Cinci ani de la şocul „12%”: La ce costuri se împrumută azi România

Guvernul României plăteşte mai puţin de jumătate din dobânzile pe care le plătea, la începutul anului 2009, la împrumuturile contractate prin titluri de stat pe termen de 10 ani. După anii de sacrificii fiscale (şi nu numai), impuse societăţii în perioada crizei, s-au redus de 6,7 ori şi costurile de finanţare ale României pe termen de până la un an, potrivit datelor analiştilor de la BT Securities.
Adrian N. Ionescu - lun, 26 mai 2014, 21:04
Cinci ani de la şocul

Cinci ani s-au scurs de când „criza subprimelor” lovea în posibilităţile de finanţare ale României, iar guvernul nu găsea să se împrumute la un randament mai mic de 12% pentru titlurile pe 10 ani. Acum plătim o dobândă de 4,9%.

Costul finanţării pe termen scurt (maturitate până la un an) s-a redus şi mai spectaculos, de la 19%, la doar 2,8%, potrivit datelor prezentate de danrusu.tumblr.com.

„Acestă evoluţie reflectă, pe de-o parte, ambiţiosul efort de reabilitare macroeconomică şi de ajustare a dezechilibrelor periculoase care ameninţau România cu 5 ani în urmă”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

Măsurile de austeritate din anii crizei „au pus România în topul ţărilor europene în ce priveşte amploarea procesului de ajustare fiscală derulat pe perioada crizei. Apoi, să nu uităm, România are una dintre cele mai mici datorii publice raportată la PIB, dintre ţările europene”, a adăugat Dan Rusu.

Analistul mai remarcă ajustarea dezechilibrului comercial major de acum cinci ani, la care însă au contribuit şi doi factori fără legătură exclusivă cu măsurile autorităţilor române: creşterea exporturilor, care nu ar fi fost posibilă fără creşterea cererii partenerilor europeni şi creşterea relativă a consumului.

Pe de altă parte, „scăderea costurilor de finanţare vine şi ca o tendinţă generală la nivel european, după ce economia comunitară a trecut de greul crizei datoriilor suverane, care bântuia continentul până nu demult”, mai spune Dan Rusu.

„În condiţiile în care măsurile de austeritate sunt urmate de concentrarea pe politici de creştere, sunt motive să credem că acest context favorabil  se va menţine în anii următori”, adaugă analistul clujean. Acesta menţionează „semnele favorabile privind relansarea consumului intern pe care le vedem în creşterea comerţului cu amanuntul începând cu toamna anului trecut, precum şi cele privind activitatea industrială”

Acestea ca şi promovarea României de către agenţia de rating S&P la clasificarea recomandabilă pentru investiţii, „sunt tot atâtea motive pentru a miza pe o activitate economică robustă în perioada următoare”, respectiv „pe ameliorarea în continuare a costului de finanţare al României sau măcar pe stabilizarea lui la  niveluri apropiate celor curente”, conchide Dan Rusu.

Cu „condiţia dezamorsării treptate a situaţiei din Ucraina, în urma alegerilor prezidenţiale”.

Jocul scadenţelor

Pe o tendinţă pozitivă se află şi media ponderată a maturităţilor titlurilor de stat româneşti (obligaţiuni şi certificate de trezorerie), care a crescut la 2,5 ani în februarie 2014, de la 2 ani în urmă cu un an,  potrivit celui mai recent raport despecialitate ale Erste Group Research.

Efectele crizelor financiare asupra sarcinii datoriei externe sunt cu atât mai mai uşor de absorbit cu cât maturitatea medie a împrumuturilor este mai mare.

Maturitatea obligaţiunilor (bonduri)  a ajuns la 7,3 ani,  ca urmare a emisiunii de bonduri în euro cu maturitatea de 30 de ani.

„Managerii români (ai datoriei externe, n.r.) au profitat de scăderea inflaţiei şi de calmul relativ al peisajului politic”, remarcă Erste Group Research.

Fenomenul de creştere a maturităţii medii a fost stimulat şi de „scăderea substanţială a volumelor de certificate de trezorerie, de la 4,8 miliarde de lei în T1 2013 la 2,5 miliarde în T1 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...