Costul orar al forţei de muncă, în scădere cu 1,58%, în T1 2015 faţă de T4 2014

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în primele trei luni ale anului o rată de scădere de 1,58% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 7,09% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 11:33
Costul orar al forţei de muncă, în scădere cu 1,58%, în T1 2015 faţă de T4 2014

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-1,40%, respectiv 7,01%), scrie Agerpres.

Faţă de trimestrul IV 2014, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în primele trei luni din 2015 în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 10,98%), industria extractivă (cu 9,75%) şi intermedieri financiare şi asigurări (cu 4,24%).

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în trimestrul I 2015 în administraţia publică (2,39%), sănătate şi asistenţă socială (1,92%) şi învăţământ (1,52%).

În trimestrul I 2015, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,56%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,63%. Scăderile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 1,39%, respectiv 1,45%.

În trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în alte activităţi de servicii (14,98%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (12,33%) şi informaţii şi comunicaţii (11,80%).

Creşterea cea mai mică a avut loc în activitatea de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,62%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,1%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,01%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (7,09%, respectiv 7%).

Te-ar mai putea interesa și
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un......
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat ...
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor ...