propunere a Rusiei de a-i livra gaze prin gazoductul Nord Stream 2
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...
UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, pledează preşedinta Parlamentului European
UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, pledează preşedinta Parlamentului European
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să ...
FMI: Spiralele salarii-preţuri sunt rare. Băncile centrale trebuie să continue majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflaţia
FMI: Spiralele salarii-preţuri sunt rare. Băncile centrale trebuie să continue majorarea dobânzilor, pentru a contracara ...
Un nou raport publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI) arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt ...