În 2021, costurile cu pesta porcină africană au crescut cu 50% comparativ cu 2020. Despăgubiri de 283,5 milioane de lei. Un sfert din sumă a ajuns la Premium Porc

Anul trecut, costurile statului român cu pesta porcină au crescut cu aproximativ 50% numai dacă luăm în calcul valoarea despăgubirilor acordate. S-au plătit 283,5 milioane de lei pentru aproximativ 185.400 de porci. Aproximativ 25% din efectivele de animale sacrificate apaținau Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România.
Alina Stanciu - Dum, 06 mart. 2022, 21:43
În 2021, costurile cu pesta porcină africană au crescut cu 50% comparativ cu 2020. Despăgubiri de 283,5 milioane de lei. Un sfert din sumă a ajuns la Premium Porc

2021 a fost și mai greu pentru industria cărnii de porc din perspectiva pierderilor generate de pesta porcină africană, care afectează industria încă din 2017. A crescut atât numărul de exploatații comerciale afectate, de la 24 în 2020 la 36, cât și numărul exploatațiilor non- comerciale, de la 610 gospodării la 1.245, potrivit datelor ANSVSA furnizate Economica.net.

În consecință, valoarea despăgubirilor acordate de stat în contul  celor 470.397 animalelor sacrificate s-a cifat la 283,5 milioane de lei, fiind cu 49% mai mare față de anul anterior. Cu un an în urmă, au fost sacrificați din cauza PPA de 2,5 ori mai puțini porci, adică, 185.400 de porci

Cele mai afectate ferme. Premium Porc a pierdut peste 122.000 de porci

Din datele ANSVSA, cea mai afectată compania a fost Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, controlat de grupul danez DCH International SA. Prin cele patru companii pe care le controlează, Premium Porc SA Golești, Premium Porc SRL Feldioara, Premium Porc SRL Negrești și Olsuin SRL fermă de reproducție, grupul danez a pierdut din cauza pestei porcine 122.154 de porci în contul căruia a primit despăgubiri în valoare totală de 72 de milioane de lei.

Luând în calcul o singură entitate juridică, societatea cea mai afectată este Danbred Arges SRL, controlată tot de investitori danezi și care ar fi trebuit să intre în grupul Premium Porc. În februarie 2021, Consiliul anunța că analizează tranzacţia prin care Premium Pork Commercial SRL (companie care face parte din grupul Premium Porc – n.red.) intenţionează să preia activităţile desfăşurate de Danbred Argeş SRL, Agroprod Benţa Nicu SRL, Agro Consulting Chiriac SRL şi Slobozia Food Production SRL în domeniul reproducţiei, îngrăşării şi vânzării porcinelor către abatoare”, se arăta în comunicatul de presă de la Consiliul Concurenţei.Din cauza pestei porcine însă, tranzacția a eșuat. Danbred a pierdut anul trecut din cauza pestei porcine 31.436 porci pentru care compania a fost despăgubită cu 32,6 milioan de lei.

Tot Danbred a fost și în 2020 cea mai afectată societate.Danbred SRL din județul Argeș  a trebuit să ucidă în 2020 peste 47.200 de capete pentru care a încasat în jur de 48,4 milioane de lei, conform estimărilor ECONOMICA.NET pe baza despăgubirii medii pe cap de animal în 2020 ce se ridică la 1.025 de lei.

Din datele Termene.ro,Danbred Argeș SRL este un business de peste 23 milioane de lei și 80 de angajați din județul Argeș. Compania este deținută de Marslund Holding A/S și Munkbro Holding A/S din Danemarca, cu câte 40% din acțiuni și Bența Ion și Chiriac Ionel cu câte 10%.

Urmează Europig SA, societate controlată, potrivit Termene.ro, de către Sergiana Prodimpex, Neculoi Tudorică și cetățeanul italian Tassi Lucio,  care a primit 32 de milioane de lei, pentru 53.360 de capete sacrificat.

De asemenea, Smithfield România SRL- Ferma Gătaia, parte a grupului Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din România a pierdut anul trecut  25.777 capete pentru care a primit compensații de 20,5 milioane de lei.

Potrivit legii, plata despăgubirilor se face la valoarea de înlocuire la prețul pieței a animalului tăiat, ucis ori altfel afectat sau, după caz, la suma pierderii suferite de proprietar, la data când a avut loc acțiunea de lichidare a focarelor de boală. Valoarea de piață este prețul pe care proprietarul l-ar fi putut obține în mod normal pentru animal imediat înainte de contaminarea sau de sacrificarea sa, ținând seama de aptitudinea, calitatea și vârsta acestuia.

Plăți de 17,9 milioane de lei refuzate la plată

Nu toate cererile de despăgubire au fost însă soluționate de ANSVSA. Din datele Autorității, au fost refuzate la plată cereri în valoare totală de 17,9 milioane de lei pentru apoximativ 25.140 de capete. Cea mai afectată a fost compania SC Landbruck SRL căreia i s-au refuzat la plată peste 15 milioane de lei pentru peste 21.100 de capte. De asemenea, SC Ferma Pig Swine SRL din Cilibja a pierdut 2.100 de porci în valoare de 2,1 milioane de lei, bani care nu au fost decontați.

„Principalele cauze pentru care exploataţiile au fost refuzate la plată sunt generate de nerespectarea condiţiilor de decontare prevăzute de H.G. 1214/200 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animal tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor”, au explicat oficialii ANSVSA.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie: Premierul Liz Truss îşi asumă „deciziile controversate şi dificile”, în pofida turbulenţelor financiare
Marea Britanie: Premierul Liz Truss îşi asumă „deciziile controversate şi dificile”, în pofida turbulenţelor ...
Premierul britanic Liz Truss a apărat joi reducerile de impozit masive "controversate şi dificile" decise de guvernul său pentru a susţine economia şi care au adus Regatul Unit în pragul unei......
„Furtuna perfectă” poate aduce stagflaţie şi recesiune în toată Europa. Încă 70 milioane de persoane de pe tot globul se confruntă cu sărăcia extremă – Banca Mondială
„Furtuna perfectă” poate aduce stagflaţie şi recesiune în toată Europa. Încă 70 milioane de persoane de ...
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală ...
Imaginea Chinei s-a degradat puternic sub conducerea lui Xi Jinping – studiu al Centrului de Cercetare Pew (SUA)
Imaginea Chinei s-a degradat puternic sub conducerea lui Xi Jinping – studiu al Centrului de Cercetare Pew (SUA)
Un studiu al Centrului de Cercetare Pew publicat joi arată că imaginea Chinei în Germania, Statele Unite şi alte ţări ...
Acordul asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aşteptat înainte de 7 octombrie
Acordul asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aşteptat înainte de 7 octombrie
Un acord asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este aşteptat înaintea summitului informal al Uniunii Europene ...