1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Costurile de împrumut ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei cresc puternic din cauza Greciei

Costurile de împrumut ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei au crescut puternic luni, investitorii reacţionând la probabilitatea mai mare ca Grecia să iasă din zona euro, după ce autorităţile de la Atena au închis băncile şi au introdus controlul capitalului, anunţă Mediafax.

29 iun, 2015 | Mediafax

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani ale celor trei state a urcat semnificativ, mărind diferenţa faţă de randamentul obligaţiunilor germane considerate de referinţă, într-un prim semn clar de contagiune după criza financiară europeană din 2011-2012, potrivit Mediafax.

Diferenţa dintre costul de împrumut al Spaniei şi cel al Germaniei a urcat la cel mai ridicat nivel din aproape un an.

O ieşire a Greciei din zona euro ar spori riscul ca şi alte state puternic îndatorate să îi urmeze exemplul.

Analiştii consideră că reacţia pieţei ar putea deveni mai pronunţată pe parcursul săptămânii. Banca Centrală Europeană (BCE) va analiza miercuri programul de finanţare de urgenţă a băncilor elene.

În lipsa fondurilor de susţinere din partea creditorilor internaţionali, autorităţile elene nu vor putea să plătească marţi o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI.

"Piaţa ia în calcul o probabilitate mai mare ca aceste evenimente să declanşeze ieşirea Greciei din zona euro", a declarat Michael Michaelides, analist la RBS, adăugând că investitorii consideră că referendumul de duminică din Grecia va fi de fapt un vot referitor la apartenenţa la zona euro.

Randamentele obligaţiunilor elene au urcat cu circa 10 puncte procentuale, potrivit platformei de tranzacţionare Tradeweb. Analiştii au avertizat însă că măsurile de control al capitalului vor restricţiona probabil tranzacţiile efectuate de băncile elene, care deţin majoritatea datoriilor guvernamentale.

Bursa din Atena este închisă luni, în timp ce băncile îşi vor relua activităţile abia săptămâna viitoare, după referendum.

Preţurile de pe Tradeweb arată că randamentul obligaţiunilor elene pe termen de doi ani a urcat cu peste 12 puncte procentuale, la circa 33%, în timp ce randamentul obligaţiunilor cu maturitate de 10 ani a avansat cu 3 puncte procentuale, la 14,15%.

Randamentul obligaţiunilor germane de referinţă, cu scadenţa de 10 ani, a scăzut cu circa 0,14 puncte procentuale, la 0,78%, după ce a atins la începutul tranzacţiilor de luni un minim al ultimei luni, de 0,71%.

Randamentele obligaţiunilor cu maturităţi de 10 ani ale Portugaliei, Italiei şi Spaniei au avansat cu aproximativ 0,2 puncte procentuale, la 3%, 2,35%, respectiv 2,31%.

Indicii principalelor burse europene, precum şi euro evoluează în scădere.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO